Морозиво з «сюрпризом»

06.08.2013
Морозиво з «сюрпризом»

Час від часу преса, радіо і телебачення розповідають нам про випадки харчових отруєнь, які трапляються у різних куточках України. Останнім часом такі випадки почастішали. Причина проста — спекотна погода. Загальновідомо, що висока температура скорочує термін придатності майже всіх харчових продуктів. Але є і «лідери прокисання», від яких у ці гарячі дні краще триматися подалі. Лікарі називають основні продукти, що можуть таїти небезпеку.

Молоко і його похідні. Уважно розглядайте упаковку. Не забувайте, що на етикетці сирка, сметани і кефіру виробник має вказати годину, день, місяць і рік виготовлення. Все це стосується і морозива, яким так хочеться поласувати в спеку. Якщо помітили, що стаканчик підтанув — проходьте повз, не ризикуйте. Це означає, що умов зберігання на якомусь етапі не було дотримано, і солодощі розморожувалися, а потім їх заморозили знову. До речі, таке морозиво має водянистий смак і в ньому трапляються грудочки льоду.

Риба. Особливо небезпечна свіжа і слабосолена. Тож краще не спокушати долю, а ввечері спекотного дня поласувати чимось більш традиційним. Бажано тим, що пройшло термічну обробку.

Варені ковбаси і паштети. Ці продукти мають короткий термін реалізації, навіть за температури 8 градусів зберігаються не довше 2–5 діб. Особливо це стосується делікатесних варених ковбас. Усі вони, як правило, зроблені за кордоном, а значить, залежалися в дорозі. Якщо вже ніяк не можете обійтися без ковбаси, то краще візьміть копчену.

Магазинні салати. Страви, які готують магазини, — окрема тема. Якщо овочі та інші інгредієнти не першої свіжості щедро залити майонезом, вони не пахнуть. Це зовсім не означає, що всі салати в магазинах зроблено з побитих і зіпсованих нереалізованих продуктів, однак дуже вірогідно, що так воно і є. Принаймні у спекотні дні утримуйтеся від такої сумнівної покупки.

Випічка. Пиріжки, біляші, ватрушки. Всі вони небезпечні не тільки начинками (сиром, фаршем), а й самим тістом, в основі якого — яйця. У літню погоду в кілька разів зростає ризик заразитися сальмонельозом.

По можливості не купуйте продукти в невеликих магазинах. Улітку холодильники, що охолоджують воду і морозиво, нагрівають крихітне приміщення рундуків і магазинчиків більше, ніж в інші пори року. Продукти, що стоять поряд на полицях, псуються швидше, ніж зазвичай. У прохолодний час вафлі, шоколадні пасти, кетчуп або майонез не потребують додаткового охолоджування, але не в 30–градусну спеку. Тож майонез, термін придатності якого за температури до 15–18 градусів — 45 днів, нагрівається під випарами техніки, що працює на всю потужність. Природно, в таких умовах його термін придатності скорочується. Тут ніякі консерванти не врятують.

Ось терміни зберігання продуктів за температури 2–4 градуси:

* Молоко і молочні продукти — від 48 годин до 5 діб.

* Варена ковбаса — від 24 годин до кількох діб, конкретний термін вказується в якісному посвідченні.

* М’ясні напівфабрикати — 36–48 годин (шашлик — 24 години).

* Напівфабрикати з м’яса птиці: фарш — 12 годин, шашлик — 24 години, ціла курка, крила тощо — 48 годин.

* Фарш м’ясний: фабричний — 24 години, зроблений у магазині — 12 годин.

* Готові страви з м’яса — 24 години.

* Заливні, сальтисони, холодці — 12 годин.

* Яйця варені — 36 годин.

* Салати. З варених овочів — 12–18 годин. Якщо в салат доданий бензонат натрію (консервант) — до 7 діб.

* Квас хлібний промисловий (у бочках) — 48 годин.

* Торти і тістечка: без крему — 72 години, з кремом — 18 годин.

 

КОМЕНТАР

Вадим Шипулін, лікар–гастроентеролог, доктор медичних наук:

— Улітку люди часто отримують кишкові отруєння від морозива, яке, вочевидь, розтає, а потім його повторно заморожують. Загалом 95% випадків харчових отруєнь пов’язані з продуктами тваринного походження: м’ясо, риба, яйця. Кондитерські вироби у спеку також небезпечні. Вода стає причиною отруєння, якщо її не кип’ятити. Саме через сиру воду можна заразитися і вірусним гепатитом А та деякими бактерійними інфекціями.

Найгірше, що 80% жертв харчових отруєнь лікуються самостійно, і лише 20 відсотків звертаються до лікаря. Більшість пацієнтів, які приходять з цією проблемою, — діти. Варто знати, що кишкова інфекція в організмі людини, якщо її не лікувати, стає хронічною. Такі люди є резервуаром інфекцій і дуже часто — причиною спалахів, наприклад, сальмоне­льозу в дитячих колективах чи закладах громадського харчування.