КОСАрі здоров’я

14.03.2014

Уже третій рік поспіль народні депутати, представники органів виконавчої влади та експертного середовища отримують «заслужені» нагороди за відстоювання на «найвищому рівні» комерційних інтересів тютюновиробників та виробників алкоголю. Залежно від активності в царині підривання здоров’я нації їм прису­джують «бронзову, срібну чи золоту косу». Ініціатори антипремії — Центр громадянського представництва «Життя« та Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» спільно з антиалкогольними і антитютюновими громадськими організаціями та ініціативами.

«Мета премії дуже проста: ми хочемо, щоб кожен українець знав імена своїх героїв, а точніше — антигероїв. Тих людей, які допомагають нас вбивати. Коса — це всім знайомий і відомий символ. Це те, що косить. Наші політики якраз косять наші життя і наші гроші», — розповіла Марія Землянська, координатор проектів Бюро журналістських розслідувань «Свідомо».

«Ми діємо в системі глобального тютюнового лобізму, — переконаний Андрій Скіпальський, керівник Центру «Життя», експерт Альянсу із виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. — Все, що ми бачимо, це — тільки поверхня. За цими людьми стоять інтереси набагато «більших» людей. Наше завдання визначити тих, хто дозволяє собі обстоювати винятково комерційні інтереси транснаціональних тютюнових і алкогольних корпорацій».

Цьогоріч номінантів стало менше, ніж минулого року. Попри те, вони все ж є. Почесне третє місце і бронзову косу отримав Лев Миримський — народний депутат України VII скликання, обраний по виборчому округу №2 (АР Крим), позафракційний, заступник голови Комітету Верховниої Ради України у закордонних справах. Він намагався знівелювати досягнення закону України від 16 грудня 2012 року, який забороняє куріння тютюнових виробів у громадських місцях, зареєструвавши законопроект, який би дозволив у кафе і ресторанах відводити спеціальні приміщення для курців. За невдалу спробу він і посів лише третє місце.

«Срібної коси» удостоївся Сергій Терьохін, нардеп VII скликання, обраний по мажоритарному виборчому округу № 211 (м. Київ), голова підкомітету з питань оподаткування непрямими податками Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики. Цього неодноразового номінанта на премію спеціалісти називають надзвичайно вправним лобістом. Цьогоріч він вкотре став переможцем за те, що «злив» пакет законопроектів, який мав на меті підвищення акцизів на пиво і спрямування цих коштів на добудову нового корпусу лікарні «Охматдит». Пан Терьохін зареєстрував більш широкий альтернативний законопроект, який на розгляд ВРУ так і не був винесений, загубився у кабінетах і в ході численних поправок змінив основні положення на більш лояльні.

«Золотим косоносцем» цього разу став Віталій Хомутиннік — нардеп того ж скликання, обраний за списками Партії регіонів, голова Комітету з питань податкової та митної політики (ключового комітету, який займається змінами ставок акцизів на тютюнові та алкогольні вироби). Протягом 2013 року він балансував між інтересами громадськості і корпорацій, намагаючись досягти компромісу. Врешті компроміс виявився не на користь борців за підвищення акцизів на шкідливі вироби. Не без старань пана Хомутинніка замість 1,4 грн./літр (саме настільки мінімально вимагали підвищити акцизні ставки на пиво) їх підвищили на 0,4 грн./літр. Акцизи на цигарки зросли на 11,6% замість 25%.

Ще одну спеціальну нагороду «Золоте гальмо» отримав Олександр Клименко — колишній міністр доходів і зборів України. Саме він був останньою інстанцією, яка могла б повпливати на хід антитютюнової і антиалкогольної боротьби, але його чомусь завжди переконували «аргументи» бізнесу, а не здорового глузду.

Цього разу запрошень на нагородження переможці не отримали, оскільки дехто з них уже не займає своїх посад. На символічні «коси» були почеплені лише їх портрети. На попередні церемонії, попри запрошення, вони не з’являлися і навіть грозилися подати на організаторів до суду.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>