Немає пророка в чужій вітчизні

21.09.2012
Немає пророка в чужій вітчизні

Головний редактор Стефан Шарбоньє зі скандальним випуском тижневика Charlie Hebdo. (з сайту giornalettismo.com.)

Сьогодні, у традиційний для ісламського світу день протестів (у п’ятницю мусульмани збираються на молитву, після якої разом виходять на мітинги і демонстрації), західні дипломати очікують нової хвилі виступів проти скандального фільму «Невинність мусульман». До слова, станом на вчора трейлер «антиісламської» стрічки на інтернет–сервісі Youtube переглянули вже понад 20 мільйонів користувачів. На всяк випадок Сполучені Штати сьогодні на один день закрили всі свої дипломатичні представництва в Індонезії — найбільшій мусульманській країні світу.

До аналогічного кроку вдалася і Франція — сьогодні в мусульманських країнах не працюватимуть навіть французькі школи, не лише посольства й консульства. Адже в захисників честі ісламу з’явився привід громити й французькі представництва: сатиричний тижневик Charlie Hebdo у своєму номері за середу опублікував карикатури на пророка Мохаммеда. Обкладинка газети також образлива: на ній зображено мусульманина в інвалідному візку, який штовхає ­іудей. При цьому інвалід говорить: «Нічого смішного». Ілюстрацію озаглавлено «Недоторканні–2» (алюзія на популярний у Франції фільм про інваліда–аристократа і його темношкірого доглядальника).

Головний редактор журналу Стефан Шарбоньє в ефірі телеканалу iTele заявив, що ці карикатури (на одній із них пророка зображено оголеним) «шокують тих, хто захоче бути шокованим, читаючи видання, яке ніколи не читає». «Якщо прибрати зображення Мохаммеда, тому що це когось шокує, то потім заборонять зображати людей, тварин... Нам нічого буде зображувати, ми будемо випускати газету з 16 порожніх сторінок», — слушно зауважив Шарб (під таким прізвиськом Шарбоньє відомий французьким читачам). І наголосив, що редакція не мала на меті образити почуття вірян, а лише «виступає проти фундаменталізму» й «живе за французькими законами, а не за догмами Корану».

Втім влада Франції все ж занепокоєна. Після появи скандального номера газети прем’єр–міністр Жан–Марк Ейро випустив комюніке, в якому, не називаючи видання, наголосив, що «в нинішньому контексті засуджує будь–які зловживання» і закликав усіх до «розсудливості та відповідальності». Водночас глава уряду наголосив, що ті, кого не задовольняють певні публікації, повинні звертатися до суду, а не вдаватися до хуліганських вчинків. Зареєстрована у Парижі Сирійська асоціація за свободу вже скористалася порадою прем’єр–міністра й подала у паризьку прокуратуру позов, звинувативши редакцію Charlie Hebdo в «публічному підбурюванні до дискримінації, ненависті, національного, расового або релігійного насильства» та «публічному расовому і релігійному наклепі».

Тим часом сайт Charlie Hebdo зазнав масової атаки хакерів. Сміливим «сатирикам» до цього не звикати — торік газета вже публікувала схожі карикатури, і тоді сайт теж «завалили». Більше того — редакція зазнала підпалу й дивом не згоріла дощенту.

У «реалі» реакція обурених ниніш­ньою публікацією також не забарилася — у Каїрі, скажімо, кілька десятків єгиптян пікетували посольство Франції, заявляючи, що карикатури у французькій газеті розпалюють міжконфесійну ворожнечу та провокують на нові заворушення. А французькі мусульмани закликають до масових маніфестацій цієї суботи. Втім префектура поліції Парижа акцію протесту заборонила, а міністр внутрішніх справ Мануель Вальс заявив, що не допустить «маніфестацій, які розпалюють національну і релігійну ворожнечу».

Публікація, яку мусульмани називають обурливою, принесла газеті шалену популярність — усі 75 тисяч екземплярів накладу було розпродано буквально впродовж дня. Щоправда, частку скупили саме сповідники ісламу — щоб негайно порвати й викинути. Але успіх є успіх — сьогодні номер від 19 вересня з карикатурами на пророка знову надійде у продаж: видавець вирішив додрукувати, за різними даними, від 75 до 175 тисяч примірників.

А ТИМ ЧАСОМ...

Актриса Сінді Лі Гарсіа, яка брала участь у зйомках фільму «Невинність мусульман», намагається через суд домогтися видалення скандального відеоролика з Youtube. Як повідомляє агенція «Ассошіейтед пресс», позавчора вона подала відповідний позов до суду Лос–Анджелеса. Гарсіа заявляє, що стала жертвою обману з боку творця фільму Накули Бесслі Накули. І, мовляв, до останнього моменту не підозрювала, що знімається у фільмі, який ображає пророка Мохаммеда. У наданому їй сценарії, за словами актриси, пророк не згадувався. У позовній заяві актриса також стверджує, що після того, як фільм привернув увагу громадськості, їй неодноразово погрожували фізичною розправою, і тепер вона не може відвідувати своїх онуків. До того ж ця історія «завдала шкоди її професійній репутації і викликала моральні страждання». Окрім Накули, співдоповідачем у позові вказано компанію Google, якій належить відеохостинг Youtube.

Раніше в Google погодилися заблокувати доступ до «Невинності мусульман» у країнах, де ролик визнано таким, що порушує місцеві закони, але відмовився видалити його з Youtube.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>