Імпічмент над головою

24.04.2013

Після того як депутати Черкаської міськради дружно (в тому числі й чотири «вільні демократи» — колеги по партії мера Сергія Одарича) проголосували за відставку виконавчого комітету на чолі з міським головою та трьома його заступниками, місто охопила політична лихоманка. Причому щодень потужніша.

Подекують, меру Одаричу загрожує реальний імпічмент, але сьогодні для цього бракує депутатських голосів. І поки їх «збирають», позачергова сесія міської ради постійно переноситься.

Наразі в місті з’явилися красномовні білборди із закликами «Черкаси без Одарича!», а в поштові скриньки хтось повкидав спецвипуск «Нової молоді Черкащини», яку називають «губернаторською», з низкою критичних матеріалів про роботу міського голови, та вочевидь фальшиві листівки, в яких уже від імені мера звучить заклик знищувати приблудних тварин.

Сам Сергій Одарич випуск газети пояснив тим, що «губернатор» Сергій Тулуб «намагається запровадити в місті ручне управління шляхом усунення міського голови», а листівки назвав «провокацією, бо Черкаси — єдине місто в Україні, де не вбивають безпритульних тварин, де чотири роки існує притулок». Одарич пообіцяв звернутися у прокуратуру, щоб її працівники знайшли організаторів та виконавців випуску таких листівок.

Черкаський міський голова стверджує, що на його команду правоохоронці ведуть цілеспрямований наступ, адже триває кримінальне провадження у дев’яти справах проти працівників міськвиконкому та депутатів міськради.

Кажуть, за атаками на мера стоїть голова Черкаської облдержадміністрації, «регіонал» Сергій Тулуб. Однак він закиди на свою адресу відкидає. Тулуб заявляє, що Одарич та його «вільні демократи» «не бажають визнати справжню причину того, що відбувається». «Губернатор» закликає мера не переводити все на особистий конфлікт і не перекладати проблеми «із хворої голови на здорову». Оскільки за шість років керівництва Одарича замість конкретних справ у місті звучать одні обіцянки, а в жителів Черкас до міської влади накопичилося чимало запитань. Приміром, чому розлазиться асфальт, який вчора укладали, чому кошти вкладаються у реконструкцію вулиці Хрещатик, а ремонт ліфтів влада перекладає на кишені громадян, чому немає обіцяних нових тролейбусів, а містом їздять «консервні бляшанки» тощо.

«Вирішувати ці питання в Черкасах можна, якщо подивитися на бюджет розвитку. Але «вільним демократам» і міському голові бракує сміливості визнати, що вони не впоралися з роботою», — наголосив на останній прес–конференції Сергій Тулуб. За його словами, варто вирішувати конкретні питання, а не займатися політикою.

Голова Черкаської ОДА дивується й запитує, чому в Черкасах надходження йдуть на такі заводи, як «ТЕМП», який виготовляє дитячі майданчики (це підприємство пов’язують із мером), на Черкаський асфальтобетонний завод, 50 відсотками якого володіє компанія з юридичною адресою «ТЕМПу»?

Реагуючи на закиди, Одарич виступив зі зверненням до Президента з проханням звільнити Тулуба, бо той «не відповідає займаній посаді». «Я докладу всіх зусиль, аби він не очолював Черкаську область. І я впевнений, що в мене буде достатньо аргументів, аби Президент здійснив це кадрове рішення», — обіцяє Сергій Одарич.

«Це в дусі його популістських заяв! Але спершу хай пояснить громаді, куди поділися кошти минулорічного бюджету розвитку? 180 мільйонів!» — парирує Сергій Тулуб.

Слід зазначити, що в останній рік із команди Одарича пішли кілька його колег, серед яких, зокрема, начальник фінансового департаменту Наталя Джуган, керівник КП «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась, директор КП «Дирекція парків» Олександр Радуцький. Останні два частенько виступають iз компрометуючими заявами проти мера, згадуючи про його стиль роботи і навіть видаючи сокровенне. Приміром, недавно Радуцький у «Фейсбуці» написав, що в полiтичних планах черкаського мера «завжди було бажання стати Президентом України, про це вiн менi свого часу особисто казав».

Наразі ж у війні з мером та його виконкомом об’єдналися депутати мiської ради вiд «Батькiвщини», Партії регіонiв, КПУ, «УДАРу» та «Фронту змiн».