Усі дороги ведуть до «латвійських бомжів»?

05.02.2013
Усі дороги ведуть до «латвійських бомжів»?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

«Україна молода» вже писала про судові розслідування у справі про фінансування через офшори закордонних піарників партії ВО «Батьківщина». 12 лютого в Апеляційному суді Києва відбудеться чергове засідання за участю Григорія Немирі — колишнього віце–прем’єра, заступника голови «Батьківщини», який став головним підозрюваним у цій справі. Вчора його вдруге викликали на допит в Генпрокуратуру в рамках розслідування справи про фінансування партії «Батьківщина» з–за кордону.

Високопоставлені представники Євросоюзу вважають це політичним тиском на українського опозиціонера. Днями уповноважений представник Європарламенту, екс–президент Польщі Олександр Кваснєвський заявив на українському ланчі в Давосі: «Я розумію, що у вас суди незалежні, і прокуратура також незалежна. Але ми бачимо випадки з Юлією Тимошенко, Григорієм Немирею та Сергієм Власенком — а це все результати роботи цих «незалежних» органів. Був би я українським політиком — дуже б розізлився через таку «незалежність», тому що вона призводить до політичних проблем, які потрібно вирішувати в наступні роки».

 

«Немиря — не Луценко, в нього cправді наявні ознаки корупції»

Нагадаємо, Подільський­ райсуд столиці на початку грудня постановив частково задовольнити позов асоціації «Український правозахисний альянс» (УПА) до Григорія Немирі — колишнього віце–прем’єр–міністра з питань європейської інтеграції в уряді Юлії Тимошенко. Позивачі вимагали від пана Немирі пояснити його відносини з британським піар–агентством Ridge Consulting. В iнтернеті було оприлюднено копії документів, згідно з якими Григорій Немиря нібито впродовж чотирьох років сплачував з офшорних рахунків у латвійських банках за послуги піарників з Лондона.

Цей позов для «УМ» коментує голова асоціації «Український правозахисний альянс», адвокат Сергій Демченко: «Коли з’явилися документи, які наочно демонструють зв’язок пана Немирі з офшорними компаніями, ми зіставили їх із відповідними інвойсами, які надходили на рахунки Немирі, коли він перебував на посаді віце–прем’єр–міністра. Виявилося, що всі ці інвойси та відповідні рахунки на достатньо великі суми оплачували іноземні офшорні кампанії. Тобто, як бачимо, в цій ситуації наявні ознаки корупції. Тому в нас і виникли питання: чи належать пану Немирі ці компанії? Якщо ні, то на яких підставах вони сплачували рахунки, надіслані на ім’я Немирі? Щоб отримати роз’яснення від Григорія Немирі, ми надіслали йому запити відповідно до Закону України «Про інформацію», однак не отримали жодної відповіді. Він не тільки замовчує факт своєї причетності до цих компаній, а й порушує законодавство України. Тоді ми і звернулися до суду, аби дії чиновника визнали неправомірними. Якби Немиря одразу відповів на наші запити — справа до суду не доходила б. А так Подільський райсуд виніс позитивне для нас рішення і зобов’язав пана Григорія дати відповідь на наші запити. Відповіді так і не надійшло, натомість адвокат Немирі подав апеляцію. Якщо апеляційний суд ухвалить рішення на нашу користь, то спочатку до пана Немирі застосують штрафні санкції за порушення закону «Про інформацію», а згодом, можливо, — і кримінальну відповідальність. Ми нікого не переслідуємо. Заява нашої асоціації — це спроба висвітлити ознаки корупції у діях високопосадовця, якщо такі були виявлені».

Коментуючи заяву представника ЄС Кваснєвського щодо Немирі, пан Демченко зазначає: «Сьогодні вже сформувався певний стереотип: будь–яка справа, що має на меті викрити представників будь–яких опозиційних сил, одразу отримує штамп політичного переслідування. Це зовсім не об’єктивний підхід, тому такі заяви з боку іноземних політиків і лунають. Але ж подивімось правді у вічі: «справа Немирі» зов­сім не є такою чіткою, як, скажімо, «справа Луценка». Тут ми справді бачимо явні ознаки корупції і повну бездіяльність — замість того, щоб пояснити таку інформацію».

«Давали не мільйони, а тисячі»

«УПА» надсилала запити і до британського агентства Ridge Consulting, якому платили не надто «чисті» гроші за піар «Батьківщини». «Компанія пояснила, що не може надати відповідну інформацію, оскільки ці дані можуть очорнити пана Немирю. Але на сайті присутня інформація про те, що їхня фірма надає послуги, які сплачував Немиря через офшори. Спростування цих фактів від Немирі ми не отримали, — розповідає правник Сергій Демченко. — До того ж ми спілкувалися з журналістами та експертами, які отримували платню за послуги, надані ними на замовлення цієї фірми. Вони підтверджують факт своєї роботи на Ridge Consulting».

Серед опитаних — відомий політолог Тарас Кузьо, що веде блог на підтримку Юлії Тимошенко в «Українській правді». «Так, я писав матеріали, статті... Я писав дві статті на місяць — і все... Про ви­бори, про політичну ситуацію в Україні», — сказав Кузьо. За його словами, як журналіст він мав право це робити. «Науковець, я думаю, що він, скоріше, може, не буде це робити, але журналіст — може... Чому ні? Залежить від того, що піар–агенція буде від нього вимагати, що він має писати. Але вони цього ніколи не казали. Я писав, що хочу», — зазначив професор Кузьо, американський аналітик українського походження. Він додав, що Ridge Consulting Ltd справді була однією із західних структур, які працювали для екс–Прем’єра Юлії Тимошенко. Кузьо нічого не приховує — він отримував від офшорів всього–на–всього тисячі, а не мільйони.

Крім того, спеціаліст зі стратегічних комунікацій британської піар–компанії Ridge Consulting Ніл Петті підтвердив, що особисто виконував піар–роботу для партії «Батьківщина» «в період до жовтня 2011 року, а також допомагав партії під час нинішніх парламентських виборів».

А чому тоді владу за таке не «пресують»?

У вітчизняних політологів щодо нової БЮТівської справи — думка неоднозначна. «Немирю і Власенка обвинувачують за показовими статтями, якими можна маніпулювати. Навіть якщо факт офшорних оборудок з боку Немирі й мав місце, то чому за такі фінансові махінації переслідують тільки представників опозиції? Якщо карати, то всіх, хто завинив», — зауважує експерт «УМ» із рекламних комунікацій Артем Біденко, маючи на увазі, що ті ж «регіонали» користуються послугами офшорів не менше.

Політолог Олександр Палій додає: «Здається, метушня навколо цієї справи в певному сенсі доводить вибірковість дій влади проти опозиції, адже Немиря, Кузьо — не настільки визначні персони. Ця справа загалом виглядає дуже дрібною. Можливо, теоретично Немиря і користується послугами іноземних офшорів, однак це могло стати наслідуванням провладного прикладу: якщо влада покриває факт існування і використання численних кіпрських офшорів, то чому нам не можна?»

Інша річ, навіщо тоді євроінтегратору Григорію Немирі приховувати факт своєї причетності до британської піар–компанії, якщо навіть його соратники на кшталт пана Кузя цього не заперечують. На це звертає увагу Сергій Демченко: «Немиря найбільше їздить із візитами по країнах Європи і позиціонує себе як європейського політика. Чому він не розуміє, що його дії жодним чином не відповідають статусу європейського політикуму і тільки соромлять його? Він мав би знати, що Європейський Суд постановляє, що політик — це людина, яка добровільно ставить себе в центр уваги і не може приховувати від громадськості своє публічне життя. Чому виходить так, що Немиря отримує незрозуміло за що рахунки на великі суми, їх при цьому сплачують офшорні компанії, а не сам Немиря, і після всього він відмовчується? Його адвокат теж постійно плутається: то каже на суді, що вони взагалі не отримували від нас запити, то — що Немиря отримував, але ми б ще мали чекати відповідь».

БЮТівець має відношення до «вишок латвійських бомжів»?

Наразі перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін «підв’язав» «справу Немирі» до великої справи ГПУ про фінансування виборчої кампанії всієї партії «Батьківщина» й заявляє про виявлення конвертаційних центрів, які давали готівку на це. Вчора БЮТівця в рамках розслідування цієї справи вже вдруге викликали на допит у Генпрокуратуру.

Водночас у цій справі є момент, який дивним чином може пов’язувати Григорія Немирю з... нинішньою владою. Тобто деякими її діячами.

А зв’язок цікавий. Раніше канал ТВі повідомляв, що підрозділ Головної поліції Латвії порушив кримінальну справу за фактом легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, у зв’язку з купівлею бурової плавучої установки українським держпідприємством «Чорноморнафтогаз». Ідеться про роль сумнозвісних «латвійських бомжів», начебто найнятих українськими «енергетичними» посадовцями для придбання «вишок Бойка».

Пан Демченко у спеціальному листі звертає увагу латвійців на те, що Григорій Немиря може мати непряме відношення до компанії Highway Investments Processing LLP — постачальника бурової установки для «Чорноморнафтогазу». Справу «Хайвея» і розслідують у Латвії. Керівник «УПА» зазначає, що інвойси на користь Блоку Тимошенко сплачувалися, серед інших, компанією Bestmax Limited, якою володіє директор однієї з компаній — власника Highway Investment Processing LLP.

Не хочеться в це вірити, але офшорна компанія, згадана в цій справі, нібито фігурувала ще й у темі скандального перевезення в Африку зброї на кораблі «Фаїна». Принаймні про це говорять джерела в українській прокуратурі. Вони вважають, що в разі підтвердження викладених вище відомостей можна буде говорити про припинення діяльності ВО «Батьківщина» в судовому порядку.

Поки документи, які є в розпорядженні прокуратури, підтверджують факт, що частина рахунків, оплачених іноземними компаніями, були оформлені на ім’я Григорія Немирі. Загальна сума становить близько 100 млн. доларів.

Ірина ГУРІНА,
Талія БОГДАН