Рейдерство на «оборонці»

12.08.2014
Рейдерство на «оборонці»

Олександр Дубовий та його племінники люблять бувати на бронетанковому заводі. (Колаж iз сайта nashigroshi.org.)

Нардеп від фракції «Батьківщина» 38-річний Олександр Дубовий створив схеми «дерибану» мільйонів гривень на підприємствах оборонного комплексу України, стверджують журналісти «Громадського телебачення» (hromadske.tv), які провели власне розслідування. На їхню думку, це стало можливим після того, як на «оборонку» Дубового призначив «смотрящим» Голова ВР Олександр Турчинов, під час виконання останнім обов’язків Президента весною 2014 року.

«Найжахливішим є не те, що сьогодні встановлюються факти розкрадання авіаційних двигунів iз літаків, прибулих із зони АТО, а те, що їх цинічно продають Росії», — стверджують на «Громадському», які взялися дослідити ще й зловживання на Київському бронетанковому заводі (КБТЗ).

Наприклад, за двадцять корпусів для бронетранспортерів КБТЗ перерахував 12 млн. грн. невідомій одеській фірмі-«прокладці», ще 17 млн. грн. було сплачено за чорні та кольорові метали, які раніше у виробництві БТР ніколи не використовувалися.

Ці угоди були укладені, коли КБТЗ очолював Леонід Шоломицький, затриманий оперативниками СБУ 16 липня (на минулому тижні Апеляційний суд столиці залишив у силі обраний йому запобіжний захід — утримання під вартою).

У державному концерні «Укроборонпром» на правах анонімності зазначили журналістам hromadske.tv, що пан Шоломицький був лише виконавцем, тоді як «керував процесом» саме пан Дубовий разом із в.о. голови «Укроборонпрому» Олександром Терещенком (призначеним на цю посаду Турчиновим ще у березні). Їхню керівну роль нібито підтвердив на допитах у СБУ і пан Шоломицький.

Водночас журналісти виявили, що фінансові операції проводились під контролем трьох представників «Укроборонпрому». За словами працівників підприємства, керівником групи був чоловік на ім’я Андрій, який представлявся радником гендиректора «Укроборонпрому». Проаналізувавши журнал реєстрації перепусток, журналісти виявили, що за фінансовими операціями наглядали Андрій Дубовий, Кирило Дубовий і Степан Куцин. Перші двоє є племінниками народного депутата Олександра Дубового, третій — чоловіком племінниці депутата.

Сам Олександр Дубовий повідомив, що не знає про стосунки його рідні з «Укроборонпромом». «Сьогодні у нас війна йде. А ви мене питаєте — де племінник, де перебуває. Ну це смішно», — сказав нардеп.

Після виходу в ефір сюжету «Громадського» депутат Дубовий змінив тактику й оприлюднив відеозвернення, в якому заперечив вплив своїх племінників на роботу Київського бронетанкового. Зокрема, він заявив, що його рідні перебували на території підприємства як представники комерційних структур, окрім того, у нього є 26 племінників, і він не знає, чим вони займаються. Сам сюжет «Громадського» народний депутат охарактеризував «як мінімум непрофесійним, а як — максимум — «замовним».

Наразі слідство триває, тоді як пан Дубовий активно опікується власною передвиборчою кампанією, сподіваючись потрапити до парламенту знову на дострокових виборах восени. Адже депутатська недоторканність дає захист від притягнення до кримінальної відповідальності.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>