Герої по різні боки медалі

06.05.2014
Герої по різні боки медалі

Сергій Лещенко зі своєю книжкою про справу Лазаренка. (з сайта radiosvoboda.org.)

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила список «100 героїв інформації», які задля фахових ідеалів ризикують власною безпекою, а інколи і життям. Є у списку і двоє українських журналістів. Сергій Лещенко, заступник головного редактора інтернет-видання «Українська правда», в якому він працює з 2000 року, відомий резонансними журналістськими розслідуваннями, в яких викриває корупцію та брудні технології представників різних політичних таборів. Серед найвідоміших його розслідувань — деталі корупційної афери Віктора Януковича з «Межигір’ям» та серія матеріалів про справу Павла Лазаренка.

Другим українським учасником «героїчної сотні» світу є Олексій Мацука, який уже 10 років очолює портал «Новості Донбасса» (novosti.dn.ua), що також подає матеріали про корупцію, боротьбу за владу і зловживання повноваженнями. У 2011 році квартиру Олексія підпалили, підперши двері зовні та залишивши траурний вінок з написом: «Алексею Витальевичу от скорбящих друзей и подруг». На щастя, журналіста на цей час не було вдома. За ним постійно стежать і він отримує погрози. Після останнього загострення на Донбасі в різних містах розклеїли портрети Мацуки з написом: «Осторожно, предатель!».

Загалом до сотні «героїв інформації» потрапили 14 журналістів із країн колишнього СРСР. Росію репрезентують троє. Світлана Рейтер минулого року «прогриміла» публікаціями про «Болотну справу», викрадення людей у Чечні та тортури в казанській міліції. За ці матеріали, опубліковані на інтернет-порталі Lenta.ru, у себе на батьківщині журналістка отримала не премію, а виклик на допит у ФСБ.

Аксана Панова — єкатеринбурзька журналістка, 2006 року заснувала сайт Ura.ru, на якому розповідалось про корупцію та халатність місцевих князьків і поліції, жахливий стан доріг, боротьбу з наркоманією тощо. Коли влада незручний сайт прикрила, Аксана разом з однодумцями заснувала інший проект — Znak.com. Завершилося все тим, що її засудили до двох років ув’язнення умовно і наклали заборону займатися журналістикою до кінця 2015 року.

Ісрапіл Шовхалов — головний редактор незалежного журналу «Дош», який з 2003 року висвітлює події у Чечні та інших регіонах російського Кавказу. І досі робить це чесно, незважаючи на те, що його вже раз викрадали, на тиск і погрози з боку влади.

Також до списку ввійшли журналісти з Білорусі, Казахстану, Узбекистану, Таджикистану, Азербайджану — загалом із 65 країн світу, включно з такими демократичними, як США чи Австралія.

А ТИМ ЧАСОМ...

У російської влади — свої критерії оцінки журналістської діяльності. Хто найбільший лакуза, той і найкращий. Портал газети «Вєдомості» повідомляє, що, згідно з указом президента Володимира Путіна, понад 300 російських журналістів були відзначені медалями за «об’єктивне висвітлення подій у Криму». За вислугу працівники мас-медіа отримали не лише державні відзнаки, а й надбавку до зарплати. А про значення для Кремля ідеологічної війни свідчить те, що після виходу на пенсію деякі з цих «300 героїв» отримуватимуть надбавку до пенсії у розмірі від 330 до 415 відсотків, тобто навіть більше, ніж учасники бойових дій.

Путін чомусь посоромився оприлюднити цей указ на своєму офіційному сайті, але шила у мішку не сховаєш. Нагороджені почали хвалитися перед колегами, і журналісти «Вєдомостєй» встановили, що йдеться про указ президента №269, підписаний ще 22 квітня. На офіційній веб-сторінці Кремля можна знайти лише укази №268 від 21 квітня та № 270 від 22 квітня. «Це означає, що до указу не буде публічного доступу», — пояснили виданню у прес-службі Кремля.

Тож у Росії заслужених писак нагороджують так само таємно, як і розвідників. Але їхні допитливі колеги через власні канали у Кремлі таки отримали текст указу. Серед нагороджених — близько 90 кореспондентів. Це безпрецедентно велика кількість. Газета нагадує, що колишній президент Дмитро Медведєв нагородив лише 11 журналістів за висвітлення війни у Південній Осетії 2008 року. «Вєдомості» повідомляють, що в переліку нагороджених загалом майже 100 співробітників компанії ВГТРК та понад 60 представників «Першого каналу». По кілька десятків «медальок» потрапило до редакцій телеканалів НТВ, Russia Today i Life News. Очільника НТВ Володимира Кулістікова відзначено медаллю «За заслуги перед Вітчизною» ІІ ступеня. Глава Роскомнадзору, який контролює російські ЗМІ, отримала таку саму нагороду, але п’ятого ступеня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>