«Зелені чоловічки» на білому снігу?

24.04.2014
«Зелені чоловічки» на білому снігу?

У льодах російської Арктики. (з сайта drugoi.livejournal.com.)

Загарбання українських територій Володимирові Путіну мало, адже довкола неозорих російських кордонів іще так багато ласої землі. Позавчора під головуванням президента Путіна відбулося розширене засідання Ради безпеки Російської Федерації, присвячене реалізації державної політики РФ в Арктиці — «в інтересах національної безпеки». На зустрічі обговорювалися питання, пов’язані з соціально-економічним розвитком арктичних регіонів. Зокрема, Путін повідомив, що питаннями Арктики займатиметься новостворене міністерство, офіційну назву якого ще не визначено. Під особистим контролем глави держави це відомство контролюватиме освоєння шельфу Арктики. Не виключено, що зрештою йому буде надано статус не міністерства, а державної комісії з широкими повноваженнями, як це свого часу було зроблено для Далекого Сходу.

Найближчим часом Арктика стане особливо важливим регіоном не лише для Росії, а й для всього світу. У цій частині земної кулі зосереджені найбільші запаси корисних покладів. За словами Путіна, у надрах «російської» Арктики сконцентровано чверть усіх світових запасів нафти й газу.

Окрім корисних покладів, передусім вуглеводнів, Арктика також є перспективним регіоном з точки зору торгових маршрутів. Та чи не головним із точки зору Кремля є помітне значення Арктики як стратегічного військового регіону.

«Вишки для видобування нафти і газу, завантажувальні термінали та трубопроводи мають бути надійно захищені від терористів та інших потенційних загроз», — наголосив Путін, закликавши «серйозно вирішувати» питання військової присутності в Арктиці.

Випереджаючи події, Росія вже зробила перші важливі кроки для привласнення Арктики. Москва вважає, що місяць тому їй вдалося довести спеціальній комісії ООН, нібито 52 тисячі квадратних кілометрів Охотського моря належать їй, оскільки ділянка дна є продовженням Російського континентального шельфу. Відразу після цього розпочалося створення морського підрозділу прикордонного угруповання ФСБ Росії. Одночасно в російській частині Арктики створюють єдину систему базування надводних кораблів та підводних частин нового покоління.

Уже здійснено і перші практичні кроки. Нещодавно на Північному полюсі закінчилися тренування російських десантників. Як відомо, розмежування арктичних економічних сфер тепер є предметом міжнародного вивчення та обговорення, а претензії Росії на домінацію в Арктиці наштовхуються на спротив інших країн, передусім Канади.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>