Лондон розсудить

24.04.2014
Лондон розсудить

«Аристократ» Фернандо Торрес (ліворуч) — проти своїх колишніх одноклубників. (з сайта УЄФА.)

Так розпорядився жереб, що обидва перших півфінали поточного розіграшу Суперліги приймав Мадрид. Учора пізно ввечері в столиці Іспанії відбулася, як зазначив один із членів правління «Баварії» Карл-Хайнц Румменігге, класика футболу, в якій на стадіоні «Сантьяго Бернабеу» зіграли «королівський» та мюнхенський суперклуби. Водночас позавчора в іншій частині Мадрида — на арені «Вісенте Кальдерон» — «Атлетико» приймав «Челсі» й уперше в нинішньому євросезоні не зміг переграти в рідних стінах свого опонента, не забивши при цьому у ворота опонентів жодного м’яча.

Як відзначив після поєдинку наставник «Челсі» Жозе Моуріньйо, це був матч справжніх чоловіків. Було багато боротьби, тактичних ходів, утім мало голевих моментів. «Я намагався урізноманітнити нашу гру в півзахисті. Ми пробували різні варіанти. Однак забити гол, який міг би вирішити долю поєдинку, не змогли», — відзначив головний тренер «Атлетико» Дієго Сімеоне. Зробивши акцент на оборону, водночас відмовившись від атакувального компоненту, «Челсі» виконав завдання-мінімум. «Їхній захист зміг перевершити наш напад», — влучно оцінив протистояння оборонець мадридського клубу Жоао Міранда.

«Без сумніву, вболівальники хочуть бачити видовищну гру, забиті голи. Але потрібно визнати, що хороший захист — це теж мистецтво, яке під керівництвом Жозе Моуріньйо непогано освоїв «Челсі», — «аристократ» Демба Ба намагався виправдати нулі на табло. Підтримав свого підопічного й Моуріньйо: «Спочатку ніхто не планував «сушити» гру. Але поєдинок пішов за таким сценарієм, коли виникло бажання захистити свої володіння й не пропустити».

Переорієнтовуватися на оборону «Челсі» почав після того, як через травму плеча на 18-й хвилині матчу поле залишив страж їхніх воріт Петер Чех. 41-річний Марк Шварцер, який вийшов на заміну, попри свій вік, не міг похвалитися вагомим досвідом виступів у найпрестижнішому євротурнірі. Тож боронити свої володіння «Челсі» став чи не всією командою. Проте думати про атаку лондонці зовсiм перестали на початку другого тайму, коли стовп оборони «Челсі» Джон Террі пошкодив гомілкостоп і не зміг продовжити гру.

Зрештою, «суха» нічия, яка не задовольнила наставника «Атлетико», але була метою Жозе Моуріньйо, не дає суттєвої переваги жодній із команд у боротьбі за фінал. На шляху до Лісабона, де відбудеться вирішальний поєдинок Ліги чемпіонів-2013/2014, у матчі-відповіді і «Атлетико», й «Челсі» доведеться шукати щастя біля чужих воріт. А в ситуації, коли одразу троє ключових виконавців «Челсі» не зможуть зіграти в повторному поєдинку (Френк Лемпард пропустить гру через перебір жовтих карток, а Чех та Террі — через травми), для «Атлетико» та його кращого бомбардира Дієго Коста абсолютно нічого не втрачено.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (поєдинок вівторка, перший матч).

«Атлетико» (Іспанія) — «Челсі» (Англія) — 0:0

«Атлетико»: Куртуа, Хуанфран, Міранда, Годін, Ф. Луїс, Р. Гарсія (Вілья, 86), Габі, М. Суарес (Соса, 80), Коке, Дієго (Туран, 60), Д. Коста

«Челсі»: Чех (Шварцер, 18), Аспілікуета, Кехілл, Террі (Шюррле, 73), Коул, Д. Луїс, Мікель, Лемпард, Рамірес, Вілліан (Ба, 90+4), Торрес

Попередження: Габі, 75; Міранда, 89 — Лемпард, 64; Мікель, 75; Ба, 90+5