Протидія Веселому Роджерові

15.10.2013
Протидія Веселому Роджерові

Піратську продукцію в Україні чекає безжальний ківш бульдозера. (з сайта filearchive.cnews.ru.)

Напередодні підписання Угоди з Євросоюзом українська влада вирішила виконати ще одну вимогу Європи: подолати піратське розповсюдження. Президент Віктор Янукович — задля активізації роботи — передав координацію діяльності Державної служби інтелектуальної власності від Міністерства освіти і науки Міністерству економічного розвитку — відповідні зміни були внесені у схему організації центральних органів виконавчої влади.

Відповідно до цієї схеми, Державна служба інтелектуальної власності, як і раніше, має статус центрального органу виконавчої влади, діяльність якої координується Кабміном. Але якщо раніше координатором був міністр освіти і науки, то тепер ним став міністр економічного розвитку і торгівлі.

Нагадаємо, що нещодавно Україна зіткнулася з великою проблемою. Першого травня нинішнього року Офіс торговельного представника США присвоїв нашій державі статус «Пріоритетної іноземної країни» у межах «Спеціальної доповіді 301». Таким чином, Україна визнана країною–піратом інтелектуальної власності. Проте до нинішнього часу Міносвіти не розробило державну програму інтелектуальної власності.

Експерти звернулися за підтримкою до Кабміну. Вони запропонували уряду перейняти досвід передових країн і вивести питання створення та реалізації державної політики із захисту прав інтелектуальної власності із компетенції Міносвіти. Тепер Мінекономіки треба у терміновому порядку вирішувати три головні вимоги США. Зокрема, легалізувати програмне забезпечення, яке нелегально використовується в органах державної виконавчої влади. Також необхідно припинити неправомірне використання об’єктів інтелектуальної власності у мережі інтернет. В тому числі, ухвалити відповідний закон. А також посилити рівень контролю за обігом неліцензованих компакт–дисків та інших носіїв інтелектуальної власності. Необхідно буде сприяти функціонуванню організацій колективного управління, які здійснюють контроль за авторськими і суміжними правами, а також збір коштів за їх використанням — у кафе, магазинах, на радіо і телебаченні, у кабельних мережах.