Росія віроломно, без оголошення війни...

16.08.2013
Росія віроломно, без оголошення війни...

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Україно–російський кордон паралізовано. Близько тисячі залізничних вагонів зупинилися на під’їздах до України — з російського боку. «Близько 500 вагонів знаходяться на станції Брянськ–Льговський і ще 450 — на під’їздах до неї», — уточнив інформацію представник російської залізниці. Тим часом десятки вітчизняних експортерів заявляють: їх продукцію не пускають на територію РФ. Найцікавіше, що наш стратегічний партнер фактично зупинив не тільки експорт наших товарів на свою територію, а й імпорт — з Росії до України! За останні дні витрати на митне оформлення зросли на 10%. Фінансові втрати українських виробників навіть не намагалися й підраховувати, втім, лише на фруктах та овочах наша країна втратить 250 млн. гривень.

Росіяни починають із десерту

...Українські цукерки фірми «Рошен», в’їзд яких на свою територію заборонила Росія, виявляється, були ще солодкими квіточками глобального міждержавного протистояння. Нині на місці солодощів опинилися практично всі вітчизняні товари, які місцеві виробники постачають на ринок РФ. Але якщо у випадку з «Рошеном» росіяни намагалися хоча би формально дотримуватися правил гри: була заява головного санітарного лікаря Росії про нібито шкідливі домішки в українських цукерках — цю тезу, втім, заперечили висновки експертиз у Киргизії та Таджикистані, то свої наступні кроки російські посадові особи навіть не намагалися якось мотивувати.

Статитика про жертв торговельного протистояння нині нагадує статистику бойових дій: одне за одним в інформаційному просторі з’являються повідомлення від українських виробників, продукцію яких затримують на російському кордоні. «Митники не пропускають машини виноробного холдингу «Інкерман» — ми змушені були залишити товар на складах тимчасового зберігання», — повідомляє прес–служба компанії. За її словами, російська сторона не приймає митні декларації компанії.

Практично зупинено допуск до Росії українських овочів та фруктів. Російські фітосанітарні служби взялися за перевірки нашого товару особливо старанно. Тепер для повного оформлення, окрім інших документів, стало необхідно мати дозвіл від Федеральної митної служби Росії. На отримання якого треба... кілька днів. Зрозуміло, що товар, який швидко псується, перебуваючи цей час під палючим сонцем, просто згниє. Ускладнення логістичного ланцюжка, знову ж таки, збільшує вартість товару.

Представник компанії «Мілкіленд», що виробляє молочну продукцію, повідомив: на перевірку їх товарів митниця вимагає ... 20 днів. «З нашим товаром, який швидко псується, — це просто немислимий термін», — сказав представник «Мілкіленду», дивуючись, чому перелік документів, який завжди влаштовував контролюючі органи РФ, нині вже не виконує своєї місії.

Ну і зовсім дивно — якщо виходити з точки зору російських офіційних осіб — виглядають скарги на труднощі для імпортерів. Так, представник компанії «Глобал Спірітс» повідомив, що шість їх фур з товаром були без причини зупинені на митних постах.

Або голод, або у союз!

Процес, власне кажучи, почався ще раніше — у 20–х числах липня. Приблизно у ці дати російські офіційні особи суттєво ускладнили митні процедури для українського товару. Працівники митниці змушують повністю розвантажувати у пунктах пропуску весь транспорт, який везе українські товари, а потім знову завантажувати його у трейлери.

Першою побачила проблему Федерація роботодавців, яка повідомила про ці та інші факти Прем’єр–міністрові України Миколі Азарову та попросила вжити заходів. «Російський ринок для українських товарів є критично важливим, — пояснюють у Федерації, — оскільки дозволяє заробляти оборотні кошти та платити зарплату працівникам». Утім, тоді ситуація ще тільки починала набирати обертів. А вже 14 серпня о 0.00 годин у профіль ризику системи управління ризиками Федеральної митної служби Росії додали всіх без винятку (!!!) українських експортерів! Це означало, що повномасштабна торговельна війна з ініціативи нашого найбільшого стратегічного партнера фактично стартувала.

Очільник українського уряду на це оголошення війни дипломатично не зреагував. «Головне — штучно не роздувати і не перебільшувати ситуацію», — у стилі «...а я твердитиму, що це Божа роса», повідомив Микола Азаров. Утім виважений чиновник таки не утримався, аби не пояснити росіянам, що він таки розуміє, з якого боку вітер дме. «Нині мають місце певні складнощі, пов’язані насамперед, як ми вважаємо, з утворенням, структуруванням й існуванням Митного союзу. У нас з’являються відмінності у підходах», — пояснив Микола Янович у своєму фірмовому, беззубому тоні.

Те, що, ставлячи на коліна українську економіку, Росія намагається таки змусити нас вступити до Митного союзу та відмовитися від запланованого на осінь зближення з Європою, підтверджують практично всі експерти. «Я думаю, останні події пов’язані з тим, що Україна найближчим часом підписуватиме Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Мабуть, тут є певний політичний тиск, спрямований на те, аби Україна натомість вступила у Митний союз», — сказав віце–президент Міжнародної торгової палати Ігор Гресь, додавши сюди й газові нюанси. «Станом на сьогоднішній день імпорт російських енергоносіїв до України суттєво знизився, а Україна була для Росії одним із найбільших споживачів газу», — повідомив Гресь. Тож, за його словами, Росія понесла величезні втрати на «недобраному» газі і тепер вирішила завдати удару у відповідь.

Офіційна Москва від своєї ролі у конфлікті скромно відмовилася. «Це рішення митних органів, а на рівні уряду жодних рішень щодо регулювання імпорту з України не ухвалювали», — повідомила прес–служба російського уряду. Втім інші російські політики, меншого рангу, виявилися значно відвертішими. «Україна, на жаль, не є поки членом Митного союзу. Хоча в нас є угода про вільну торгівлю, але для низки товарів питання вирішуються якісно складніше, ніж вирішувалися б, якби Україна входила до Митного союзу хоча б у форматі 3+1», — голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький сказав те, що всі знали і так.

Є ТАКА ДУМКА

Нинiшнє торгове протистояння — це не вiйна Росiї проти України чи Путiна проти Януковича, каже журналiст Вiталiй Портнiков. Йдеться про протистояння «групи «Росукренерго», яка втратила прибутки вiд поставок газу в Україну, проти най­ближчого оточення Президента Януковича. З метою повернути колишнiй вплив.

А ТИМ ЧАСОМ...

«Не купуй російське!»

У соціальних мережах уже з’явилася перша реакція на безпрецедентний тиск Росії на українських виробників. Вітчизняних споживачів закликають відмовитися від купівлі російських товарів. «М’ясна, сирна, шоколадна та інші війни нас уже просто дістали», — пишуть на сторінці у «Фейсбуці», заодно пояснюючи, як треба правильно розпізнавати товари російського виробництва.

«Їх можна легко виявити по перших трьох цифрах штрих–кодів: 460–469. Пропонуємо усім небайдужим доєднатися до бойкоту цих товарів», — закликають активісти.