Михайло Поплавський: «З Великим Кобзарем вічно жива і горда душа України»

14.03.2013
Михайло Поплавський: «З Великим Кобзарем вічно жива і горда душа України»

У фіналі Шевченківського вечора пролунала пісня «Україна».

Шевченківський вечір Київського національного університету культури і мистецтв уже шість років поспіль є знаковою мистецькою подією в дер­жаві, символічним днем патріотизму та духовного єднання всіх поколінь. Свою любов і шану до світоча української культури талановиті студенти, випускники та викладачі висловили найкращими піснями, музикою та хореографічними композиціями.

 

Цьогорічне урочисте дійство відбулося 11 березня в Національному палаці мистецтв «Україна» з трансляцією на весь світ у прямому ефірі Першого Національного телеканалу. Автору ідеї, головному режисеру–постановнику, ректору КНУКіМ Михайлу Поплавському щоразу вдається втілити неординарний режисерський задум — не тільки майстерно зберегти самобутній колорит творчості класика, передати всю глибину патріотичного пориву поета, а й надати йому сучасного звучання.

Культурно–мистецький захід відкрив Театр сучасної хореографії «Сузір’я Аніко» та студенти кафедри класичної хореографії КНУКіМ композицією «Шевченкова Україна». Естетика відточених рухів артистів вражала динамічністю і грацією. А на червоному тлі величезного плазмового екрана відтворювалися героїчні епізоди визвольної боротьби українського народу.

За мить на сцену вийшов народний хор імені Станіслава Павлюченка КНУКіМ. З першими словами славетної пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» глядачі у єдиному пориві встали. Незламний дух буквально пройняв залу.

Народного артиста України Михайла Поплавського, який вийшов iз патріотичною піснею «Я — українець», глядачі зустріли гучними тривалими оплесками.

Окрасою Шевченківського вечора став народний артист України, легенда і гордість нашої держави Дмитро Гнатюк. 87–річний співак неповторним баритоном зачарував глядачів ліричною «Черемшиною».

Тему нашої рідної землі, духовної єдності поколінь продовжили народні артисти України Василь Зінкевич, Алла Кудлай, Михайло Поплавський, Віталій Білоножко, Оксана Білозір, Іван Попович, Павло Зібров, Алла Попова, Анатолій Матвійчук, Наталія Бучинська та заслужений артист України Тарас Постніков, гурт «Гетьман». Естафету перейняла молодь — Марія Яремчук і Олексій Матіас. Справжнє народне гуляння нагадувала композиція «Слов’янські мотиви» у виконанні ансамблю народного танцю «Київ» КНУКіМ. Варіаціям на тему народного костюма, здавалося, не було меж. Вишукане гаптування, шаровари фалдами, короткі корсети, різнобарвні спідниці...

До речі, концерт також відвідали представники багатьох посольств, бізнесмени, спортсмени, відомі політики.

— Є багато прекрасних ідей і проектів як у світі, так і в Україні, але реалізувати їх не кожному вдається. Саме Київський національний університет культури і мистецтв на чолі з Михайлом Поплавським протягом багатьох років майстерно втілюють у життя найграндіозніші суспільно значущі творчі проекти. Шевченківський вечір «Ми — діти твої, Україно!» — яскраве тому підтвердження, — сказав присутній у залі міністр культури України Леонід Новохатько.

Фінал Шевченківського вечора, як завжди, був масштабний і різноголосий. На сцену вийшли всі учасники концерту. За доброю традицією, наостанок пролунала пісня «Україна» у виконанні народного артиста України Михайла Поплавського. А рядки «У мене ти — одна–єдина, одвічна радість і жура, ти будеш жити, Україно, країна щастя і добра!» співали і глядачі, і виконавці.

— Тарас Шевченко — вічний, як народ. А з ним вічно жива і горда душа України, — сказав Михайло Поплавський. — Він оберігає, вчить, дарує надію на краще майбуття. Ми робимо все для того, щоб високі прагнення Шевченка до правди і волі стали формулою нашого життя, а молодь вбирала найкращі зразки патріотизму.