Крок у світле майбутнє

17.09.2013
Крок у світле майбутнє

Майк Фрателло керує командою в ключовому матчі проти сербів. (ФІБА–Європа.)

Перед стартом словенського Євробаскету навряд був хоч один експерт, який бачив збірну України серед учасників чвертьфінальної стадії. У таке не наважувалися вірити навіть уболівальники! Але, попри песимізм прогнозів, наша чоловіча національна команда вперше у своїй історії пробилася до чільної вісімки Старого світу. Досі, нагадаємо, вона ніколи навіть із групи не виходила, задовольняючись місцями нижче 12–го.

І хоча потраплянню до 1/4 фіналу дещо посприяла й спортивна фортуна, назвати абсолютно сенсаційним успіх «синьо–жовтих» не можна. Адже ще після першого групового раунду, де наші хлопці програли лише один поєдинок, багато хто зі спеціалістів змінив свою думку, «намалювавши» команді американського спеціаліста Майка Фрателло «світле майбутнє».

Повірили в свою силу, щоправда, трохи зарано, й українські баскетболісти, що ледь не призвело до краху їхніх надій. Програвши з різницею аж у 32 пункти стартовий поєдинок другого групового раунду латвійцям, «синьо–жовті» поставили себе в дуже скрутне становище. Адже досить було віддати й наступний матч — потужним сербам — і перспектива забарвлювалася лише темними фарбами.

Однак, прийнявши від збірної Латвії холодний душ, підопічні Фрателло дивним чином переродилися й поставили на коліна фаворитів єврофоруму — віце–чемпіонів Європи 2009 року. Як відзначив наставник українців, переграти одну з найсильніших команд Європи «синьо–жовті» змогли за рахунок неймовірної самовіддачі, чудової гри в захисті й високого відсотку реалізації. Вирішальною стала потужна третя чверть у виконанні нашої команди, а закінчення поєдинку пройшло під акомпанемент американського «легіонера» українців Юджина «Пуха» Джетера, котрий у найважливіші моменти «амортизував» зусилля переслідувачів точними триочковими кидками.

Сенсаційна перемога над сербами, котрі, до всього, мали неабияку шумову підтримку словенських трибун, повернула українців у боротьбу за чвертьфінал. Відтак на заключний матч другого групового етапу проти лідерів секстету Е — литовців — наші хлопці готувалися вийти, як на вирішальний бій. Щоправда, творити ще один подвиг команді Фрателло не довелося. Українська збірна отримала путівку до топ–8 достроково. Посприяли цьому бельгійці, які в першому матчі дня несподівано переграли збірну Латвії — безпосередніх конкурентів України за останнє прохідне місце в групі. Доля латвійців була в їхніх руках, однак навіть не мотивована Бельгія взяла гору з різницею +11 (сім очок та чотири латиські підбори — в активі гравця київського «Будівельника» Яніса Стрельнієкса, при тому що тренує команду Латвії очільник «Будки» Айнарс Багатскіс).

Тож повністю викладатися в грі з потужними литовцями потреби не було, але й за таких обставин колектив Фрателло продемонстрував зрілий, сильний баскетбол. «У нас був шанс на перемогу — за 25 секунд ми програвали лише чотири пункти й могли скоротити відставання до двох. Але в баскетболі часом різне трапляється», — так прокоментував Майк Фрателло останні хвилини, героєм яких став Лінас Клейза з досвідом виступів у НБА.

Учора українці чекали закінчення турніру в групі F. Із її переможцем нам і належить зіграти в 1/4 фіналу. Тепер мета «синьо–жовтих» — якщо не півфінал, то принаймні місце у першій шістці, яке дасть путівку від Європи на наступний чемпіонат світу.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Чоловіки. Другий груповий раунд. Група Е.

4–й тур. Україна — Сербія — 82:75 (18:21, 23:19, 22:14, 19:21; Корнієнко (21+8 підбирань), Джетер (20) — Б’єліца (22+10 підбирань), Крстич (17), Богданович (15)), Литва — Бельгія — 86:67, Франція — Латвія — 102:91.

5–й тур. Україна — Литва — 63:70 (13:18, 17:14, 16:16, 17:22; Гладир (18), Джетер (10) — Клейза (15), Мотєюнас (10)), Латвія — Бельгія — 56:60, Сербія — Франція — 77:65.

Підсумкове становище: Сербія, Литва — 4/1, Франція — 2/3, Україна — 2/3, Бельгія, Латвія — 1/4.

Група F. 3–й тур. Фінляндія — Хорватія — 63:88, Греція — Іспанія — 79:75, Словенія — Італія — 84:77. 4–й тур. Хорватія — Італія — 74:68, Іспанія — Фінляндія — 82:56, Греція — Словенія — 65:73.

Турнірне становище після 4 турів: Словенія, Хорватія — 3/1, Іспанія, Італія — 2/2, Греція, Фінляндія — 1/3.