НОВИНИ ПЛЮС

15.10.2013

Відмовляємося від фосфатів

Наша держава добровільно відмовляється від використання побутової хімії з фосфатами. Документ, розроблений з урахуванням досвіду країн Європейського Союзу та США, передбачає поетапну відмову від використання фосфатів. Їх масова частка у товарах побутової хімії не має перевищувати: 17% — із 1 січня 2014 року, 10% — з 1 січня 2016 року, 5% — з 1 січня 2019 року, 0,7% — з 1 січня 2021 року.

Експерти Мінекономрозвитку стверджують: фосфати, які надходять у навколишнє середовище після використання синтетичних мийних засобів, є однією з головних причин забруднень річок, озер і морів. У тому числі й тих, які є джерелами питної води. За словами Прем’єр–міністра Миколи Азарова, Євросоюз відповідними етапами відмовився від фосфатів до 2017 року. «Проект технічного регламенту Митного союзу теж перед­бачає повне виключення фосфатів зі складу синтетичних засобів до 2020 року», — повідомив Азаров.

Між морями — на «Зубрі»

Розвиток контейнерних і комбінованих перевезень є одним із пріоритетних напрямів, які мають стратегічне значення для інтеграції України у світову транспортну систему. Важливим елементом цієї роботи має стати запуск контейнерного потяга «Зубр», який курсував за маршрутом Іллічівськ—Таллінн і проходить територіями чотирьох держав: України, Білорусі, Латвії та Естонії.

«Зубр» почав курсувати з лютого 2012 року. За цей час з його допомогою вже перевезено понад 6,6 тис. контейнерів, а реалізація проекту дозволила здійснити перевезення за пільговими тарифами, однаковими для всіх країн–учасниць, і отримати за це знижку 20% від загально­прийнятих тарифів від експортно–імпортних операцій. Окрім проекту «Зубр», у нас реалізується також проект «Вікінг».

Контроль за спиртом

Кабінет Міністрів України затвердив постанову, якою встановлюється контроль за виробництвом етилового спирту. Новий технічний регламент зробить вітчизняне законодавство у цій сфері ближчим до європейських норм. Так, схема обліку переміщення алкогольних продуктів у ЄС багато у чому базується на системі роботи так званих податкових складів: спеціального місця, куди спрямовуються піда­кцизні товари для зберігання та обробки. Якщо товар знаходиться на одному з податкових складів або переміщається між ними, то обов’язку сплачувати акцизний збір не виникає. При цьому податкове зобов’язання виникає тільки тоді, коли товар надходить у торговий оборот. Тобто у сферу споживання.