З поваги до пророка Мухаммеда

22.02.2013
З поваги до пророка Мухаммеда

А раніше в Єгипті ісламісти виходили на демонстрації проти дискримінації (фото 2011 року). Фото з сайта salon.com.

Вищий адміністративний суд Єгипту дозволив поліцейським носити традиційну ісламську бороду. Суд відхилив клопотання міністерства внутрішніх справ про надання його керівництву повноважень звільняти співробітників поліції на підставі наявності волосся на підборідді, повідомляє міжнародний телеканал «Єврейські новини–1».

Згідно з «неписаним правилом», що діяло в часи президентства Хосні Мубарака, носити бороду на державних посадах було заборонено. Постанова суду поклала кінець десятирічній забороні, згідно з якою співробітники правоохоронних органів не повинні були відкрито демонструвати свою приналежність до радикального ісламу. Нинішній глава держави, представник ісламістського руху «Брати–мусульмани» Мохаммед Мурсі під час виборчої кампанії обіцяв скасувати цю норму. Багато єгиптян, включно із самим Мурсі, носять бороду, віддаючи данину поваги пророку Мухаммеду.

Рішення суду викликало стурбованість християн і ліберально налаштованих мусульман, які побоюються того, що ісламісти надалі ще активніше насаджуватимуть свої погляди й традиції. Учасники нещодавніх масових антиурядових акцій протесту звинуватили Мурсі й ісламістів у тому, що, захопивши владу в свої руки, вони дискримінують права меншин і тим самим зраджують ідеали революції 2011 року, в ході якої було повалено Мубарака.

  Революція також породила зростання злочинності, тож поліцейські Єгипту отримають новенькі 9–міліметрові пістолети. Уряд країни планує забезпечити правоохоронців 100 тисячами одиниць зброї. Кілька тижнів тому працівники служб безпеки провели страйк, протестуючи проти складних умов праці. За словами мітингувальників, їм не вистачає зброї.

Плани уряду стосовно збільшення збройного забезпечення правоохоронців зазнали критики з боку правозахисних організацій. Правозахисники висловлюють занепокоєння через збільшення кількості випадків жорсткого поводження з боку поліцейських. Неодноразово місцеві ЗМІ повідомляли про застосування правоохоронцями надмірної сили до мітингувальників. Особливою групою ризику є жінки – громадські активістки, які беруть участь в антиурядових демонстраціях. Вони часто зазнають наруги сексуального характеру. Нещодавно єгиптянки організували марш для того, щоб продемонструвати свою незгоду з висловлюваннями ультраконсервативних ісламістів. Ті заявляють, що жінки самі винні у нападах, оскільки виходять на демонстрації разом із чоловіками.

 

ДО РЕЧІ

Серед заходів ісламістського уряду Єгипту, спрямованих на «повернення до джерел ісламу», було запроваджено обмеження на продаж алкоголю. Уряд оголосив, що більше не видаватиме ліцензії на продаж спиртних напоїв у Каїрі та Александрії. Представник Адміністрації нових поселень заявив, що буде повністю припинено видачу ліцензій на реалізацію міцних спиртних напоїв у густонаселених агломераціях «з метою припинити напади на жінок».

Єгипетська опозиція виступила з різкою критикою цього рішення, назвавши його замахом на особисту свободу. Опозиціонери додали, що обмеження продажу алкоголю завдасть непоправної шкоди туристичній галузі Єгипту, яка й без того зазнає постійних збитків після «Арабської весни». У грудні минулого року уряд уже підвищував податки на алкоголь, однак невдовзі скасував це рішення через гостру критику з боку громадськості.

Влада запевняє, що в ресторанах і готелях алкоголь і надалі продаватиметься легально. Проте опозиція цьому не вірить.

2012 року Єгипет прийняв близько 11 мільйонів відпочиваючих, що на 17 відсотків більше у порівнянні з 2011 роком, проте на 4 мільйони менше, ніж 2009 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>