Програма «розвитку» руїни?

18.09.2012
Програма «розвитку» руїни?

Наступний рік обіцяє українцям ще більше зубожіння. Протести під Кабміном не стихають. (з архіву УНІАН.)

Український уряд днями ухвалив головний кошторис держави на 2013 рік і передав його на розгляд до Верховної Ради. Фінансовий план, за яким ми житимемо наступного року, в багатьох експертів уже зараз викликає чимало питань. А в урядових чиновників — навдивовижу оптимістичне захоплення. «Бюджет абсолютно реалістичний, усі фінансові показники оптимально збалансовані, нарощування надходжень до бюджету, в першу чергу, планується за рахунок зростання економіки», — малював рожеві обрії перед журналістами під час представлення бюджету міністр фінансів Юрій Колобов. Усе подобається у документі й Прем’єру. «Ми підготували бюджет стабільності й розвитку», — повторює, як мантру, Микола Азаров. За словами глави уряду, «бюджет на 2013 рік — краща відповідь так званим опозиційним політикам, які лякають людей обвалами та кризами». Сьогодні, мовляв, країна зовсім інша, міцніша і здатна вирішувати масштабні завдання.
Щоправда, не всі навіть у владній команді розділяють цей передвиборчий оптимізм. Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час 9–ї Ялтинської конференції (YES) прямо заявив, що Україні слід готуватись до економічної кризи. Затягування пасків для українців прогнозують давно й ненаближені до влади експерти. І бюджет на 2013 рік, кажуть вони, — яскраве підтвердження цьому.

Соціалка «в прольоті»

Влада намагається тримати гарну міну під час поганої гри. Попри складну економічну ситуацію, у Міністерстві соціальної політики запевняють, що складова бюджету–2013, яка стосується кожного українця, базується передовсім на соціальних ініціативах Президента Віктора Януковича. Мовляв, на підвищення нових розмірів мінімальної зарплати і окладів «бюджетників» передбачено близько 10 млрд. гривень. На підтримку родин із дітьми — 8 млрд. «Реформи необхідно продовжити і в 2013 році», — анонсує Сергій Тігіпко. І саме соціальні ініціативи Президента — це «важлива складова подолання бідності в Україні».

Зокрема, за словами міністра, у 2013 році планується створення центрів денного перебування для дітей–інвалідів, що надасть можливість батькам не влаштовувати таких дітей до інтернатів і водночас нормально працювати. Крім того, планується запровадження окремої бю­джетної програми на центральному рівні для забезпечення дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, житлом. «Такої програми на центральному рівні ще не було. Ми вперше її розпочнемо», — каже Сергій Тігіпко.  Також планується реалізовувати житлові програми для військовослужбовців, звільнених у запас. Очікується збільшення видатків на забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів –інтернаціоналістів та інвалідів–ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Також обіцяють українцям здешевлення кредитів на доступне житло (на це передбачено буде 1 млрд. грн.). З 1 січня 2013 року також зросте й мінімальний розмір допомоги з безробіття — його збільшать до чотирьох прожиткових мінімумів.

Одначе в цій високій «математиці» чимало експертів бачить більше популізму, аніж реальних планів. Голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак каже, що бюджет 2013 року — фантастичний документ, який не відображає справжньої економічної реальності України.

Провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко, ознайомившись із проектом бю­джету, й собі запевняє: після закінчення парламентських виборів 2012 року нинішня влада планує суттєво обмежити фінансування програм соціального захисту населення. «Фактично цим варіантом бюджету уряд сам засвідчує те, що країна перебуває у дуже важкому економічному становищі, — коментує «УМ» наміри влади Павло Розенко. — Бюджет має доволі песимістичний характер, і це підтвер­джується як макропоказниками, які зафіксовані у документі, так і досить поміркованими запланованими соціальними виплатами. Можна сказати про 2013 рік: вибори закінчуються, а з ними — і всі щедроти й обіцянки ниніш­ньої влади щодо «покращення життя вже сьогодні».

За словами експерта, на наступний рік заплановані досить консервативні зростання соціальних показників: «За деякими параметрами, вони зростатимуть навіть менше, ніж у цьому році. Наприклад, візьмемо рівень мінімальної зарплати: якщо в цьому він році підвищувався десь на 12%, то в наступному лише на 8,5% (фактично близько 100 гривень). А середньорічне зростання окладу працівника І–го тарифного розряду у бюджетній сфері становитиме лише 18%. Це значно менше, ніж було заплановано у 2012 «виборчому» році. Отже, можемо говорити, що уряд фактично припиняє обіцяну програму соціального захисту».

Не покращає життя у 2013 і в пенсіонерів та інвалідів, каже Павло Розенко: зростання рівня пенсій залишене на мізерному рівні попередніх 2011—12 років. «Зростання пенсій відбуватиметься у дуже економному режимі, — каже експерт. — Але якщо в цьому році бодай діяли додаткові пенсійні програми щодо так званого осучаснення пенсій, то на наступний рік жодних додаткових пенсійних програм не буде запроваджено. І тому пенсіонеру доведеться виживати на 860–870 гривень, які передбачив уряд у наступному році».

Павло Розенко зауважує: влада не закладає будь–яких важелів для захисту пенсіонерів та інвалідів: «У кращому випадку їм буде відшкодовуватися те інфляційне зростання, яке пропонує влада на наступний рік. Але не виключаючи того, що зростання інфляції буде значно вищим, ніж цьогоріч, говорити про належний рівень підтримки не доводиться».

Дитячі гроші — теж популістські?

Особливо в уряді наголошують на допомозі родинам із дітьми у 2013 році. І це теж, зауважте, соціальна ініціатива Президента! Так, уже з 2013 року розмір допомоги при народженні дитини буде збільшено майже на 9% — це особисто побіцяв Прем’єр Микола Азаров. За його словами, при народженні першої дитини батькам виплачуватимуть допомогу в розмірі 29,8 тис. грн. (збільшено порiвняно з чинним показником на 2,4 тис. грн.), на другу дитину — 59,7 тис. грн. (збільшено на 4,8 тис. грн.), на третю і наступну дитину — 119,4 тис. грн. (збільшено на 9,5 тис. грн.). Також глава уряду зазначив, що майже на 100 гривень — до 1194 — буде збільшено максимальний розмір допомоги з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Крім того, розмір допомоги на дітей, над якими встановлено опіку чи догляд, у середньому протягом 2013 року підвищиться, залежно від віку дитини, до 1,9 тис. грн. (збільшено на 158 грн.) та 2,5 тис. грн. (на 257 грн.).

Утім і про «дитячі» гроші від влади опонентам чиновників є що сказати. «Жодного відношення до цієї ініціативи влада не має, — каже Павло Розенко. — Ці підвищення заплановані Законом України «Про державну допомогу сім’ям із дітьми», де чітко сказано, що розмір допомоги при народженні дитини залежить від прожиткового мінімуму. Відповідно: збільшується прожитковий мінімум — автоматично зростає і виплата. Це вимога закону, а не веління влади».

Ціни знову зростуть?

Експерти зауважують: уже сьогодні уряд має великі складнощі з вчасною виплатою пенсій та зарплат лікарям, учителям. Павло Розенко каже, що наприкінці року ситуація взагалі може стати критичною: «Є великі ризики. Сьогодні зростання економіки — 2%, а в бюджеті написано — 4%. Це означає, що у держави немає ресурсу для виплати ні зарплат, ні пенсій, ні державних видів допомоги». Голова Комітету економістів України  Андрій Новак каже, що нині заморожені всі статті й програми несоціальних напрямів — будівництво доріг, реконструкції, ремонти, запозичення місцевим бюджетам. «Адже очевидними є серйозні проблеми з виконанням дохідної частини державного бюджету, — зауважує Андрій Новак. — Тому наявні бюджетні кошти використовуються лише на соціальні напрями. Плюс влада напередодні виборів буде намагатися виконувати обіцяні додаткові одноразові соціальні ініціативи у вигляді доплат. І очевидно, що коштів «на розвиток» найближчим часом можна не очікувати».

І тенденції, на жаль, невтішні. Особливо для простого українця.

Навіть найвищі посадовці не приховують, що після виборів буде відпущений курс гривні й внутрішні ціни на газ для населення (останнє є також і основною умовою для отримання чергового кредиту від МВФ — без нього уряду України вже ніяк). Зростуть ціни на газ дуже відчутно. «Підвищення внутрішніх цін на газ для населення буде в межах від 35—40%, — каже Андрій Новак. — Що, безумовно, потягне за собою підвищення комунальних рахунків, послуг транспорту. А це все, у свою чергу, спричинить ланцюгову реакцію підвищення цін по всій економічній системі».

МОВОЮ ЦИФР

У державному бюджеті прогноз інфляції на 2013 рік запланований на рівні 5,9%, а дефіцит — на рівні 1,65% ВВП (а це майже 28 млрд. грн.). У діючих офіційних прогнозах передбачається зростання ВВП України в 2013 році за оптимістичним сценарієм 6,5%, за песимістичним — 3,9%. Тоді як уряд, за словами міністра фінансів, очікує зростання ВВП на 4,5%. За розрахунками Кабміну, доходи державного бюджету збільшуються порівняно з запланованими на поточний рік на 6,4%. Витрати державного бюджету на 2013 рік заплановані на рівні 434,6 млрд. грн., що на 25,6 млрд, або на 6,3% більше планів на 2012 рік.