НОВИНИ ПЛЮС

23.01.2013

Читайте Тичину вголос

Сьогодні у Музеї–квартирі Павла Тичини, що в Києві на вулиці Терещенківській, 5, відбудеться Тичинівський поетичний марафон. Захід спрямований на популяризацію творчості поета і створення серед молоді «нехрестоматійного» уявлення про Павла Тичину. Голов­на і єдина вимога — читати вірші Тичини напам’ять. До участі в марафоні зголосилися вчені, митці, громадські діячі — Іван Малкович, Микола Жулинський, Олександр Биструшкін, Олександр Бригинець, Рауль Чілачава, сестри Тельнюк, Сергій Гальченко, Оксана Яблонська, Анжеліка Рудницька, Віктор Баранов та багато інших.

Книжкові премії

Експерти «Літакценту» оголосили результати книжкового рейтингу, який цей сайт проводить уп’яте. Переможцем у номінації «Художня література» став Олег Лишега зі збіркою «Великий міст». У номінації «Літературознавство» — Віра Агеєва за книжку «Мистецтво рівноваги. Максим Рильський на тлі епохи». Названо також і власника антипремії «Золота булька». Найгіршим твором, написаним відомим автором, на думку експертів «Літакценту», став роман Любко Дереша «Голова Якова».

Варто зауважити, що оцінка премії «Літакцент року» останні два роки «передрікала» лавреатів Шевченківської премії в царині красного письменства, щоправда, випереджаючи національну премію на кілька років. Зокрема, Петра Мідянку «Літакцент» відзначив 2008 року, а Володимира Рутківського — у 2009–му.

Тим часом Національна спілка письменників теж заснувала свій книжковий рейтинг і вже на початку лютого збирається оголосити його переможців. Рейтинг НСПУ має сім номінацій — проза, поезія, літературознавство, публіцистика, есеїстика, драматургія, дитяча література. До розгляду експерти НСПУ брали тільки книжки, що вийшли друком упродовж одного року.

Кінодума

На Рівненщині закінчились зйомки фільму «Кобзарі» (інша робоча назва «Поводир» або «Квіти мають очі») режисера Олеся Саніна. Сюжет стрічки розгортатиметься у двох часових періодах — наші дні та 1926—1934 роки, а центральною стане трагічна подія 1934 року — розстріл кобзарів та лірників, що зібралися на з’їзд народних співців. Окрім України, локаціями для зйомок проекту стали Швейцарія, Франція та США. Вихід історичної драми заплановано на серпень 2013 року. Олесь Санін став відомий своєю кінокартиною «Мамай» (2003), що вперше від України висувалась на здобуття «Оскара».