Хто з автоматом прийде...

18.04.2014
Хто з автоматом прийде...

Луганськi студенти вийшли на мiтинг за єдину Україну.

Убито трьох бойовиків

У Маріуполі вночі з середи на четвер була атакована військова частина Національної гвардії. МВС провело операцію, у результаті якої, за попередніми даними, 3 бойовикiв убито, 13 поранено, 63 затримано. Серед службовців МВС втрат немає.

Міністр МВС Арсен Аваков на своєму сайті розповідає, що підрозділи МВС провели операцію з локалізації банд нападників, які налічували близько 300 осіб. «Після того як військову частину нападники закидали запальними фугасами та коктейлями Молотова і відкрили вогонь по постових — нацгвардійці відкрили попереджувальний вогонь. Потім, після попередження, відповідно до статуту — при повторнiй атаці — вогонь на поразку», пише Аваков.

По тривозі були підняті всі підрозділи міліції Маріуполя. Спільними зусиллями озброєної міліції та Нацгвардії, після короткого бою, нападаюча банда була розсіяна, в основному локалізована і роззброєна. За інформацією керівника Центру військово-політичних досліджень Дмитра Тимчука, частину штурмували «зелені чоловічки». «Однак, за нашими даними, це не російські військовослужбовці, а бойовики з місцевих сепаратистів, які мають базову військову підготовку й одягнені у відповідну форму без розпізнавальних знаків. Керують ними представники російських силових структур», — стверджує Дмитро.

Станом на вчора операція тривала. Спецпідрозділ МВС продовжував переслідування однієї зі збройних груп. На вулицях працювали патрулі міліції. З огляду на настільки агресивний напад на військову частину, угруповання МВС підкріплено спецназом «Омега». Перекинуто вертольоти.

Наразі у нападників вилучено зброю та засоби зв’язку з телефонами російських операторів. Йде встановлення осіб затриманих нападників. СБУ разом iз міліцією документують факти.

Здаємо зброю?

Військові 25-ї повітряно-десантної бригади із Дніпропетровська, які здали зброю сепаратистам у Краматорську, будуть відповідати перед судом. Про це на засіданні парламенту заявив спікер Олександр Турчинов. «Я хочу вас проінформувати, що 25-та окрема повітряно-десантна бригада, військові якої проявили боягузтво та здали зброю, буде розформована, а військові, які винні в цьому, будуть відповідати перед судом. Відповідне доручення отримали Міноборони і Генпрокуратура», пише «Українська правда».

Нагадаємо, що у середу вдень шістнадцять одиниць броньованої техніки та понад півсотні військових залишили населений пункт Пчолкіно, що поблизу Краматорська. Впродовж дня їх блокували місцеві жителі та сепаратисти. На уніформі бойовиків були закріплені георгіївські стрічки. Ці люди були в масках та зі зброєю. Вони вмовили військових відступити, але наші бійці при цьому віддали затвори і бойки від автоматів, без яких зброя не зможе вистрелити. Беззбройними залишили не всіх військових, на кожній бронемашині один солдат зберіг автомат у бойовій готовності. За словами самих солдатів, вони повернуться до Дніпропетровська, повідомляє кореспондент «Радіо «Свобода».

«Надійшов наказ, що ми повинні переїхати з пункту «А» до пункту «Б», куди саме, я не знаю. Цивільні мешканці до нас ставляться нормально. Люди просто стоять і не пускають нас далі. Кажуть, щоб ми повертались назад у бригаду», — розповів один iз військових Олексій Мітков.

Місцеві мешканці кажуть, що українські військові поводяться толерантно, а зупинили їх, бо не хочуть, щоб біля їхніх домівок стріляли. «Ми зібралися, щоб зупинити цю техніку. Нас це не влаштовує. Нам не потрібна громадянська війна. Ці хлопці — наші, як вони будуть у нас стріляти?» — каже місцева жителька Алла.

За єдність у Луганську

Студенти влаштували в Луганську мітинг на підтримку єдності України. Прийшли близько тисячi городян. Акцію ініціювали студенти та викладачі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, повідомляє луганський сайт новин «Восточный вариант».

«Ми глибоко обурені тим, що купка людей, котрі вважають себе виразниками наших інтересів, переступивши закони та моральні норми, стала фактично на шлях відвертої зради своєї країни і виконує волю правителів чужої держави. Під гаслами боротьби з «незаконною київською владою і корупцією» ці люди захоплюють адміністративні будівлі, незаконно заволодівають зброєю, сіють страх і невпевненість, диктують свою волю тисячам луганчан. Ми, студентська молодь Луганщини, рішуче протестуємо проти таких методів ведення політичної боротьби», — заявили студенти.

А ТИМ ЧАСОМ...

У районі Керчі—Феодосії почалося прибуття російської військової техніки поромним шляхом, пише hromadske.tv.

«Цю інформацію підтвердили й активісти Української справи і Незалежних профспілок України. Не здивуюся, якщо вже за добу ця техніка буде між Кримською та Херсонською областями», — написав нардеп Олександр Бригинець у Twitter.

Як відомо, у Києві заявляли, що в Криму вже перебуває набагато більше, ніж 25 тисяч, російських військових — ліміт, встановлений двосторонніми угодами. Крім того, за даними розвідки НАТО, біля східного кордону України також зосереджено до 40 тисяч військових РФ, у тому числі танки, артилерія та авіація.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>