«Легше втопити й почати з нуля, а не з мінуса»

17.07.2012

Парадокс чи закономірність? На тлі того, що в Україні нібито зростає конкурентоспроможність у прем’єр–лізі, з футбольної карти країни зникає чимдалі більше професіональних клубів. Постійно «всихає» перша ліга, світить «пробоїнами» друга. Цього літа, «під шумок» успішного Євро–2012, ліквідувався першоліговий ФК «Нива» (Вінниця) — команда з традиціями не знайшла коштів, аби втриматися не тільки в першому, а навіть у другому дивізіоні. Окрім вінничан, уже після офіційного початку турніру в групі А другої ліги зі змагань знялися іллічівський «Бастіон» та багато­страждальний ФК «Львів», який ще чотири роки тому вигравав у «вишці» в донецького «Шахтаря». Зникли одразу дві команди з Івано–Франківщини, які ще недавно грали в першій лізі, — «Прикарпаття» й «Енергетик» (Бурштин). Таким чином у лізі 2–А лишилося всього 11 колективів. У «східняцькій» групі Б — 13.

Місце вінницької «Ниви» в першій лізі зайняв краматорський «Авангард». Цей клуб програв «плей–оф» за право підвищитися в класі, але, як виявилося, достатньо просто чекати в черзі і, як в анекдоті, — чекати, поки повз тебе пропливуть трупи ворогів.

У більш цивілізованій країні в Краматорську вже працювали б поліцейські слідчі. Адже суперники «Авангарду» у «плей–оф» — футболісти Миколаєва — перед вирішальним матчем заявляли, що представники Краматорська пропонували їм чи то 200, чи 700 тисяч гривень за здачу гри. Принаймні про це повідомляв на прес–конференції тренер «корабелів» Руслан Забранський. Але далі скандал не розвинувся. Ми ж не Туреччина яка, тим більше, не Італія. Тепер і «Миколаїв», і «Авангард» грають у першій лізі — і синхронно програють.

Один з експертів нижчих дивізіонів так пояснив ситуацію в коментарі «УМ»: «Президент «Авангарду» заявив, що обвинувачення з боку миколаївців — то була спроба вибити борги з керівництва свого клубу. Мовляв, давай нарешті зарплату, бо он суперники здати матч пропонують. І це звучить правдоподібно». Авжеж, невиплата заробленого футболістам — відома хвороба першої й другої ліг.

Оглядачі погоджуються, що в цьому сезоні рівень першого дивізіону знизився. «Оболонь» і «Олександрія» вилетіли з ПЛ помітно слабшими, ніж попереднього року — Запоріжжя й Севастополь.

Якщо говорити про столичних «пивоварів», які в стартовому турі розійшлися нульовою нічиєю з дебютантами в Сумах, то «Оболонь» у міжсезоння розпродала низку ключових гравців, зокрема безпосереднім конкурентам. Так, голкіпер Махновський дістався «Севастополю», захисник Шендрик — «Олександрії». При цьому «Олекса» також мусила відпустити багатьох лідерів. Тренер Андрій Купцов, за словами спостерігачів, має розсьорбувати жахливу спадщину Леоніда Буряка. І добре, що динамівський світоч працював на Кіровоградщині лише півсезону «і не всіх легіонерами витравив».

За складом, фінансовими можливостями й амбіціями безсумнівний перший номер у першій лізі — ФК «Севастополь». Але після невдачі з підвищенням у класі «моряки», можливо, «перегоріли» й тепер потребують часу на відновлення. У міжсезоння південці добре попрацювали на трансферному ринку. Зокрема, привертає увагу перехід у «Севас» півзахисника Артура Карнози — чемпіона Європи 2009 року серез 19–річних, який належить «Дніпру», а в минулому сезоні успішно виступав за охтирський «Нафтовик». Тут знову опинився екс–«карпатівець» Кузнєцов, залишаються колишні «гірники» Левандовський, Дуляй, Бредун, хоча показують уже зовсім не ту гру, що колись. Але є Караваєв, Новак, росіянин Ткачов, македонець Ібраїмі.

Конкурентами трійки фаворитів можуть бути «Кримтеплиця», «Буковина», білоцерківський «Арсенал». Утім у всіх цих команд є комплекс проблем, який не дозволяє серйозно говорити про підвищення до ПЛ.

У минулому сезоні заклала добрий підмурівок кіровоградська «Зірка» — але ж команда не втримала лідерів, а тренер Ілля Близнюк навряд чи втримає рівень Вадима Євтушенка, який очолив «Ворсклу».

Що ж до зникнення клубів… У приватній розмові з «УМ» фахівець, що працює в середовищі нижчих дивізіонів, говорить прямо: «Вінниця, Бурштин, Івано–Франківськ — це комплекс задавнених проблем. Треба розуміти, що Мілетій Бальчос (голова ПФЛ. — Авт.) тягнув ці клуби за вуха останні років п’ять, а вони думали, що це буде вічно, позаводили страшні борги, і не тільки гравцям. А в деяких із тих клубів залишилися керувати відверті злодюги. І Вінниця, може, й мала б гроші від обласної адміністрації, але через одну одіозну постать керівника ФК потенційні інвестори не захотіли мати з клубом справу. Легше втопити й почати з нуля, а не з мінуса».

 

ПЕРША ЛІГА

1–й тур. «Суми» — «Оболонь» — 0:0 (6 450 глядачів — рекорд туру), «Миколаїв» — «Геліос» — 0:2 (Герасимець, 19 (пен.); Кривошеєв, 63), «Кримтеплиця» — «Арсенал» (БЦ) — 1:0 (Палагнюк, 2; вилучення: Шептицький, 45; Рибковський, 48 (обидва — «А»)), «Севастополь» — «Нафтовик» — 2:2 (Ібраїмі, 23; Крамр, 90+4 — Тарасенко, 54; Сирота, 74; вилучення: Войцеховський, 89 («Н»)), «Олександрія» — «Динамо–2» — 3:1 (Микицей, 3; Шевченко, 19; Старенький, 23 — Гемега, 70), «Олімпік» — «Одеса» — 1:0 (Левіга, 1), «Авангард» — «Зірка» — 0:2 (Самойленко, 26, 58), «Буковина» — «Полтава» — 2:0 (Сантрапинських, 51, 55), «Сталь» (А) — «Титан» — 2:0 (Степанюк, 35; Сікорський, 38).

Становище команд: «Олександрія», «Сталь» (Алчевськ), «Буковина» (Чернівці), «Зірка» (Кіровоград), «Геліос» (Харків), «Олімпік» (Донецьк), «Кримтеплиця» (Молодіжне) — 3, «Севастополь», «Нафтовик–Укрнафта» (Охтирка), «Оболонь» (Київ), «Суми» — 1,

«Одеса», «Арсенал» (Біла Церква), «Динамо–2» (Київ), «Титан» (Армянськ), «Авангард» (Краматорськ), «Миколаїв», «Полтава» — 0.

 

ДРУГА ЛІГА

Група А: СКА (Одеса), «Славутич» (Черкаси), «Десна» (Чернігів), «Оболонь–2» (Київ), «Реал Фарм» (Южне), «Скала» (Стрий), «Нива» (Тернопіль), «Кристал» (Херсон), «Єдність» (Плиски), «Тернопіль», «Динамо» (Хмельницький).

Знялися: «Бастіон» (Іллічівськ), «Львів», «Нива» (Вінниця).

Група Б: «Полтава–2–Карлівка», «Севастополь–2», «Енергія» (Нова Каховка), «Жемчужина» (Ялта), «Украгроком» (Головківка), «Мир» (Горностаївка), «Шахтар–3» (Донецьк), «Кремінь» (Кременчук), «Гірник» (Кривий Ріг), «Сталь» (Дніпродзержинськ), «Шахтер» (Свердловськ), «Гірник–Спорт» (Комсомольськ), «Макіїввугілля».