Другі — не значить гірші

11.04.2013

Минулорічний єврофорум для українських важкоатлетів обернувся конфузом. Через не надто зрозумілі причини, за офіційною версією, через епідемію грипу до Анталії поїхав лише один спортсмен. Цьогоріч нашим штангістам вдалося уникнути форс–мажору, й до столиці Албанії на 92–й чоловічий та 26–й жіночий чемпіонат Європи вирушила делегація з десяти атлетів. У команді жінок незакритою виявилася лише одна вагова категорія, у чоловіків — три (найлегші). Вагомий кількісно склад не є оптимальним, адже до Тирани не полетіли лідери збірної — олімпійські призери Лондона Юлія Калина та Олексій Торохтій, чемпіон світу Артем Іванов.

Хай там як, але вже у другий змагальний день у Тирані звучав український Гімн — на честь тріумфу Юлії Паратової в категорії до 53 кг. 26–річна представниця Одещини, піднявши в сумі 194 кг, перевершила на шість кіло росіянку Світлану Черемшанову та на вісім — болгарку Майю Іванову. Здобути підсумкову перемогу українка змогла завдяки переконливому ривку (90 кг), в якому наша співвітчизниця випередила найближчу опонентку з гандикапом «+9». Непоганий результат показала Юлія й у поштовху, з результатом 104 кг здобувши мале «срібло».

Відзначимо, що до албанського Євро нашу жіночу збірну готував новий головний тренер — Юрій Кучинов замінив на цій посаді Дениса Готфріда. Як зауважив наставник перед відльотом, усі шестеро його підопічних, котрі виграли зимовий Кубок України, можуть претендувати на медалі ЧЄ. У перший день змагань 23–річна луганчанка Яна Дяченко (до 48 кг) показала в сумі четвертий результат, програвши володарці «бронзи» 13 кіло, а переможниці — італійці Пальяро — 17.

Щодо чоловіків, то, на думку тренера українців Петра Алаєва, шанси здобути євромедаль має лише досвідчений супертяж Артем Удачин. А в перші дні змагалися легковаговики. У вазі до 56 кг переміг Олег Сіржі з Молдови, до 62 кг — представник Азербайджану Валентин Христов.