Туристiв налякала погода

15.07.2014
Туристiв налякала погода

Хоч літо на Волині поки що «балтійське», купальників більшає з кожним днем.

Мешканці озерного Шацького краю очікували цього літа справжнього туристичного буму. Їм прогнознували, що тут відпочине у півтора раза більше відпочивальників, ніж зазвичай. Щороку на Світязь і довколишні озера Шацького національного парку приїздять у середньому до 100 тисяч туристів.

Сподівалися, що після російської анексії Криму про волинські блакитні перлинки з цілющою водою згадають мешканці багатьох областей України і приїдуть сюди, щоб побачити, яка ж дивовижна наша країна! Та й перебірливі волиняни, які останніми роками віддавали перевагу морським пляжам Криму, Туреччини та Єгипту, згадають про те, що на Волині є 220 озер та річок, де можна чудово провести відпустку на природі. Аби лиш погода не підвела. Однак саме примхи небесної канцелярії перекреслили сподівання на туристичний бум. Мало того, що червень видався зовсiм не літнім, ще й липень почався дощами. До цього часу волиняни навіть по-справжньому не нагрілися. А мій 5-річний онук Данилко безнадійно заховав свої шорти і з сумом у голосі запитав: «Коли вже буде зима?»

Утім не все так песимістично, як може видатися. Хоч навали відпочивальників у розпал туристичного сезону поки що не спостерігається, але бази відпочинку та симпатичні приватні будиночки для туристів не стоять порожні. Сьогодні територія довкола Світязя обросла величезною кількістю баз відпочинку, котеджів, приватних садиб економ-, комфорт- та еліт-варіантів. Тому якщо клієнт готовий платити немалі гроші, то принаймні знає, за що. Якщо не влаштовує купання у чудодійній світязькій воді, можна замовити елітний пансіонат з басейном та всією відпочинковою інфраструктурою. Доба у ньому вартує 1600 гривень і вище. Стільки ж коштує вілла на 10 чоловік і без харчування. Є у цьому спискові елітних закладів навіть такі, які пропонують повний комплекс СПА-процедур і СПА-програм. Хоча жінки, які хоч раз відпочивали на Світязі, знають, що тамтешня блакитна глина діє не гірше, ніж будь-які косметичні процедури. Вимазаних цією глиною з ніг до голови панянок та дітлахів на берегах найглибшого озера в Україні можна зустріти, як тільки заїжджаєш у селище. Місцевий люд, для якого літній сезон є одним з основним видів заробітку, готовий виконати будь-яку забаганку туриста. Хочете молочне порося, запечене на березовому вугіллі? Будь ласка. Басейн iз підігрівом? Нема проблем. Екскурсії, прокат човнів, велосипедів, водні подорожі — само собою. Люди зрозуміли, що, крім води, відпочивальники хочуть і розваг.

Як не дивно, але, поки прохолодно, попит був і є саме на дорогі елітні апартаменти. Дешевші садиби не були заповнені вщерть. Як сказала кореспондентові «УМ» господиня затишної садиби «У яблуневому саду» пані Алла, у її 5 кімнатках, дякувати, люди у червні були і зараз є:

— Приїхали з різних куточків України: Києва, Хмельницького, Чернівців. Волинян менше, ніж приїжджих. Хто любить спокійний відпочинок на свіжому повітрі, прогулюватися до лісу, збирати ягоди — той не сумуватиме і в таку, не дуже спекотну, погоду. Молодь, звичайно, приїздить, щоб накупатися. Їй краще їхати на Гряду. Там дискотеки, розваги. А у нас в селищі ліпше для родин iз дітками. Тут спокійніше. На липень у мене вже замовили місця. Телефонують, цікавляться.

— Звідки дзвонять більше?

— Та звідусіль. І з Харкова, і з центральних областей, і західняки. Ціни практично залишилися минулорічні — 50—60 гривень за добу з людини. Це на таких базах, як наша. В елітних рахунок йде на сотні гривень. А невеличкі будинки, де є телевізор,холодильник, де можна приготувати їжу, є посуд, розрахований на людей iз невеликими заробітками, для яких головне не туалет в номері чи гаряча вода цілодобово. Можу запропонувати домашні молоко, сир, сметану, бо тримаю корову. Мої клієнти із задоволенням купують молочні продукти.

Хто любить рибу, теж може замовити. Місцеві рибалки, каже пані Алла, канадські сомики, вже почищені, продають по 30 гривень за кілограм. З них, до речі, виходить смачнющий шашлик. Хто хоче вугрем поласувати, той мусить розкошелитися, бо екзотична риба коштує 250 гривень за кіло. Цьогоріч ціни на основні продукти, як і скрізь, трохи зросли. До прикладу, у Шацьку кілограм свинини коштує 75 гривень. Хто приїхав відпочити ще й від кухні, власники гостинних садиб пропонують домашні сніданки та обіди, за які треба доплатити в середньому ще 60 гривень.

Власники приватних баз, таких як у пані Алли, самі дбають про те, щоб завезти на світязькі пляжі чистий пісок. І цього сезону заздалегідь зібрали гроші з власників будиночків і за сприяння селищної ради підсипали берег чистим пісочком.

Майже півсотні закладів відпочинку працює цьогоріч і на Гряді. Тут теж є і розкішні котеджі, і скромні будиночки. Однокiмнатний номер на трьох чоловік можна зняти за 400 гривень. Якщо двокімнатний напівлюкс на 4 особи — від 650. Ціни на Світязі у липні найвищі. Вже у серпні житло трохи дешевшає. Але цьогоріч саме на останній літній місяць метеорологи передбачають справжню літню спеку. Тому пік сезону може перенестися на цей місяць.