Разом і до кінця

07.03.2014
Разом і до кінця

Гол у ворота Говарда Марко Девич забив другим «пострілом». (Рейтер.)

«Вперед, до бою!», «У–кра–ї–на!» — розлягалося дружне скандування над стадіоном «Антоніс Пападопулус» у Ларнаці. Спаринг зі збірною Сполучених Штатів — 13–ю в рейтингу ФІФА — таки відбувся, і 18–та за силою Україна впевнено здолала опонентів. Попри те, що цей матч ще за три дні до його початку був під великим питанням і несподівано для багатьох перенісся із «воєнного» Харкова на Кіпр, «синьо–жовтих» фанів на трибунах вистачало.

«Ми попросили футболістів, щоб вони своєю грою порадували наших уболівальників, своєю грою довели, що ми всі разом», — розповів наставник збірної Михайло Фоменко про лейтмотив першого в новому році поєдинку його команди.

Про особливий статус цього «товарняка» говорили не тільки в нашій країні, а й у всьому світі. Світові мас–медіа називали зустріч української та американської команд «більше, ніж грою». В умовах, коли чоботи російських інтервентів топчуть українську землю, будь–який додатковий прояв патріотизму та єдності просто необхідний.

І підопічні Фоменка зробили все від них залежне, щоб футбольна Україна відчула себе одним цілим. Внутрішнє єднання хлопці продемонстрували вже під час початкової офіційної церемонії, коли, поклавши руки один одному на плечі, від душі виконали державний гімн.

Після стартового свистка «синьо–жовті» довго не розкачувалися, а, захопивши плацдарм у центрі поля, пішли на ворота досвідченого Тіма Говарда, який представляє «Евертон». Прогалини в центрі захисту команди Юргена Клінсманна, дозволили українцям без особливих зусиль долати оборонні редути американців. На ударну позицію «просочувалися» не тільки представники атакувальної ланки, яку представляли Зозуля, Ярмоленко та Коноплянка. Двічі на побачення з Говардом вискакував хавбек «Динамо» Денис Гармаш, якому, щоправда, не вдалося переграти 34–річного стража воріт «зірково–смугастих». Утім у першому з цих епізодів українці розпечатали ворота суперника «другим темпом».

І після перерви, коли рахунок став остаточним — 2:0, гол відбувся за аналогічним сценарієм. Через неуважність та неповороткість захисників Марко Девичу — тепер уже гравцеві казанського «Рубіна» — вдалося вискочити віч–на–віч iз Говардом, якому знову вдалося відбити перший удар. Проте на добиванні екс–«металіст» не схибив. Стадіон заспівав «Ще не вмерла» — як співає Майдан. До речі, за свідченнями українських журналістів у Криму, голи «синьо–жовтих» святкували й уболівальники у спортбарах Севастополя, не кажучи вже про інші міста України.

Загалом, американська збірна не зробила майже нічого, що могло серйозно загрожувати володінням Андрія П’ятова. А небезпечний момент, коли на останніх хвилинах поєдинку Олег Гусєв виніс м’яч із лінії воріт, став радше випадковою несподіванкою, ніж закономірним результатом старань команди США.

Варто відзначити, що в позавчорашній грі Михайло Фоменко не експериментував, а довірив місце в складі перевіреним бійцям із «Динамо», «Шахтаря» та «Дніпра», які з найкращого боку проявили себе в минулому відборі. Так і залишився на лаві запасних 25–річний захисник «Маккабі» (Хайфа) Андрій Пілявський, уперше викликаний до збірної. Зате під завісу гри дебютував у складі головної національної команди динамівець Євген Макаренко.

«До вересня УЄФА не дає дат для проведення товариських матчів, оскільки всі збірні готуються до ЧС–2014. До того ж, який сенс виходити на поле, якщо не грати на перемогу?» — резюмував наставник української збірної.

А ІНШІ ЯК?

У час, коли збірна України почала підготовку до відбіркового етапу ЧЄ–2016, більшість провідних національних команд нашого континенту націлюється на фінальну частину планетарної першості, до старту якої залишилося менше ста днів.

Чинні чемпіони світу та Європи, іспанці, вирішили зіграти зі срібними призерами останнього Євро, яких у київському фіналі вони розгромили з рахунком 4:0. Нова зустріч з італійцями, котра відбулася в Мадриді, знову завершилася перемогою підопічних Вісенте Дель Боске. Щоправда, цього разу «Червона фурія» обмежилася мінімальною перевагою. Це вже третє поспіль фіаско команди Чезаре Пранделлі від іспанської збірної. «Перемогли, і це принесло нам радість. Італія — сильний суперник. Ми змогли його здолати, і це чудово», — сказав автор переможного голу, каталонець Педро. Зазначмо, що саме Іспанія є фаворитом «нашої» відбіркової групи до Євро–2016.

Чинні віце–чемпіони світу — голландці — у суперники собі обрали французів, які, нагадаємо, ціною надзусиль змогли відібрати путівку на бразильський «мундіаль» в українців. Без сумніву, той успіх окрилив підопічних Дідьє Дешама, і вони вперше за 17 років обігравши «летючих голландців». «Ця поразка стане для нас хорошим уроком», — зазначив наставник «помаранчевих» Луї ван Галь.

А от керманичу господарів ЧС–2014 Луїсу Феліпе Сколарі, схоже, не потрібно нічого пояснювати своїм підопічним. Нинішній склад бразильської збірної вже давно просяк неймовірним бажанням виграти Кубок світу в рідних стінах. Свій настрій Неймар і компанія продемонстрували в грі з господарями минулого «мундіалю», в якій розгромили південноафриканців — 5:0. В активі форварда з «Барси» — хет–трик.

 

ТАБЛО

Товариські матчі. Україна — США — 2:0 (голи: Ярмоленко, 12, Девич, 67).

Україна: П’ятов, Федецький, Хачеріді, Кучер, Шевчук (Макаренко, 80), Тимощук, Ротань (Едмар, 78), Гармаш (Безус, 46), Ярмоленко (Морозюк, 89), Коноплянка (Гусєв, 70), Зозуля (Девич, 65)

США: Говард, Кемерон, Брукс, Оньєву, Кастільйо (Ши, 63), Клештан (Йоханнссон, 63), Джонс (Уїльямс, 79), Джонсон, Бедойя, Демпсі, Алтідор (Агудело, 88)

Попередження: Федецький, 64; Безус, 84 — Демпсі, 84

Суддя — Тратту (Кіпр)

Ларнака. Стадіон «Антоніс Пападопулус». 2 тис. глядачів.

* * *

ПАР — Бразилія — 0:5 (Оскар, 10; Неймар, 41, 46, 90; Фернандіньйо, 79), Іспанія — Італія — 1:0 (Педро, 63), Франція — Голландія — 2:0 (Бензема, 32; Матюїді, 41), Англія — Данія — 1:0 (Старрідж, 82), Португалія — Камерун — 5:1 (К. Роналдо, 21, 83; Мейрелеш, 66; Коентрао, 67; Едіньйо, 77 — Абубакар, 43), Німеччина — Чилі — 1:0 (Гьотце, 16), Грузія — Ліхтенштейн — 2:0, Росія — Вірменія — 2:0, Болгарія — Білорусь — 2:1, Греція — Півд. Корея — 0:2, Угорщина — Фінляндія — 1:2, Чехія — Норвегія — 2:2, Ізраїль — Словаччина — 1:3, Македонія — Латвія — 2:1, Туреччина — Швеція — 2:1, Румунія — Аргентина — 0:0, Австрія — Уругвай — 1:1, Швейцарія — Хорватія — 2:2, Ірландія — Сербія — 1:2, Польща — Шотландія — 0:1, Уельс — Ісландія — 3:1, Австралія — Еквадор — 3:4, Гібралтар — Естонія — 0:2, Люксембург — Кабо–Верде — 0:0, Ботсвана — Півд. Судан — 3:0, Боснія і Г. — Єгипет — 0:2, Японія — Н. Зеландія — 4:2, Чорногорія — Гана — 1:0, Алжир — Словенія — 2:0, Албанія — Мальта — 2:0, Литва — Казахстан — 1:1, Азербайджан — Філіппіни — 1:0, Косово — Гаїті — 0:0.

* * *

Молодь. Франція (U–21) — Україна (U–21) — 1:1 (Будківський (пен.)).