Безпека не безперечна

01.03.2013

Розвиваючи тему цього тижня — саміт «Україна—ЄС» та взагалі відносини з Євросоюзом, представництво Конрада Аденауера в Україні та Центр досліджень армії, конверсії й роззброєння провели вчора прес–конференцію на тему «Потенціал співробітництва України з ЄС у сфері безпеки».

Нині Україна має низький рівень співпраці з країнами Європейського Союзу в цій царині. Протягом останнього року фіксується суттєве віддалення України від ЄС у сфері військово–технічного співробітництва, констатує голова експертної ради ЦДАКР Леонід Поляков. «За нашими дослідженнями, ми прогнозуємо подальше зменшення обсягів військово–технічної співпраці з країнами ЄС у найближчий час і вважаємо цю ситуацію вкрай небезпечною», — каже фахівець.

Експерти зазначають: на даному етапі ми маємо мирні взаємини з Європейським Союзом і обговорюємо всі можливі шляхи інтеграції, проте, як кажуть, можливі варіанти. «На сьогодні ми не даємо підстав, щоб нам вірили в Європі, наша політика занадто нестійка. На жаль, ми представляємо себе як непередбачувана і непостійна держава, — каже директор ЦДАКР Валентин Бадрак. — При цьому наш сектор безпеки — на низькому рівні. Вплив Росії на Україну, який відчутно зріс протягом двох останніх років, не може бути непомітним для ЄС».

За словами пана Валентина, Україні необхідні боєздатна армія та ефективна розвідка — це те, що в нас уже давно в занепаді. А відомо ж: той, хто не хоче своєчасно годувати власну армію, годуватиме чужу. «Без реформ, без докорінних змін нічого не буде», — наголошує експерт.

При цьому Росія, яка є чинником тиску на Україну, не поспішає йти на військово–технічне співробітництво з нашою державою, особливо в тих сферах, які є найбільш необхідними Україні. Усе йде до того, що й західні оборонні компанії зменшуватимуть рівень постачання технологій, і в такому випадку українська «оборонка» може опинитися в технологічному проваллі. «На жаль, самостійно забезпечити потреби безпеки ми не можемо. Виходить так, що Україна просто затиснута з обох боків», — коментує пан Бадрак.

При цьому Україна все ж сама по собі є чинником, якого потребує Європа. Найголовніший — це саме розташування України в «буферній» зоні з Росією, що означає прикриття кордонів Євросоюзу. Крім того, в нас хороший рівень авіаційних технологій та потужні космічні технології, але, як свідчать експерти, потрібно з розумом і вміло цим користуватися.