Віденський вальс для двох

01.10.2013

Правляча в Австрії широка коаліція Соціал–демократичної та Народної партій залишається при владі ще на п’ять років. На виборах до Національної Ради (ниж­ньої палати парламенту), що відбулися минулої неділі, партнери на двох здобули майже 51% голосів. Це означає 99 зі 183 мандатів — на сім більше, ніж мінімальна необхідна для формування уряду більшість.

Як повідомляє австрійська інформ­агенція АПА, соціал–демократів підтримали 27,1% виборців, «народників» — 23,8%. «Те, чого ми прагнули до виборів, залишається актуальним: збудувати стабільний уряд цієї країни без крайніх правих», — заявив після оприлюднення офіційних результатів лідер соціал–демократів, канцлер Австрії Вернер Файманн.

Водночас обидві коаліційні партії порівняно з результатами п’ятирічної давнини втратили голоси — загалом майже 5%. Під час виборчої кампанії соціал–демократи обіцяли запровадити податок на мільйонерів, тоді як консервативна Народна партія Міхаеля Шпіндельєггера такий податок відкидала. Тож один із двох коаліційних партнерів щонайменше одну передвиборчу обіцянку виконати не зможе.

На тлі певного розчарування виборців політикою соціал–демократів, ультраправа австрійська Партія свободи під керівництвом Хайнца–Крістіана Штрахе здобула понад 20,7% голосів — на понад 3% більше, ніж 2008 року. Таким чином, праві радикали повернули собі рівень підтримки, який мали за часів свого вже покійного лідера Йорга Хайдера, що очолював партію багато років. Партія свободи, яка стала тре­тьою політичною силою Австрії, критикувала владну коаліцію за корупцію, а також за великий приплив у країну іммігрантів. Штрахе також сповнений рішучості покласти край дотаціям з австрійського бюджету бідніших країн єврозони.

Партія зелених заручилася підтримкою 11,5% виборців, що є найкращим результатом в її історії.

Окрім успіху Партії свободи, привертає увагу також проходження в парламент руху «Євроскептична команда Штронаха» на чолі з 81–річним мільярдером Франком Штронахом. Результат — 5,8% голосів.

Уперше матиме депутатів у Народній Раді й ліберальна партія «Нова Австрія», яка спромоглася подолати 4–відсотковий виборчий бар’єр.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Прем’єр–міністр Португалії Педро Пассуш Коельйо визнав поразку своєї Соціал–демократичної партії на місцевих виборах. Але пообіцяв, що все одно не відмовиться від упровадження заходів заощадження, що їх вимагають Євросоюз та МВФ. Фа­хівці вважають, що поразка консервативних соціал–демократів є реакцією виборців на режим жорсткої економії в Португалії. Натомість може бути задоволений 52–річний Антоніо Кошта з головної опозиційної Соціалістичної партії, який втретє поспіль обраний мером Лісабона — він здобув понад 50%, що на 10% більше, ніж на виборах чотири роки тому. У другому за розмірами місті країни Порту незалежний кандидат Руй Мурейра переміг чинного мера від партії влади, який посів лише третє місце.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>