Захід є Захід, а Росія є Схід…

05.06.2013
Захід є Захід, а Росія є Схід…

Голова Єврокомісії Баррозу (на трибуні) марно закликав Росію змінити позицію щодо Сирії. Фото Рейтер.

«Росія розчарована рішенням Євросоюзу про скасування ембарго на поставки зброї до Сирії», — заявив учора президент РФ Володимир Путін на підсумковій прес–конференції за результатами дводенного саміту ЄС—Росія, що відбувся в Єкатеринбурзі на Уралі. За словами Путіна, в ході переговорів російська сторона наголошувала, що «будь–які спроби вплинути на ситуацію силою, прямим військовим втручанням, приречені на провал і неухильно матимуть тяжкі гуманітарні наслідки».

Євросоюз зняв ембарго на поставки зброї до Сирії минулого тижня. Санкції щодо правлячого режиму цієї країни було продовжено.

Путін не згадав, що його країна ніколи не припиняла поставки зброї до Сирії, адже підтримує режим президента Башара Асада. Тим часом кількість загиблих у громадянській війні в Сирії наближається до 100 тисяч. Як зазначають оглядачі, більшість із них було вбито з російської зброї.

У Єкатеринбурзі ЄС лише привітав пропозицію Москви й Вашингтона провести міжнародну конференцію на тему Сирії. Але зрозуміло, що Москва погодилася на неї з метою вкотре оскаржити санкції проти сирійської влади, яка є єдиним союзником Росії на Близькому Сході і її військово–стратегічним майданчиком у цьому регіоні.

Зустріч у Єкатеринбурзі Володимира Путіна з президентом Євросоюзу Германом ван Ромпеєм, главою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та єврокомісаром з питань зовнішньої політики та політики розширення Кетрін Ештон була однією з найтяжчих за останні роки. Російський лідер демонстрував абсолютно протилежну до європейської позицію не лише щодо Сирії, а й щодо питань прав людини в Росії, енергетики, повітряного транспорту і польотів європейських авіакомпаній до РФ, віз для росіян та міжнародної політики загалом. Путін був схильний розмовляти лише про вигідні для Росії економічні контракти з Європою.

Також особливо гострі суперечки на саміті точилися навколо вимоги Росії передавати їй з 1 липня дані про всіх пасажирів європейських авіаліній, що перетинають російську територію. Брюссель дуже стривожений такими планами, адже європейські закони забороняють передачу інформації про пасажирів третім країнам. Для авіакомпаній виконання вимог Москви означає порушення законів ЄС про конфіденційність особистих даних та загрозу численних судових процесів з цього питання. Водночас відмова виконати російські вимоги загрожує забороною польотів над Росією.

А єдиним позитивним результатом уральського саміту стала домовленість сторін про спільну роботу з подолання розбіжностей у галузі взаємної торгівлі, повідомляє РІА «Новості».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Хімічну зброю під час воєнного конфлікту в Сирії, де вже два роки триває протистояння між повстанцями та військами президента Башара Асада, застосовували обидві сторони. Такого висновку дійшли інспектори ООН із прав людини. Раніше сирійські повстанці та урядові війська не раз звинувачували одне одного в застосуванні хімічної зброї, при цьому категорично заперечуючи такі дії зі свого боку. Водночас Сирія не підписала Конвенцію про заборону хімічної зброї. За даними турецьких, арабських і західних спецслужб, країна володіє запасом хімічної зброї загальною масою до 1000 тонн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>