Наше сало їм теж не подобається

28.09.2012

Росія знову оголосила війну українським продуктам. Починаючи з 4 жовтня, Росспоживнагляд запроваджує тимчасові обмеження на поставку до РФ молочної продукції ТОВ «Моліс», ТДВ «Глобинський маслозавод», ПАТ «Бель Шостка Україна», ТОВ «Данон Дніпро», ЗАТ «Лакталіс Миколаїв» та м’яса (свинини і яловичини) виробництва компаній ДП «М’ясокомбінат Зоря», ТОВ «Компанія Зевс ЛТД» і ПрАТ АПК–ІНВЕСТ.

Крім того, ТОВ «Білоцерківський молочний комбінат» виключили з Реєстру організацій та осіб, які здійснюють виробництво, переробку та зберігання підконтрольних товарів, що ввозяться на територію Митного союзу.

За якістю продукції деяких фірм, які здійснюють виробництво рибних консервів, Росспоживнагляд посилено стежитиме протягом трьох місяців, перевіряючи в лабораторіях хіміко–токсикологічні показники. У цей список потрапили ТОВ «Істок», ПрАТ ПО «Одеський консервний завод» і ТОВ «Інтерфлот».

Як сказано на офіційному сайті Росспоживнагляду, обмеження запроваджено за результатами перевірки, проведеної в липні цього року ветеринарними службами Росії, Білорусі, Казахстану й України.

Начальник прес–центру Держветфітослужби України Анатолій Осадчий у коментарі «УМ» наголосив, що жодних офіційних повідомлень щодо заборони ввезення української продукції або скарг на її якість від російських колег до їхнього відомства не надходило. «Ми не будемо коментувати повідомлення на сайті», — підкреслив пан Осадчий, додавши, що це, швидше, «не ветеринарна проблема, а проблема перерозподілу ринків». За словами пана Анатолія, підприємства, про які йдеться в повідомленні Росспоживнагляду, до Держветфітослужби з проханням захистити їх також не зверталися.

А тим часом прес–служба Росспоживнагляду повідомляє, що працівники відомства знайшли шкідливі речовини у партіях трьох українських підприємств. Так, у партії сиру, виробленого ПАТ «Хмельницька маслосирбаза», було виявлено бактерії групи кишкової палички. У партії м’яса птиці від ТОВ «Агромарс» — сальмонели, а в партії сухого молока від приватної фірми «Рось» (філіал Роменського молочного комбінату) — «мезофільні аеробні та факультативно анаеробні мікроорганізми». Лабораторії посилено контролюватимуть продукцію цих підприємств, які записали до так званої групи ризику.

Виробник «Гаврилівських курчат» (комплекс «Агромарс») відразу ж заперечив наявність збудників сальмонельозу в своїй продукції. «Згідно з останніми лабораторними даними, жодних збудників інфекції у зразках продукції не виявлено», — йдеться у поширеному компанією прес–релізі. В «Агромарсі» повідомили, що подібні лабораторні перевірки вони проводять щотижня, згідно з Програмою державного ветеринарно–санітарного контролю сальмонельозу бройлерів у пташиних господарствах України. «На даний момент компанія не отримала офіційного повідомлення від Росспоживнагляду про виявлення інфекції в продукції ТМ «Гаврилівські курчата», тож немає жодних даних, які б підтверджували цю інформацію», — йдеться у повідомленні.

Тривожний дзвіночок отримали й українські виробники пива. На початку вересня ЗМІ повідомили про те, що російські контролери можуть заборонити ввозити на територію своєї держави пиво у пластикових пляшках. «Для нас це стало б катастрофою, адже близько 80% від загального обсягу експорту вітчизняного пива становить експорт у Росію, і швидко переобладнати виробництво на іншу упаковку буде дуже складно», — прокоментувала генеральний директор «Укрпива» (об’єднує найбільших виробників пива в Україні) Галина Коренькова на сайті Української аграрної конфедерації. У пластиковій тарі випускають половину всього виготовленого на продаж пива. У першому півріччі, за оцінками «Укрпива», експорт цього продукту становив 14,1 млн. декалітрів на 49,5 млн. доларів, імпорт — 2,4 млн. декалітрів на 23,3 млн. доларiв.

Нагадаємо, в лютому цього року Росспоживнагляд заборонив ввозити на територію РФ тверді сири семи українських виробників через те, що в них начебто знайшли пальмову олію. Після перевірок з’ясувалося, що проблема полягає не в трансгенних жирах, а в недотриманні «гостів» у процесі виробництва деяких сирів. Продукція українських сирзаводів досі ретельно перевіряється в російських лабораторіях. Російська сторона також висловила бажання перевірити якість обладнання та технологію виробництва молочної продукції українських заводів. Про умови зняття такого своєрідного «ембарго» українські виробництва домовлялися з російською стороною без посередництва нашої держави.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>