Аміачна загроза

15.10.2013

Харківське підприємство «Аркадія» припинило свою діяльність ще в 2011 році, але на покинутій території й досі зберігається велика кількість аміаку. Цю тривожну новину повідомив начальник міського управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Володимир Юрченко. За його словами, у технологічному процесі свого часу там використовували 1,8 тисячі тонн токсичної речовини, тож не виключено, що саме такий обсяг газу лишається на об’єкті й зараз. Утім, про точні дані фахівці наразі говорити не готові.

Після закриття підприємства нашпиговану аміаком територію взагалі ніхто не охороняв. Зараз роботу охоронної фірми оплачує банк ПУМБ, у розпорядження якого «Аркадія» потрапила через непогашений кредит. У повну власність до фінансової структури підприємство ще не перейшло, тому там погоджуються оплатити лише шосту частину вартості утилізації аміаку. Усього ж, за підрахунками фахівців, на знищення токсичної речовини потрібно щонайменше 600 тисяч гривень.

Як бути далі з безгоспною отрутою, чиновники поки що не знають. Міська комісія з надзвичайних ситуацій, на засіданні якої прозвучала ця інформація, вирішила спочатку провести більш детальне обстеження об’єкта, оцінити завдані збитки, визначити точний обсяг газу, а вже потім приймати остаточне рішення. Поки що ж екологи б’ють на сполох: неподалік «Аркадії» — житлові будинки, обласна дитяча лікарня і підприємство з виробництва харчових продуктів. «Цей об’єкт віднесено до категорії потенційно небезпечних, — каже Володимир Юрченко. — Аміак — небезпечний газ. Він легший за повітря й утворює з ним вибухонебезпечну суміш». І оскільки саме витік цієї речовини став причиною недавнього вибуху на «Стиролі», харків’яни небезпідставно побоюються повторення горлівської трагедії.