Голосоманія. Випробування для батьків і дітей

07.12.2012
Голосоманія. Випробування для батьків і дітей

Ірина Іонова.

«Плюси» — першовідкривач талант–шоу на вітчизняному ТБ — не прогадали, коли запустили проект за участі дітей 6—14 років за голландським форматом The Voic of Holland. За юними талантами, що виступають на сцені каналу «1+1», щонеділі тепер слідкують родини, загальноосвітні й музичні школи, діти й дорослі. Одні переживають за учасників, інші хвалять, лають чи засуджують тренерів, але всі перед екраном телевізора чекають розв’язки.
Про особливості проекту і його сприйняття глядачами ми говоримо з продюсером шоу «Голос. Діти» Іриною Іоновою.

В українській версії драматичніші історії учасників

— Ірино, чи дозволив каналу «1+1» правовласник формату ввести якісь хоча б незначні особливості у проект «Голос. Діти»?

— Так, нами було змінено кількість сліпих прослуховувань і живих ефірів. У Нідерландах, країні, яка першою запустила виробництво проекту «Голос. Діти», було п’ять епізодів cліпих прослуховувань і лише один прямий ефір — фінал. У нас же була така кількість заявок і стільки талановитих виконавців, що, зрештою, ми у команди тренерів набрали більше дітей. Через це з’явився додатковий, шостий, епізод сліпих прослуховувань і, відповідно, більше дітей потраплять у «живі» ефіри після боїв — півфінал та фінал.

Крім цих, досить формальних, структурних змін у нас розлогіші, глибші й драматичніші історії героїв. Автори формату знімали лише фрагменти, коли героям вручають конверт із запрошенням на участь у шоу.

— Голосування за дітей, яких не обрали тренери, це несподіванка лише для глядачів? Таке голосування, яке дає шанс ще раз виступити на проекті, прописане у форматі?

— Це акція в iнтернет–просторі. Вона не стосується самого формату. Вона слугує одним із заохочувальних ходів, які дають змогу проявитися як діткам, які пройшли далі у проекті, так і іншим обдарованим вокалістам, які вибули на етапі сліпих прослуховувань. Серед таких акцій — розважальний призовий тур до столичного аквапарку, організований нами для всіх учасників шоу, незалежно від того, чи пройшли вони в наступний етап. Для нас усі 100 діток — переможці, тому що вони найталановитіші, вони прорвалися крізь багатомісячний багатотисячний відбір і стали учасниками «Голосу. Діти».

«Відсотків iз двадцять батьків реагували з позитивом та підтримували своїх дітей навіть у разі невдачі»

— Частина глядачів вважає, що постійні скандали між Світланою Лободою і Тіною Кароль попередньо зрежисовані й що саме цих співачок узяли в команду зіркових тренерів, бо вони відразу погодилися грати свої ролі. Чому зірковими тренерами стали Світлана Лобода і Тіна Кароль, з’ясування стосунків між якими багато хто називає антипедагогічними?

— На шоу «Голос. Діти», як і в «дорослому» проекті «Голос», немає зрежисованих ходів. Цим і відрізняємося ми від безлічі реаліті та розважальних проектів. Усередині «Голосу» закладено безліч форматних поворотів, які ставлять його учасників — як тренерів, так і конкурсантів, — в умови, коли ті, самі того не усвідомлюючи, яскравіше, ніж зазвичай, проявляють свої риси характеру. Але ми ніколи нічого не плануємо наперед. Наше завдання — встигнути зняти дію і показати її глядачеві без викривлень. «Голос» — це певним чином документальний проект. Ми знімаємо тільки те, що відбувається, — і, навпаки, те, що ми показали, справді сталося, а не вигадано нами... Не завжди і не всім це подобається. Ми й самі часто хвилюємося через якісь події, що відбуваються під час зйомок. Але хіба не дуже комфортні для організаторів моменти, що потрапили в ефір, не є доказом того, що все це правда?

— До речі, вже починає дратувати частину глядачів один і той же одяг на тренерах. Це така задумка чи так склалося?

— Це звичайні моменти виробничого процесу, коли знімальні дні не збігаються з епізодами. Так, усі шість програм сліпих прослуховувань знімалися не в тому порядку, в якому вони виходять в ефір. Тому важливо, щоб одяг тренерів у кожному зі змонтованих епізодів не змінювався від учасника до учасника. Це звичайна практика сесійних зйомок. До речі, ми після кожного епізоду проводимо масу досліджень у фокус–групах. У жодній зауваження про одяг тренерів не було. На мій погляд, глядачеві важливо зовсім не це.

— Чи довелося за час роботи над проектом стикатися зі скандальними батьками, які переконані, що їхнiх дітей незаслужено не взяли у «Голос. Діти»?

— Чесно кажучи, така думка — норма. Відрізняються тільки способи її висловлювання. Це залежить від темпераменту батьків, від виховання тощо. Але, треба зауважити, що відсотків iз двадцять батьків реагували з позитивом та підтримували своїх дітей навіть у разі невдачі. Реакція як на вибір, так і на «невибір» дуже точно передає атмосферу в родині. Якщо в сім’ї щастя, благополуччя, любов і взаємна повага, то реакція, навіть якщо тренери не обрали дитини, була цілком позитивною.

— Перший прямий ефір проекту відбудеться 30 грудня. Напевно, це буде денний час — бо зніматимуть дітей. Які передноворічні подарунки глядачам і учасникам шоу готуєте?

— «Живі» ефіри виходитимуть у стандартний для проекту час — о 20.15. Їх зміст зараз у розробці. Сюрпризів готуємо багато, тому що діти унікальні й тому що наближається Новий рік. Подробиці не можу озвучити, бо щодня виникає багато змін. Це впливає на вибір репертуару.

— Андрій Доманський діткам, до яких не повернулися зіркові тренери, постійно каже: «Приходьте на «Голос» наступного року». Уже готується другий сезон?

— Зараз готується третій сезон «Голосу країни» з дорослими учасниками. Ймовірно, що після нього ми візьмемось за підготовку нового дитячого сезону.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>