Проект завершився — пам’ять лишається

30.04.2013
Проект завершився — пам’ять лишається

Вічно молодий Вінграновський.

Сьогодні завершується мистецький проект, присвячений пам’яті Миколи Вінграновського (1936—2004), українського поета, прозаїка, актора, кінорежисера, сценариста, одного з найвідоміших учнів Олександра Довженка.

Фінальним акордом акції став фото– та відеопроект «Вінграновський повсюди», що був презентований днями у Білому залі «Шоколадного будиночка». Свою пошану видатному поетові засвідчили екс–міністр культури України Михайло Кулиняк, театральний режисер Роман Віктюк, українські літератори Іван Драч, Павло Мовчан та ще багато інших гостей. На вечорі син поета та ініціатор проекту Андрій Вінграновський закликав не стільки шукати потаємні чи філософські смисли у віршах, а, в першу чергу, насолоджуватися поетичними рядками: «Поезія має заспокоювати, не варто шукати у ній відповіді на складні життєві питання». Як зізнався «Україні молодій» пан Андрій, він навіть не очікував, що на його ініціативу відгукнуться і юні школярі з усіх куточків держави, і зірки вітчизняного шоу–бізнесу, і просто поціновувачі таланту Миколи Вінграновського. Кожен з учасників проекту знайшов у творчості митця щось для себе. У поетичні рядки поринули виконавці Олександр Пономарьов, Андрій Хливнюк («Бумбокс»), Олег Михайлюта («ТНМК»), Ніна і Тоня Матвієнко, телеведучі Маша Єфросиніна, Юрій Горбунов, Василіса Фролова, актори Остап Ступка, Володимир Горянський, футболіст Олександр Шовковський, гімнастка Лілія Подкопаєва та інші. Більшість особисто завітали до «Шоколадного будиночка», аби представити свою роботу перед відвідувачами під час відеопрезентації.

Суть цього проекту полягала в тому, що публічні особи на власний розсуд обирали листівку з уривком вірша М. Вінграновського і читали його у різноманітних локаціях: театрі ім. Франка, природничому музеї, київському Пасажі, на станції метрополітену. Заради ініціативи «Вінграновський повсюди» Олег Михайлюта (Фагот) і Дмитро Шуров уперше за кілька років спустилися у метро. А Василіса Фролова (вона читала Вінграновського, зокрема, в ефірі телеканалу «Україна») знімалася у Національному науково–природничому музеї. Дівчина зізналася, що вперше опинилася у цьому цікавому місці, тому замість 30 хвилин провела там дві з половиною години. Ось так творчість Вінграновського дала змогу відомим та знаменитим отримати нові відчуття та захоплюючі враження не тільки від поезії, а й від зйомок. Спеціально для «Місяця Миколи Вінграновського» популярні українські групи і сольні виконавці створили композиції на вірші майстра. Кожен обирав ту поезію, яка припала йому до душі. Наприклад, Ніна та Тоня Матвієнко зупинилися на «Величальній колисковій». (До речі, Ніна Матвієнко була кумою Вінграновського).

Крім відомих та знаменитих, не менш важливу роль у проекті відіграли і юні школярі з 19 міст та селищ України. З лютого по квітень 2013 року тривав Всеукраїнський конкурс шкіл на найвиразніше прочитання поезії Вінграновського. Сiверськодонецький колегіум представив на конкурсі відео від усього навчального закладу. Це справжній рекорд проекту! Адже у кадрі — понад 500 чоловік.

Також у столичному кінотеатрі «Мегаплекс» відбувався безкоштовний ретроспективний показ кращих фільмів режисера (сьогодні ще можна побачити гостросюжетну драму Вінграновського «Тихі береги»), конкурс ілюстрацій, акції «Вінграновський у кожен дім» та «На каву з Вінграновським»...

Віта КОВАЛЬЧУК,
Марія ГРИНЬОВА