Українські дні в Брюсселі

29.08.2013
Українські дні в Брюсселі

Штефан Фюле.

У Брюсселі — «українські дні». Позавчора Єврокомісію відвідав секретар Ради нацбезпеки й оборони Андрій Клюєв, сьогодні в Європарламенті гостюють лідери опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок, а вчора Комітет з питань іноземних справ ЄП розглядав ситуацію в Україні й політичні наслідки російської торговельної політики у відношенні Києва.

«Будь–який тиск на Україну, який чиниться для того, щоб зробити неможливим підписання Угоди про асоціацію з ЄС, є неприйнятним», — заявив єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле під час зустрічі з Клюєвим. Він також пояснив, що побоювання російської сторони щодо можливого негативного впливу на майбутню торгівлю з Україною є безпідставними.

«Із Москви пролунали зроблені коментарі, ніби підписання Угоди про асоціацію та про зону глибокої і всеосяжної вільної торгівлі [з Україною] спровокує постійне посилення митних процедур для українських товарів, які йдуть в Росію. Дозвольте мені нагадати, що Угода про асоціацію не спрямована на запобігання розвитку конструктивних відносин України із Митним союзом, поки вони базуються на повазі правил СОТ і не суперечать зоні глибокої та всеохоплюючої вільної торгівлі», — зазначив пан Фюле.

«Підписання Угоди про зону вільної торгівлі з третьою країною не може бути використане як виправдання для посилення митних процедур. Угода про асоціацію не буде підписана ціною відносин з Росією і будь–яким іншим сусідом. Ми віримо, що від цього виграють усі сторони», — сказав комісар.

Що ж до самої ймовірності укладення асоціації з Україною, то Штефан Фюле дав зрозуміти: парламенту в Києві треба краще працювати задля цього. «Верховна Рада і представники всіх партій відіграватимуть вирішальну роль у всеосяжному процесі. Найближчими тижнями має бути виконано необхідну законодавчу роботу для того, щоб імплементувати умови Європейського Союзу вчасно, щоб із боку ЄС була зроблена правильна оцінка перед самітом у Вільнюсі», — пояснив єврокомісар. Він сказав, що також має намір обговорити цю тему з представниками опозиції.

Лідери «Батьківщини», «УДАРу» й «Свободи» в Брюсселі взяли участь також у засіданні Комітету в закордонних справах ЄП. Віталій Кличко на цих зборах заявив чітко: торговельна війна, почата Росією, — це спроба тиску та погроз Україні, аби зашкодити підписанню нею Угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі.

«Мета візиту одна — опрацювати механізм вступу України до європейської спільноти», — заявив напередодні заступник голови «Батьківщини» Олександр Турчинов. За його словами, всі «розмови влади про те, що не готові [до розгляду й ухвалення] законодавчі акти, зокрема йдеться про закон про прокуратуру і судоустрій... Усі ці речі вже готові. Є тільки одна проблема — це небажання влади реально працювати саме за європейськими стандартами».

РУПОР

Єдиному в Україні журналу, присвяченому співпраці ЄС і НАТО, виповнилось 10 років

«Євроатлантика» — це недержавне видання, яке висвітлює питання інтеграції України до Євросоюзу та НАТО. «З часу заснування часопису ми перебуваємо на чіткій євроінтеграційній і євроатлантичній позиції, обґрунтовуючи життєву необхідність входження України до структур ЄС і НАТО, а в перспективі — повноправного членства в Євросоюзі та Північноатлантичному альянсі. Журнал виходить без цензури, відповідно до євростандартів недержавної преси у Європі. Свого часу нам пропонували спонсорування, але ми відмовились від цього, тому що були б залежні від тієї людини», — розповів на прес–конференції з нагоди ювілею головний редактор «Євроатлантики» Віталій Довгич.

Протягом 10 років вийшло 32 випуски журналу. У 2008–му співвидавцем часопису став Фонд «Демократичні ініціативи», що посилило соціологічні акценти в аналізі зовнішньополітичних проблем України. Як розповіла «УМ» директор ФДІ Ірина Бекешкіна, «незалежно від спрямованості журналу, ми неодноразово публікували дослідження, у яких зазначалося й те, що українці не завжди підтримують НАТО. Ми заявляємо про це, щоб вирішувати ці питання, розуміти, чому люди бояться цієї співпраці. Є питання, які громадськість ставить, але не має на них відповідей, — у цьому й полягає проблема сьогоднішнього інформування щодо євроінтеграційної політики та НАТО».

Водночас пані Ірина констатує, що, за останніми даними, прибічників Євросоюзу в Україні стало значно більше. «На сьогодні вже немає такого, що Митний союз підтримує схід країни, а ЄС — західна частина. Незалежно від територіального розташування, молодь України спрямована на євроінтеграцію, і таких молодих людей у тому самому Донецьку стає все більше», — говорить соціолог Бекешкіна.