Земля в ілюмінаторі прокурора

14.03.2013

Наша газета вже неодноразово писала про цинічний дерибан землі і майна південнобережних санаторно–курортних закладів, які ще перебувають у державній власності. Зокрема Алупкинського дитячого протитуберкульозного санаторію імені Боброва. Сім років тому «регіональна» більшість міськради, в один «присіст» скасувавши cанаторський держ­акт на землю, під приводом захисту інтересів місцевих городників (ще за радянських часів пенсіонерам оздоровниці дозволили тут вирощувати городину) майже половину його території, включно з цілющим оливковим гаєм, тишком–нишком «порізала» на ділянки для донецьких, київських і дніпропетровських «дачників». Після волань про допомогу керівників санаторію і публікацій у пресі кримська прокуратура відреагувала на той грабіж «серед білого дня». Судова тяганина з цього приводу розтягнулась на роки. Тодішній мер Андрій Харитонов, який цiлком серйозно обґрунтовував у розмові з автором цих рядків той класичний дерибан тим, що, мовляв, оздоровниця напівпорожня, здає частину приміщень в оренду тощо, навіть загримів за ґрати (нині він уже на свободі). Слідом за ним, нагадаю, за аналогічні гріхи майже одномоментно потрапили під статтю чинного Кримінального кодексу інші мери і посадовці південнобережних селищ.

Думаєте, відтоді щось кардинально змінилось, тобто тутешні органи місцевого самоврядування зареклися зазирати за паркани державних санаторіїв, причому дитячих і профільних? Аж ніяк. Кримській прокуратурі, як і раніше, не доводиться нудьгувати. Наразі її робоча група із трьох осіб, як розповіли «УМ» у відомчій прес–службі, перевіряє додержання вимог закону при використанні земель загалом 121 санаторно–курортного закладу. У цьому списку все той же бідолашний дитячий санаторій імені Боброва, а також аналогічні протитуберкульозні санаторії «Передгірний», «Москва», «Піонер».

Більше того, розпочато кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями виконкому Алупкинської міськради при розпорядженні фактичною територією санаторію «Передгірний». Встановлено, що посадовці підготували незаконні висновки про можливість відведення ділянок під будівництво, внаслідок чого оздоровницю позбавлено права користування ділянкою площею 0,4 га вартістю 2,7 мільйона гривень. Також у судовому порядку оскаржується чотирнадцять рішень тієї ж міськ­ради про надання громадянам та фірмам 1,2 га земель санаторію ім. Боброва. За поданням прокуратури скасовано рішення про відчуження земель цього закладу площею 3,4 га. Окрім того, внесено подання до Сімеїзької селищної ради про скасування рішень, якими санаторії «Москва» та «Піонер» позбавлено права користування земельними ділянками площею, відповідно, 1,1 га та 0,82 га.

Варто також зазначити, що нинішня активність прокуратури, визнають у прес–службі, спричинена минулорічним розслідуванням місцевого Центру журналістських розслідувань і резонансними публікаціями у ЗМІ щодо незаконної оренди і спроб забудови території вже згадуваного Алупкинського дитячого санаторію імені Боброва.