Не кожен здатен на сенсацію

08.07.2014
Не кожен здатен на сенсацію

Переможний «сейв» голландця Крула. (з сайта ФІФА.)

Як би не прагнули вболівальники збірних Колумбії та Коста-Ріки продовження перебування своїх улюбленців на бразильському «мундіалі», безкінечно тривати «казковий сон» не міг. Пробившись до чвертьфіналу чемпіонату світу-2014, обидві команди вже переписали свою історію. Утім і надалі творити сенсації більше не змогли.

Колумбійців, які до чвертьфіналу виграли чотири поспіль поєдинки, зупинили бразильці. А костариканців вибила з розіграшу голландська збірна. Хоча додому з «мундіалю» представники Центральної Америки повертаються, можна сказати, непереможними, адже жодної поразки в ігровий час вони не зазнали. Доля їхнього протистояння з «помаранчевими», за яких із 76 хвилини грав київський динамівець Джермейн Ленс, вирішилася в серії післяматчевих 11-метрових ударів. Власне, переможний хід наставник летючих голландців Луї ван Галь зробив іще під час гри, коли за хвилину до завершення другого «екстра»-тайму здійснив воротарську рокіровку. І хоча таке рішення «коуча» страшенно розізлило основного стража воріт збірної Голландії Яспера Сіллессена, який по ходу поєдинку здійснив кілька «сейвів», у підсумку, вихід на футбольну лотерею його колеги по амплуа Тіма Крула став вирішальним у матчі. Відбивши два удари своїх візаві з «позначки», 26-річний страж воріт «Ньюкасла» вивів свою збірну до другого поспіль півфіналу чемпіонату світу.

Водночас Бразилія пробилася до «топ-4» ЧС уперше з 2002 року, коли під орудою свого нинішнього наставника Луїша-Феліпе Сколарі виграла п’ятий чемпіонський титул.

Щоправда, цей успіх неабияк затьмарила травма їхнього лідера Неймара. Нищівний удар коліном у спину, якого йому підступно завдав колумбієць Суньїга, призвів до перелому нижнього суглобового відростка третього поперекового хребця. «У мене вкрали мрію», — так відреагував на інцидент зірковий бразилець, який не зможе взяти участь у наступних матчах своєї збірної.

Разом із втратою свого головного бомбардира «пентакампеони» позбулися лідерства в букмекерському рейтингу чемпіонів. Тепер основними претендентами на Кубок світу прогнозисти вважають аргентинців, які у чвертьфіналі мінімально здолали бельгійців. Цікаво, що і в рік свого останнього чемпіонства — 1986-й — на стадії «плей-оф» «біло-блакитні» перемогли «червоних». І якщо тоді їх вів до мети неперевершений Дієго Марадона, то цього разу на чолі «сельбіселесте» інший геніальний аргентинець — Ліонель Мессі, який, щоправда, після результативно проведеного групового етапу (чотири голи), «замовк» на стадії «плей-оф». Утім, думається, свого останнього слова чотириразовий володар «Золотого м’яча» ще не сказав.

Ну а четвертим півфіналістом ЧС стала збірна Німеччини, яка відправила додому французів — кривдників української команди в «плей-оф» відбору на «мундіаль». Слід відзначити, що «бундестім» учетверте поспіль зіграє у півфіналі планетарної першості — раніше нікому не вдавалося це робити.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Чвертьфінали. Франція — Німеччина — 0:1 (Хуммельс, 13; Ріо-де-Жанейро, 74240 глядачів), Бразилія — Колумбія — 2:1 (Т. Сильва, 7; Д. Луїс, 69 — Родрігес, 80 (пен.)); Форталеза, 60342 глядачі), Аргентина — Бельгія — 1:0 (Ігуаїн, 8; Бразиліа, 68551 глядач), Голландія — Коста-Ріка — 0:0 (по пен. — 4:3; Салвадор, 51179 глядачів).

Півфінали: Бразилія — Німеччина (9 липня, Белу-Орізонті), Аргентина — Голландія (10 липня, Сан-Пауло).