«Кобра» для дуба

03.10.2013
«Кобра» для дуба

Тисячолітній дуб треба підготувати до зими. (з сайта wikimedia.org.)

Національний історико–культурний заповідник «Чигирин» звернувся до небайдужих людей з проханням зібрати 12 тисяч гривень, аби завершити підготовку до зимівлі дуба Максима Залізняка на хуторі Буда. Оскільки держава не виділяє на ці роботи ні копійки, то науковці самотужки шукають кошти для обробки дуба проти шкідників, на обрізку гілляк та заміну спеціальних канатів у системі «Кобра», котрі кріплять масивні гілки до крони.

«У нас незабаром відбудеться третя міжнародна конференція «Догляд за віковими деревами», на яку приїдуть фахівці, котрі й допоможуть нам у цій роботі iз заміни канатів у системі «Кобра», — розповідає «УМ» Богдан Легоняк, завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико–культурного заповідника «Чигирин».

За словами Богдана Васильовича, потрібно замінити застарілі синтетичні канати «Кобри», які вичерпали свій ресурс, також необхідно встановити додаткові канати на ті гілки, які досі цих канатів не мали. Така робота необхідна не лише для самого дерева, а й для безпеки туристів, адже канати підсобляють віковому дереву утримувати гілки й не дозволяють їм відчахнутися.

Своїх коштів у заповідника на такі роботи немає. Бо вхідні квитки тут коштують 1–2 гривні і за рік набігає лише 50 тисяч. А тільки на утримання пункту охорони, який біля дуба змушені були облаштувати, щороку треба 150 тисяч гривень. Без охорони біля дуба Залізняка, наголошує пан Богдан, обійтися неможливо. Оскільки наші люди нерідко поводяться біля тисячолітнього дерева, мов дикуни. «І все одно туристи примудряються витоптувати ґрунт навколо дуба, обдирати на стовбурі кору на пам’ять, а це значить, що йде велике навантаження на кореневу систему вікового дерева», — пояснює Богдан Легоняк.

За його словами, тисячолітній дуб Максима Залізняка загалом почувається добре. Фахівці, які обстежували вікове дерево, зробили висновок, що воно використало лише половину свого ресурсу. Тож якщо за ним дбайливо доглядати, то цей історичний велетень проживе ще тисячу років на радість людям.

Перерахувати кошти для дуба можна на рахунок Р/Р 26000060190638 ПАТ КБ «Приватбанк» м.Чигирин МФО 354347 код ОКПО 22809707 з поміткою «добровільні пожертвування на благодійні цілі». Отримувач — благодійний фонд соціального розвитку НІКЗ «Чигирин».