Післямова до питання із «роздвоєним язиком»

20.07.2012
Післямова до питання із «роздвоєним язиком»

Яценюкові мовний закон вигідний, бо так краще піаритись? Фото з сайту GiPU.com.ua.

Акція протесту проти ухвалення законопроекту Колесніченка­Ківалова «Про засади державної мовної політики» завершилася. Після політиків та нардепів з­під Українського дому позавчора пішли і громадські активісти. Ці молоді люди, які влаштували власне голодування із вимогами до Президента Януковича не підписувати мовний закон, прямим текстом назвали парламентську опозицію «зрадниками». Мовляв, коли було вигідно піаритися й приводити на мітинг під Укрдім проплачених прапороносців — вони піарилися. Коли Верховна Рада закрилася на канікули — опозиція й собі «вмила руки». Тепер 31 липня парламентська більшість планує влаштувати позачергову сесію і або переголосувати мовний закон, або відставити спікера Литвина й пропхати сфальсифікований законопроект на Банкову з підписом уже іншого Голови ВР. Але хто ж спричинив такий розвиток подій, крім Партії регіонів?

«Таким чином «регіонали» і комуністи намагаються мобілізувати свій потенційний електорат, — стверджує професор Прикарпатського університету Олександр Марущенко. — Але прийнятий у Верховній Раді антиукраїнський законопроект вигідний так само «об’єднаній опозиції» на чолі з Арсенієм Яценюком і Олександром Турчиновим. Вони могли не допустити знищення української мови у парламенті, але чомусь не зробили цього. Чи не для того, щоб надалі паразитувати на своїх мітингових виступах проти русифікації, проводити симулятивні акції протесту, граючи на почуттях людей?»

Цікавим є той факт, хто голосував ще 7 лютого за включення до парламентського порядку денного парламенту скандального законопроекту Ка­Ка. Більшість депутатів фракцій «БЮТ­Батьківщина» і «НУНС» включно з Яценюком та Андрієм Кожем’якіним голосували «за». Про це свідчить стенограма на сайті ВР.

Позафракційний Олег Ляшко також вважає, що прийняття законопроекту «Про засади державної мовної політики» — на совісті не тільки «регіоналів» та їхніх партнерів по коаліції, із якими «все ясно», а й «об’єднаної опозиції» Яценюка­Турчинова.

«Партія регіонів показала свою зневагу до нашої мови, свою україноненависницьку сутність. Тому я виступаю з ініціативою заборонити Партію регіонів, — заявив позафракційний Ляшко, лідер Радикальної партії. — Я нічого не маю проти людей, які говорять іншою мовою — це їх право. Але державна мова має бути одна — це символ нашої гордості та ідентичності. Ліна Костенко сказала: «Нації не вмирають від інфарктів, спочатку їм відбирає мову». Загроза його втратити — це загроза знищення України. Нагадую «регіоналам», що у змії — теж роздвоєний язик». Але, крім змій, Ляшко згадує також і інших плазунів: «Мені гірко й боляче, що у вітчизняному парламенті є політичні хамелеони, які, прикриваючись патріотичними гаслами, діють на догоду Партії регіонів і Москви, що лобіює зросійщення українського народу. Вони голосували за включення закону про знищення української мови у порядок денний. Вони навмисно її не захистили».

Хоч як би там було, керівник Радикальної партії у цій темі, як видно, називає речі своїми іменами. Олег Ляшко розповів, що напередодні голосування за законопроект у першому читанні відбулася нарада опозиційних сил, де було прийнято рішення, що під час голосування група з 30 народних депутатів за сигналом голови фракції БЮТ Кожем’якіна мала б кинутися у сектор, де сидять «тушки», і вирвати картки для голосування. Проте цього не сталося, бо Кожем’якін, на думку Ляшка, навмисно не дав такої вказівки. А Яценюка в цей відповідальний момент узагалі не було у Верховній Раді.

«Так звана «об’єднана опозиція» має в парламенті 153 депутати. Цього більш ніж достатньо, щоб заблокувати будь­яке питання, — каже Олег Ляшко. — Але Яценюк із Турчиновим не здатні захистити ні Україну, ні українську мову, ні Юлію Тимошенко та інших політв’язнів. Складається враження, що «об’єднана опозиція» — це ще один різновид обслуговуючого персоналу Партії регіонів. Їх усіх треба гнати в шию — цю банду, яка працює під вивісками кількох партій. Без радикальних змін ми втратимо Україну».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора під Український дім прийшли нові протестанти. Попри те, що у середу на мітингу під УД було підбито підсумки акції на захист української мови й 17 громадян оголосили про завершення голодування, зранку безстроковий пікет продовжили п’ятеро інших голодувальників. «На арені» з’явився Сергій Мельниченко, голова «Комітету учасників Помаранчевої революції».

«Це зайві зусилля в політичне міжсезоння й марне шоу. Мала кількість учасників лише показує нашим ворогам, що ми зараз слабкі. Потрібно розуміти, коли слід «міняти платівку», і шукати нові методи боротьби», — розповів «УМ» один з учасників попереднього етапу акції, який попросив не називати його ім’я.

Утім учора вдень під Укрдомом лишалося близько сотні осіб. Міліція встановила парапети, відтіснивши поріділих позапартійних протестантів від входу у будівлю нижче по сходах. За спроби опору працівники МВС затримали активістів КУПР, голодувальників Вадима Лісового та Олександра Місюру, доправивши їх до Шевченківського суду. На одного з організаторів акції протесту Олександра Солонтая склали протокол про адміністративне правопорушення, хоча напередодні він повідомив про подовження акції в Київську міськдержадміністрацію.