Яка «розпущеність»?!

19.06.2014
Яка «розпущеність»?!

Олег Ляшко — один з авторiв постанови про саморозпуск ВР. (Юрiя САПОЖНІКОВА.)

Епопея з розпуском парламенту триває. Як вiдомо, з усіх конституційних шляхів «перезапуску» Ради нардепи вибрали не цілком продуктивний варіант, заговоривши про саморозпуск. Непродуктивний він тому, що в переліку підстав для призначення нових виборів ВР такої мотивації нема. Тож на неконституційність дійства будуть увесь час вказувати ті, хто виступає проти перевиборів. Власне, й ті, хто «за», акцентують на невідповідності формулювання положенням Основного закону. Ще у вівторок голова фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв уже наголошував на тому, що в Конституції поняття «саморозпуск» немає.

Але революційні часи вимагають революційних дій. Парламентська середа почалася з реєстрації у ВР проекту постанови «про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VII скликання». Авторами виступили глави фракцiй коалiцiї — згаданий вище Соболєв, лiдери фракції «УДАР» Віталій Ковальчук, «Свободи» — Олег Тягнибок — та позафракційний Олег Ляшко. В преамбулі постанови сказано, що оскільки Верховна Рада є представницьким органом, то у випадку неналежного представлення інтересів громадян парламент має нести відповідальність. У даному разі відповідальність прирівнюється до саморозпуску, який ВР затверджує та звертається до Президента України з проханням призначити дострокові парламентські вибори.

На сьогодні є бажання Президента втілити волю Майдану й «перезавантажити» всю владу. Петро Порошенко не раз цитував соцопитування, згідно з якими 80% громадян виступають за дострокові вибори ВР. «Я чекаю рішення самого парламенту», — заявив Президент, посилаючи недвозначний меседж передусім тій фракції, контроль над якою він де-факто здійснює — «УДАРу». Відтак «УДАР» став локомотивом ідеї саморозпуску парламенту. Слідом за ним i «Свобода» висловилася за дострокові парламентські вибори.

«Батьківщина» теж сказала слово на підтримку «перезавантаження» Ради, але виснула при цьому низку умов. Передусім, заявив один зі спікерів фракції Іван Кириленко, потрібно прийняти закон про люстрацію. Аби через три місяці не було так, що «на манєже всьо тє жє», сказав він. По-друге, додав Соболєв, необхідно внести зміни до складу ЦВК, повноваження якої завершилися 2 червня. По-третє, слід ухвалити низку рішень, що забезпечать проведення голосування на окупованих територіях та в зоні проведення АТО.

Утім, якщо чекати на можливість проведення виборів у Криму, ідею оновлення Верховної Ради можна відразу поховати. Чи принаймні значно відтермінувати в часі. Послухавши Соболєва, член депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Олег Зарубінський вирішив й собі підтримати тренд й висунути вимогу в стилі «наукової фантастики»: він запропонував заборонити депутатам поточного скликання балотуватися в наступний парламент.

Підсумовуючи сказане, зазначимо, що на сьогодні до саморозпуску готова менша частина парламенту. Більша відкидатиме ідею взагалі або ж шукатиме варіанти, як ускладнити її втілення. Тож Президентові доведеться почекати або вдатися до iнших способiв провести перевибори.

ОСВІТА

Парламент заборонив закривати школи

Верховна Рада запровадила мораторій на закриття шкіл державної й комунальної форм власності. За таке рішення вчора проголосували 245 народних депутатів.

ВР постановила вважати неприпустимим закриття загальноосвітніх навчальних закладів через брак коштів на їх утримання.

Депутати запровадити мораторій на закриття шкіл до прийняття бюджету на 2015 рік.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Петро Порошенко виступив з очiкуваними кадровими пропозиціями. Від імені Президента на сайті ВР зареєстровані проекти постанови щодо звільнення Степана Кубіва з посади голови НБУ та призначення замість нього Валерії Гонтарєвої. Остання очолює раду директорів асоціації «Інвестиційний капітал Україна», а до того обіймала посаду першого заступника голови філії нідерландського банківського гіганта ING.

Також Порошенко запропонував кандидатуру Віталія Яреми у крісло Генерального прокурора (досi ГПУ тимчасово очолював «свободiвець» Олег Махніцький). Ярема, нагадаємо, з лютого є першим віце-прем’єром, котрий курирує силовий блок. Вiн — БЮТiвець iз табору Порошенка.

Вирішена доля й «співочого» глави МЗС Андрія Дещиці. Зареєстровано проект постанови про його звільнення, натомiсть зовнішньополітичне відомство пропонують очолити Павлу Клімкіну. У минулому вiн — заступник міністра закордонних справ, iз червня 2012 року — посол України у ФРН.