«З’їж вітамінку!»

23.04.2013
«З’їж вітамінку!»

Споживаючи їжу, багату на вітаміни, ми попереджаємо багато недуг. Фото з сайта www. olimpiec.dnepredu.com. 

Уникайте фаст–фуду

За даними лікарів, майже кожен третій житель України потерпає від нестачі вітамінів. Проблема посилюється навесні, адже за зиму кількість овочів і фруктів у раціоні поступово зменшується, а літні припаси втрачають більше половини корисних речовин. Найбільше ризикують міські жителі, вважає завідуюча лабораторією гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології ім. Марзеєва Марія Гулич. Порівняно із селянами вони упродовж року вживають значно менше овочів, фруктів і зелені. «Міські жителі харчуються нерегулярно, ігнорують основні джерела вітамінів, — каже лікар. — Крім того, живуть в умовах постійного стресу, а це збільшує потребу у вітамінах. Більше мікроелементів потребують також люди фізичної праці і спортсмени. Дефіцит кожного вітаміну обумовлює ризик гіповітамінозу і авітамінозу. Це знижує імунітет, відкриваючи «ворота» будь–яким захворюванням».

Аби не потрапити «на гачок» авітамінозу, насамперед варто переглянути свій раціон. Якщо людина дотримується принципів збалансованого харчування, вживаючи натуральні продукти, ризик авітамінозу суттєво зменшується. Такого висновку дійшли учасники «круглого столу» «Вітамінам — так!», що днями відбувся в Києві.

«Найкраще так збалансувати свій раціон, аби їжа містила в необхідній кількості всі основні елементи — білки, вуглеводи, жири, вітаміни і мікроелементи, — зауважує столичний дієтолог Світлана Фус. — Насправді, це не так складно, як здається. Людина сама вирішує, що краще: забігти у фаст–фуд і перехопити бургер чи самому зробити бутерброд із цільнозернового хлібця із сиром. Тільки від вас залежить, купити дитині черговий кілограм цукерок чи сирочок із фруктами».

У Кіровограді «налягають» на булки, а в Донецьку ігнорують молоко

Виявляється, в Україні авітаміноз має і «регіональні особливості». Жителі Західної України, на думку дієтологів, найбільше потерпають від нестачі йоду. Скажімо, пересічний львів’янин у середньому отримує 40–80 мкг цього мікроелемента — це майже втричі менше, ніж рекомендують лікарі. Звідси — проблеми щитоподібної залози, печінки, обміну речовин. Тож фахівці рекомендують галичанам збільшити споживання морських продуктів, а звичайну кухонну сіль замінити на йодовану. Водночас, з точки зору здорового харчування, Західна Україна може бути і прикладом: на Львівщині, Івано–Франківщині та Тернопільщині молочних і кисломолочних продуктів споживають удвічі більше, ніж в інших регіонах, а в раціоні переважають овочі і фрукти.

Населення центральних областей найбільше відчуває нестачу мінералів: кальцію, магнію, марганцю і цинку. За спостереженням фахівців, у Кіровограді, Чернігові і Києві особливо полюбляють хлібобулочні вироби, що обумовлює не тільки зайву вагу, а й ризик цукрового діабету, артрозу. На думку дієтологів, скоригувати харчові звички жителям центру варто за рахунок збільшення в меню страв із риби і молочних продуктів, а також овочів і фруктів.

Над індустріальними регіонами (Донецька, Дніпропетровська, Харківська області) найбільше тяжіє забруднене повітря, а також ґрунт. Тому тут дієтологи радять споживати більше овочів і фруктів, сиру та молока, збагачувати раціон йодом. Фахівці відзначають також той факт, що жителі Донецької області чомусь не прихильні до молочних виробів, з’їдаючи за день всього до 300 грамiв «молочки», тоді як у Львові цей показник — 800. Молоко — незамінне джерело кальцію. Тож постійна нестача страв із нього, нагадують лікарі, призводить до хвороб опорно–рухового апарату, нервової і серцево–судинної систем.

Вітамін від депресії — Де?

На думку дієтологів, нині українці найбільше відчувають дефіцит трьох вітамінів — D, А, Е. Саме цей прорахунок у раціоні стає причиною втоми, апатії, погіршує роботу всіх внутрішніх органів і позначається на волоссі й шкірі. Особливість цих вітамінів у тому, що вони — жиророзчинні, а засвоюються лише «в компанії» певних мікроелементів, насамперед кальцію. Передусім це стосується вітаміну D. «Це унікальний вітамін. Єдиний, який наш організм виробляє під впливом сонячного проміння, — каже Марія Гулич. — Однак можливість прийняти повітряну чи сонячну ванну має не кожен. До того ж ми живемо в помірній зоні, де взимку сонячних днів дуже мало. Тому в міжсезоння нестача вітаміну D відчувається особливо гостро, тож у весняні дні я рекомендую щодня вживати від 5 до 12 мкг цього вітаміну. Нехай на вашому столі будуть молочні продукти (зокрема сир), морська капуста, жирна риба, яйця. Правильний раціон iз високим рівнем вітаміну D — найкращий засіб від сезонної депресії».

Запастися мікроелементами і вітамінами «наперед» неможливо, зазначають фахівці. Щодня організм потребує вітамінізованого «палива». Нестачу цих корисних речовин можна поповнити, вживаючи збагачені вітамінами харчові продукти — хліб, різноманітні напої, молочні вироби.

Метод збагачення продуктів харчування вітамінами і мінералами успішно використовують у багатьох європейських країнах і США, де чверть усiх харчових продуктів — хліб, молоко, сіль, сир, яйця, апельсиновий сік — «здобрюють» корисними речовинами. Таку ініціативу, схвалену, до речі, експертами ВООЗ, підхопили і в Україні.

 

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Симптоми гіповітамінозу і авітамінозу — зниження працездатності, слабкість, в’ялість, пониження імунітету, погане самопочуття, шкірні проблеми (вугрі, лущення), підвищена сонливість, випадіння волосся, ламкість нігтів.