Підступні «поклади»

11.02.2014
Підступні «поклади»

Вихід піску з організму часто спричиняє нестерпний біль... (з сайта goodportal.com.ua.)

«Учора не ходила на роботу, — розповідає знайома. — Зранку поперек прихопив так, що аж злякалася: раніше ніколи такого не було. А кожні відвідини туалету перетворювалися на пекло: біль страшенний... Лікар порадив негайно здати сечу на аналіз. Його підозри підтвердилися: це виходив пісок із моїх нирок. Ніколи б не подумала, що зіткнуся з такою проблемою...».

Лікарі–урологи застерігають: пісок у нирках — один із найвиразніших симптомів сечокам’яної хвороби (уролітіазу). Появу цього небезпечного «будматеріалу» в нирках провокує порушений водно–сольовий­ обмін в організмі. Як наслідок — змінюється хімічний склад крові, і в сечі утворюються так звані мікроліти (піщинки).

Складність у тому, що багато людей навіть не підозрюють про небезпечні «поклади» у своєму організмі, адже пісок у нирках може не викликати дискомфортних відчуттів. І тільки коли починає рухатися каналами сечовивідної системи, то подразнює слизові оболонки, провокуючи запалення. Найчастіше вихід піску супроводжується різким болем при сечовипусканні, болями в попереку. Сеча мутніє, в ній можуть з’явитися домішки крові. За спостереженням лікарів, симптоми уролітіазу останнім часом турбують не тільки людей страшного віку, а й молодь.

«Часом вихід піску з нирок ніяк себе не проявляє. Тож проблему фіксують випадково — під час ультразвукової діагностики, — розповідає лікар–уролог Василь Ясенчук. — Усе залежить від особливостей організму. Однак навіть якщо не відчуваєте дискомфорту, раджу періодично проходити обстеження: УЗД, клінічний аналіз сечі».

Причин, які провокують утворення піску в нирках, багато. Найчастіше до цього призводить малорухливий спосіб життя і нераціональне харчування, каже Василь Ясенчук. Якщо щоденний раціон містить велику кількість гострої і білкової їжі, це може зрештою призвести до сечокам’яної недуги.

Пісок часто з’являється у нирках хворого на подагру — при цій недузі порушується сольовий обмін організму. Таке може статися також при порушенні обміну кальцію: тривалий прийом великих доз препаратів цього мікроелемента може спричинити пісок у нирках. Якщо людина постійно вживає високомінералізовану воду, в її організмі порушується мінеральний обмін, і надлишок мінералів трансформується у пісок, що осідає в нирках.

— Крім того, тривалі, хронічні захворювання нирок можуть змінювати склад сечі, вона довше затримується в сечовивідних шляхах, — пояснює лікар. — Як наслідок — у сечовивідних шляхах утворюється осад, який нерідко перетворюється на пісок.

Аналіз сечі та ультразвукове обстеження дозволять лікарю призначити комплексне консервативне лікування. Сьогодні існує низка лікарських препаратів, які сприяють відновленню функцій нирок, «вимітають» із них пісок і навіть розчиняють середні за розміром камінці. Водночас хворому необхідно дотримуватися дієти, яка виключає продукти, що провокують розвиток сечокам’яної хвороби.

Хворим на уролітіаз медики радять дотримуватися таких правил:

* Збільшити кількість рідини (випивати за день не менше двох літрів води та інших напоїв, включно з першими стравами). Влітку необхідно пити стільки, щоб не відчувати спраги.

* Уникати переїдання, алкоголю та емоційних стресів.

* Змінити спосіб життя — збільшити рухову активність. Але пам’ятайте, що надмірні фізичні навантаження також можуть зашкодити.

*Не переохолоджуватися, завжди тримати поперек у теплі.

* При появі навіть невеликих неприємних відчуттів у попереку негайно звертатися до лікаря–уролога.

ДО РЕЧІ

Симптоми уролітіазу:

* Проблеми при сечовипусканні, болючий відхід сечі.

* Біль — різкий і «ріжучий» у попереку — з однієї або обох сторін від ниючої і тягнучої до гострої.

* Зміни у складі сечі.