Ферзі в Мадрасі

12.11.2013
Ферзі в Мадрасі

Ананд і Карлсен (праворуч) перед початком протистояння. (Рейтер.)

За останні кілька років до Магнуса Карлсена міцно приклеївся ярлик шахового генія. Щоправда, 22–річному норвежцеві, який має рекордний в історії коефіцієнт Ело (2872), для абсолютного визнання не вистачає маленької дрібниці — світової шахової корони. Наразі вона належить індійцеві Вішванатану Ананду, і 9 листопада на батьківщині, в місті Ченнаї (екс–Мадрас), він розпочав захист свого чемпіонського титулу, здобутого в 2007 році. Із того часу 43–річний індус тричі поспіль відбивав наскоки претендентів — росіянина Володимира Крамника, болгарина Веселина Топалова та ізраїльтянина Бориса Гельфанда. Тепер настав час штурмувати чемпіонську вершину представникові нової генерації, який вдвічі молодший за Ананда.

Думається, що саме вік має стати головним козирем Карлсена під час мозкового штурму шахової вершини. Щоправда, на користь його опонента гратимуть рідні стіни 5–зіркового готелю «Хайятт», розташованого в центрі одного з найбільших міст Індії, та неоціненний досвід, здобутий у попередніх чемпіонських баталіях.

Хай там як, а, на думку букмекерів, фаворитом протистояння є саме лідер рейтингу ФІДЕ Карлсен. Щоправда, дві перші партії, зіграні опонентами в суботу–неділю, завершилися нічиїми. Цікаво, що в дебютній партії чемпіон, який грав білими, погодився на нічию вже після 16–го ходу. Друга партія завершилася миром на 25–му «кроці».

Загалом у чемпіонському матчі передбачено 12 «класичних» партій, після чого, в разі нічийного рахунку, може бути «тай–брейк».

А ТИМ ЧАСОМ...

Наприкінці минулого тижня у Варшаві почався командний чемпіонат Європи серед чоловіків та жінок. Після трьох ігрових днів наша жіноча збірна, представлена на турнірі найсильнішим складом, має стовідсотковий результат. Катерина Лагно, Анна Ушеніна, Марія Музичук, Наталія Жукова та Інна Гапоненко по черзі перемогли збірні Азербайджану, Білорусі та Франції. Натомість вітчизняні чоловіки–шахісти — Олександр Арещенко, Олександр Моїсеєнко, Андрій Волокітін, Сергій Федорчук та Захар Єфіменко — після перемог над другою командою господарів та хорватами програли французам і з чотирма очками ділять 8–14–те місця. У змаганні жінок, окрім українок, без втрат ідуть команди Вірменії та Польщі.