Клікнув «мишкою» — і проконсультувався

24.04.2014
Клікнув «мишкою» — і проконсультувався

Відтепер в Україні можна отримати безплатну юридичну консультацію і в мережі iнтернет. (автора.)

Днями Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги та Проект USAID «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна» презентували у Києві новий веб-портал, який покликаний зробити юридичні консультації доступними і безплатними для всіх, хто має доступ до мережі iнтернет.

Нагадаємо, що Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги (яка складається з 14 громадських організацій та однієї юридичної фірми) послідовно пропагує в нашій державі популярну на Заході культуру pro bono, згідно з якою кожен юрист (навіть найдорожчий) має певну кількість годин надавати правову допомогу безкоштовно. «УМ» неодноразово писала про те, що в Україні все більше адвокатів долучаються до цього руху «для суспільного блага», безплатно захищаючи тих, хто не може заплатити. Наші читачі дізнавалися про таку можливість саме на сторінках «України молодої»: так, рік тому справжньою героїнею успіху для проекту «Правова країна» стала наша читачка Галина Іванівна Колесник iз Київщини, інтереси якої у майновому спорі одразу узялися безплатно представляти правники з Української ради адвокатів.

Але і в нашій країні культура pro bono намагається «йти в ногу» з часом. Якщо раніше потрібно було шукати телефон потрібного юриста на сайті «Правової країни», а потім домовлятися про зустріч, то тепер, після появи спеціалізованого веб-порталу, усе значно простіше. Достатньо лише клікнути «мишкою».

«Український веб-портал — www.pravoonline.org.ua — створює нову та унікальну можливість для доступу громадян до безоплатних правових послуг. Сподіваємось, що він стане потужним інформаційним ресурсом, — зазначає у коментарі «УМ» директор Проекту USAID «Правова країна» Інна Топол. — Портал містить систему онлайн-звернень, за допомогою якої усі бажаючі власноруч можуть дистанційно залишати свої запитання та отримувати кваліфіковані безплатні консультації від професійних експертів-юристів. Ми свідомо намагалися зробити його «легким» для використання, без усіляких «штучок».

І дійсно, зайшовши на вказаний вище сайт, достатньо набрати кілька слів у вікні «Інтелектуальний підбір рішень», які стосуються вашого питання (наприклад, «виплата аліментів», або «отримання спадщини»), і вже за кілька секунд отримати відповідь. Утім, на веб-порталі надається не лише первинна правова допомога (юридичні консультації та інформація), а й вторинна (представництво інтересів громадян у судах та захист від обвинувачення).

За словами керманичів Всеукраїнської коаліції з надання правової допомоги Романа Шурдука та Віталія Місяця, портал створювався ще й з метою підвищення рівня правової освіти та правової обізнаності населення, для чого на сайт завантажено спеціальну потужну базу знань, яка містить велику кількість статей iз різних областей права. Матеріали розкривають певні правові процедури, одразу окреслюють проблеми та можливі шляхи їх розв’язання. На порталі також можна знайти й типові необхідні документи (позовні заяви тощо). Не дивно, що у перші дні після запуску сайту його відвідуваність зросла у десятки разів.

«Втілення цього проекту є дуже важливим, адже малозабезпечені часто не можуть знайти собі фахового юриста, — зазначає начальник Управління координації правової освіти та правової роботи Міністерства юстиції Оксана Юхта. — Завдяки цьому веб-порталу безоплатна правова допомога стає ближчою до тих, хто її потребує».

Від себе додамо, що для бажаючих проконсультуватися справа за малим: достатньо мати доступ до всесвітнього «павутиння».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>