Покрова без червоних

15.10.2013
Покрова без червоних

Націоналістичний мітинг біля пам’ятника Шевченку зібрав понад 17 тисяч учасників. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Цього року Марш боротьби, присвячений 71–й річниці створення УПА, який націоналісти традиційно проводять у столиці на свято Покрови, вперше за останні роки обійшовся без протистояння правих із лівими. Дивно, але Компартія в останній момент скасувала свою акцію біля пам’ятника Леніну на Бессарабській площі в Києві, раніше призначену на десяту ранку. Тож замість комуністів на чолі з Петром Симоненком сюди прийшли лише кілька десятків міліціонерів, а на прилеглих вулицях розташувалося три автобуси з бійцями «Беркута» (ще чотири автобуси спецпідрозділу МВС припаркувалися поблизу парку Шевченка, де на 16.00 запланували власне віче «свободівці»). Утім, охороняти було нікого: чи то в послідовників Маркса не знайшлося потрібного «капіталу», щоб звезти своїх прихильників до столиці, чи то гроші комуністи вже витратили на свої нещодавні акції проти підписання асоціації з ЄС. Та, незважаючи на відсутність ідеологічних опонентів, почуватися зовсім вільно під час Маршу боротьби УПА націоналістам не вдалося. Адже, як повідомила ВО «Свобода», багатьом їхнім прихильникам не вдалося виїхати з регіонів до Києва через перешкоджання правоохоронців.
Доїхали не всі

Для проведення маршу ВО «Свобода» подала заявку в КМДА на 15 тисяч учасників. Головні вимоги акції: повернути звання Героїв України Степанові Бандері та Романові Шухевичу, визнати боротьбу ОУН–УПА національно–визвольною боротьбою української нації та проголосити День створення УПА державним святом (дивно, що націоналісти якось не згадують, що 14 жовтня є Днем українського козацтва). Після віча націоналісти мали пройти маршем центральними вулицями й завершити святкування на Михайлівській площі концертом.

Але доїхати до столиці вдалося не всім. За словами голови Донецької облорганізації «Свободи» Ігоря Славгородського, через погрози облуправління ДАІ позбавити ліцензії та дозволів на перевезення пасажирів перевізник у Донецьку відмовив сотні «свободівців» у наданні трьох автобусів для поїздки у Київ. Хоча про транспорт вони домовилися заздалегідь. Низка перевізників відмовила й націоналістам Миколаївщини.

Окрiм того, під час зупинки одного з автобусів iз Донецька в Олександрівці якийсь невідомий у камуфляжі важким предметом розбив лобове скло і втік. Подібний інцидент iз розбитим склом стався з іншим мікроавтобусом неподалік Слов’янська, де його «підрізав» легковик iз хлопцями у камуфляжі.

Утім міліція Донеччини заперечує свою причетність до нападу на орендовані «Свободою» автобуси. Речник облуправління міліції Ігор Дьомін повідомив, що голова Слов’янського міського осередку «Свободи» пан Лілеєв дійсно повідомив міліції, що невідомий ще в неділю ввечері розбив лобове скло мікроавтобуса поблизу супермаркета. Але пана Дьоміна обурює те, що тоді пан Лілеєв стверджував, що їхав не в Київ, а на залізничний вокзал Слов’янська. Нині ж нібито говорить протилежне.

Хто кого провокує

У Києві ж напередодні проведення маршу правоохоронці звернулися до його організаторів з проханням сприяти працівникам міліції в охороні громадського порядку й не провокувати конфліктних ситуацій. Представники ВО «Свобода» одразу відповіли, що не збираються порушувати громадський порядок і закликали міліцію самій не порушувати закон та убезпечити учасників Маршу боротьби від провокацій. Мовляв, не вперше проводимо патріотичні марші на честь свята Покрови, тому такі заклики МВС до патріотів є абсурдними.

«За весь цей час якщо і траплялися якісь інциденти, то лише через неспроможність або небажання міліції забезпечити належний рівень громадського порядку в центрі столиці, — наголосили «свободівці» у заяві. — Єдині, хто дійсно можуть бути зацікавлені у якихось провокаціях, — самі силові структури: саме вони можуть спробувати вкотре настрахати чинну владу й продемонструвати свою «доблесну» боротьбу з опозицією. Саме цим можна пояснити численні перепони, які створили силовики для охочих долучитися до маршу в Києві».

Ставай до боротьби з українофобiєю

Власне, на саме вiче «Свободi» вдалося зiбрати не набагато бiльше заявленої кiлькостi учасникiв — близько 17 тисяч осiб. Впадала в око велика кiлькiсть молодi у вишиванках та ветерани УПА у своїх бо­йових одностроях. Окрiм державних синьо–жовтих прапорiв, було чимало червоно–чорних стягiв УПА.

Цим упiвським кольорам виступальники присвятили чимало уваги. «Синьо–жовтий прапор є державним, а червоно–чорний для всiх нас є прапором боротьби», — пояснив голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

Ведучий вiча, нардеп Ігор Мiрошниченко, пiшов ще далi за свого лiдера: «Червоно–чорний прапор уже видно на всiх футбольних стадiонах вiд Львова до Луганська, хоча ця влада намагається його заборонити. Наша мета — щоб цей прапор був у всiх офiцiйних кабiнетах державних установ поруч iз державним». Якщо екс–командувач ВМС України Ігор Тенюх наголошував на силi української армiї i зброї, то нардеп Ірина Фарiон — на силi українського слова, якого так бояться україножери. Панi Фарiон також зiнiцiювала встановлення пiд пам’ятником Тарасу Шевченку символiчного стовпа ганьби, на якому «свободiвцi» розмiстили фотографiї та прiзвища цих 148 нардепiв вiд провладної бiльшостi, якi просили польський сейм визнати волинську трагедiю українським геноцидом проти полякiв.

«Влада поширила україноненависництво та українофобiю по всiй державi. А цi 148 мерзотникiв навiки увiйдуть в iсторiю як зрадники України, — наголосив Олег Тягнибок. — Бо де це бачено, щоб українськi обранцi зверталися до iноземного парламенту i просили визнати своїх пращурiв злочинцями?». Очiльник «Свободи» також закликав кожного українця боротися з українофобiєю, а iншi керiвники партiї неодноразово заявляли, що обов’язково вiзьмуть усю владу в державi.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, «свободiвцi» вишикувалися на лiвiй смузi Володимирської, готуючись до запланованого маршу. Тим вони дещо ускладнили автомобiльний рух, але працiвники ДАІ не заважали патрiотам, а навпаки, перекрили рух на цiй сторонi.

НАПЕРЕДОДНІ

У Львові та Сімферополі мітинги відбулися в неділю. Біля Львівської облдержадміністрації спалахнула сварка між організаторами кількох різних акцій, яка ледве не переросла в сутичку. За словами представника ВО «Свобода» Маркіяна Лупачака, організація «Молода Галичина» подала заявку на проведення урочистого маршу до дня створення УПА, нардеп–«свободівець» Юрій Михальчишин організував зустріч із виборцями, а активісти проросійської організації «Захист праці» — свій мітинг. Мер Львова Андрій Садовий дозволив одночасне проведення трьох акцій, що й призвело до конфлікту. Учасників суперечки оточила поліція, яка затримала 58 осіб. Усіх їх після допиту в Галицькому райвідділі міліції відпустили. У декого було вилучено ножі, газові балончики та інші небезпечні предмети, порушено кримінальне провадження за ст. 262 КК (незаконне володіння зброєю).

У Сімферополі учасники пікетування пам’ятника Шевченку, влаштованого проросійськими організаціями, підпалили, а потім розтоптали прапор із символікою УПА. Як повідомляє УНН, літні мітингувальники тримали плакати «Фашисти — геть із Криму», «Зупинимо нацизм» та з осудом ВО «Свобода».