Амністія Юлі не потрібна

18.10.2012

Ініціатива нардепа Арсенія Яценюка щодо звільнення Юлії Тимошенко за амністією зайвий раз підтверджує повну його незацікавленість у виправданні лідерки БЮТ та поверненні її до активної політики, вважає кандидат у народні депутати по 218–му виборчому округу (Київ) Валерій Асадчев. На його думку, виправдана лідерка «Батьківщини» одразу відштовхне Яценюка з лідерських позицій у так званій об’єднаній опозиції. Адже навіть рекламна кампанія цього об’єднання базується на образі Тимошенко, відсунувши у тінь Яценюка.

Нагадаємо, що амністія — це повне або часткове звільнення від кримінальної відповідальності і покарання певної категорії осіб, винних у вчиненні злочинів. Отже, амністія не знімає провини. Більше того, згідно iз Законом України «Про застосування амністії в Україні», амністію не може бути застосовано щодо осіб, які не відшкодували завдані ними збитки. Тобто до Тимошенко може бути застосована амністія винятково у випадку, коли вона відшкодує збитки, які нею начебто заподіяні, як це вирішив суд.

«Якщо за таких умов Тимошенко буде амністована, це означає, що вона ніколи не зможе повернутися до політики, чого й домагається Яценюк», — переконаний Валерій Асадчев. На його думку, Юлiї Тимошенко потрібна не амністія, а політична реабілітація, що означає поновлення доброго імені, репутації несправедливо заплямованої або безпідставно звинуваченої людини. «Це можливо зробити тільки через суд, — вважає кандидат у депутати. — На підставі нових фактів і аргументів, зокрема рішень Європейського суду з прав людини, а також закону, який я пропоную, а саме — про декриміналізацію статей, що не мають карного походження».