От вам і векселі, от і виборчком

05.07.2013
От вам і векселі, от і виборчком

На останніх акордах «другого сезону» Партія регіонів збирає аншлаг у парламенті — на четвергове засідання підтягнулася майже вся провладна більшість. Як сказав учора журналістам Олег Тягнибок, під день народження Президента їм кров з носу треба проголосувати кілька одіозних законопроектів. І тут уже не до «євроінтеграційного пакету». «Більшовики» вчора зробили Лідеру гідний подарунок — ухвалили закон про векселі. «За» — 246 депутатів, з яких 198 — із Партії регіонів, 29 комуністів, 18 позафракційних та один новий «запроданець» від «Батьківщини».

Ірина Геращенко з «УДАРу» підмітила таке: «Раду здали позафракційні. Вчора вони кричали, що допоки буде порушено Конституцію щодо Домбровського й Балоги, вони не голосуватимуть. Сьогодні — як зайчики пухнасті. Нехай не ховають вуха, коли влада прийде по їхні мандати».

Після голосування депутати від «УДАРу» Віталій Кличко і Павло Різаненко вказали спікеру Володимиру Рибаку на факт неперсонального голосування «регіонала» Ярослава Сухого, яке зафіксувала відеокамера з ложі преси. Як не дивно, Голова ВР поставив питання на переголосування — вперше за довгий час у таких ситуаціях. Після повторного голосування новоспечена «тушка» Василь Кравчук і ще двоє депутатів із ПР не голосували — голосів і так вистачало. Невдовзі Рибак зачитав рішення фракції «Батьківщина» про виключення депутата Кравчука через систематичне порушення ним дисципліни та невиконання рішень фракції.

Законопроект щодо реструктуризації бюджетної заборгованості із застосуванням фінансових векселів пропонує доповнити закон про держбюджет статтею 22, згідно з якою Кабінету Міністрів буде надано право реструктуризувати фактичну бюджетну заборгованість за визначеними ним видатками державного бюджету, що виникла станом на 1 січня 2013 року, шляхом видачі фінансових казначейських векселів. Кредиторська заборгованість за видатками загального фонду державного бюджету станом на 1 січня минулого року становила 2 млн. 189 тис. гривень, а станом на 1 січня 2013–го — удвічі більше — 4 млн. 354 тис. Векселі пропонують видавати строком обігу до 5 років, з дохідністю, що не перевищує 5%. Право видачі таких векселів пропонується надати органам, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів.

За складними формулюваннями криється проста схема викачування урядом грошей із людських кишень. За словами БЮТівця Сергія Терьохіна, векселі переводитимуться в готівку з наваром для посередників зусиллями все тієї самої «Сім’ї», яка контролює Мінфін. «Ця влада банкрутує і веде країну до дефолту, — заявив учора під час обговорення закону депутат від ВО «Свобода» Руслан Марцінків. — Уряд Азарова на рівні скарбниці блокує кошти місцевих бюджетів, штовхаючи громадян до соціальних протестів. Володію цифрами щодо Івано–Франківська, де станом на кінець місяця в органах державної скарбниці було заблоковано кошти в сумі близько 14 мільйонів гривень, хоча гроші у бюджеті міста були і є. Ситуація в інших містах України не краща, як відомо з повідомлень ЗМІ. Висновок один: місцеві бюджети сьогодні — заручники апетитів «Сім’ї» Президента та окремо взятої донецько–олігархічної Партії регіонів, яким усе мало!».

Атмосфера у сесійній залі загострювалася з самого ранку, коли рішенням більшості Верховна Рада провела кадрові зміни в Центральній виборчій комісії. Голову ЦВК Володимира Шаповала звільнили, аргументуючи віковим критерієм, — йому 65 років. (Але Рибаку, наприклад, — 67, Азарову — 66). Шаповал не писав заяви про звільнення, а Президент вніс кандидатуру Олександра Копиленка на затвердження членом ЦВК без будь–якого обговорення, пропозицій і узгодження із фракціями парламенту, як це передбачено законом.

Коли на табло з’явився результат — 241 «за» звільнення Шаповала, опозиціонери оточили трибуну. «Ніякої бійки не буде. Всі на місця», — закликав Рибак, а задоволені його підтримкою «регіонали» під власні аплодисменти заскандували: «Фашисти!».

Призначення рекомендованого Банковою Копиленка «більшовики» ухвалювали вже при заблокованій президії без участі опозиційних фракцій. Голова ВР вів засідання з депутатського місця у секторі Партії регіонів. «Ми розуміємо, що блокування трибуни парламенту — не кращий варіант, але тільки так сьогодні опозиція може демонструвати свою позицію і перешкоджати ухваленню незаконних рішень», — заявив Віталій Кличко.

«От що сьогодні відбулося? Янукович хоче вкрасти вибори 2015 року так само, як він хотів їх вкрасти у 2004–му. Він сьогодні призначив нового Ківалова, який буде робити те, що скаже Янукович, — наголосив під час виступу Арсеній Яценюк і пообіцяв, що опозиція подасть до суду з приводу призначення Копиленка. — Ми звертаємося до наших західних партнерів, які вимагають від України чесних і прозорих виборів із сигналом: ЦВК не може виконувати свою функцію, адже її член призначений із порушенням закону». На думку лідера фракції «Батьківщина», парламент повинен прийняти новий закон про ЦВК і сформувати її новий склад пропорційно, аби там були представлені всі фракції.

Кадрові зміни відбулися й у Національній раді з питань телебачення і радіомовлення, новим членом якої парламент призначив представницю Компартії Вікторію Георгієвську — доцента кафедри періодичної преси Інституту журналістики Київського національного університету ім. Шевченка. За її кандидатуру проголосував 241 народний депутат (ПР — 191, КПУ — 32, позафракційні — 18).

Перед голосуванням голова Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Микола Томенко повідомив, що Георгієвська та ще декілька претендентів на посаду члена Нацради не мають достатнього досвіду роботи в галузі телерадіомовлення. Але комітет вирішив іти демократичним шляхом і рекомендував усіх до голосування. Водночас пан Томенко наголосив, що парламент має призначати члена Нацради не за квотами політичних партій, а виходячи з професіоналізму претендентів. «Свободівець» Ігор Мірошниченко, колишній журналіст, назвав пані Георгієвську узгодженою кандидатурою Партії регіонів і КПУ: «Це людина, яка жодного дня не працювала на телебаченні. Вона є прес–секретарем лідера Комуністичної партії». Але, як бачимо, більшість учора була для будь–яких рішень, вигідних владі. Серед решти кандидатур найбільше голосів набрала колишній нардеп, телевізійниця Ольга Герасим’юк — 26.

Треба відзначити, що позавчора ввечері опозиція пообіцяла не голосувати, доки не буде повернуто мандати незалежним нардепам Домбровському та Павлу Балозі.

 

ІСТОРІЯ «ТУШКИ»

«Продався, падло!»

Фракція «Батьківщина» з початку цього скликання втратила вже дев’ятого депутата. «Продався, падло», — так нардеп Леонід Ємець написав у «Фейсбуці» про вчорашній крок колеги Василя Кравчука.

Його виключено з лав фракції «Батьківщина» за «систематичне голосування проти рішень фракції і разом із фракцією «Регіонів», зраду присяги та українського народу». «Жодною особистою образою неможливо пояснити голосування за векселі», — вважає Ємець.

Василь Кравчук — уже не з квоти Яценюка. Він — член партії ВО «Батьківщина», голова хмельницької обласної організації БЮТ із 2010 року. Нардеп VI скликання. У 2007 році мав у партійному списку 159–те місце, у 2012–му — вже 50–те. За часів Ющенка очолював на рідній Теофіпольщині райдержадміністрацію та райраду.

Голосування Кравчука не в унісон із фракцією можна було простежити щонайменше з 18 червня, коли він або один, або разом з іще кількома членами «Батьківщини» підтримував урядові законопроекти — зокрема, про внесення змін до бюджету або до Податкового кодексу щодо трансфертного ціноутворення.

У середу на своєму засіданні «Батьківщина» оголосила йому попере­дження за це. Сам він із фракції виходити не збирався, а окрему позицію пояснював так: «Я вступав до «Батьківщини» Юлії Тимошенко, а зараз відбувається приватизація партії Арсенієм Яценюком. Він розставляє своїх людей, не дослухаючись до думки партійців».

Кравчук не приховує, що пішов у самостійне плавання після того, як Яценюк вирішив зняти його з посади керівника хмельницького обласного осередку «Батьківщини».

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Перестановки в юстиції

Міністром юстиції призначено «регіоналку» Олену Лукаш. Відповідний указ Президент підписав учора. Іншим указом її звільнено з посади міністра Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, Лукаш була адвокатом, у 2004 році стала відомою, представляючи у Верховному Суді інтереси кандидата в президенти Віктора Януковича. Із 2010 року вона працювала першим заступником глави адміністрації Президента — представником Президента у Конституційному Суді. Її рідна сестра Тетяна Лукаш є секретарем Центральної виборчої комісії.

Колишній міністр юстиції Олександр Лавринович учора ж став головою Вищої ради юстиції (15 голосів членів ВРЮ проти 1).

Екс–депутат від ПР Владислав Забарський призначений першим заступником міністра Кабінету Міністрів.