Із викруткою — на владу

22.06.2012
Із викруткою — на владу

Відеокадр із затримання Максима Касьянова незрозумілими охоронцями. (Фото з сайту unian.net.)

Позавчора наряд патрульної служби доставив до Ворошиловського райвідділку Донецька місцевого журналіста Максима Касьянова. За повідомленням відділу зв’язків із громадськістю ГУ МВС України в Донецькій області, було встановлено, що Касьянов, намагаючись здійснити відеозйомку приїзду голови облдержадміністрації Андрія Шишацького та начальника податкової міліції області Андрія Головача до супермаркету «БУМ», викликав підозру в оперативних співробітників ДПА, був ними затриманий і переданий міліціонерам. У ході обшуку в журналіста вилучили складаний ніж і викрутку.

У відділку затриманий написав заяву із проханням вжити заходів до невідомих, які перешкоджали його професійній діяльності. За словами Касьянова, він хотів зафіксувати, чи платить обласний голова за паркування.

А невдовзі у ЗМІ з’явилася сенсаційна інформація, ніби у ході перевірки Касьянов зізнався в «підготовці замаху на голову Донецької обласної адміністрації», і прокуратура підтверджує, що має таку заяву, підписану журналістом.

Пізніше Максим Касьянов повідомив, що писав зізнання під тиском слідчого. За словами медійника, він оформив зізнання у вигляді заяви в прокуратуру про явку з повинною, після чого його відпустили.

Прес–служба прокуратури Донецької області інформує: «Встановлено, що 20 червня близько 14:00 біля торгового центру «БУМ» стався конфлікт громадянина М. Касьянова із працівниками обласної податкової міліції, в ході якого у нього було вилучено викрутку. Після інциденту М. Касьянов звернувся із заявою у районне відділення міліції.

За цим фактом прокуратура Ворошиловського району проводить перевірку в порядку ст. 97 КПК України, встановлюються очевидці події. Щодо повідомлень ЗМІ про примусові дії з боку працівників прокуратури стосовно Касьянова, зазначимо, що наразі з’ясовується, чи мали місце такі факти. За результатами перевірки буде надано правову оцінку події та прийнято рішення про порушення або відмову у порушенні кримінальної справи».

«Викрутка була значних розмірів», — уточнює прес–служба обласної адміністрації, ніби даючи зрозуміти, що якоїсь дрібнички начальник–«регіонал» не злякався б.

«Після конфлікту з невідомо чиєю охороною в центрі Донецька Максима Касьянова доправили у Ворошиловський відділок міліції, пізніше він поїхав на судмедекспертизу знімати побої, — прокоментував ситуацію лідер незалежної медіа–профспілки Донбасу Максим Абрамовський. — Повернувшись до відділку, Касья­нов зі слідчим Руденком піднялися поверхом вище у прокуратуру, а через п’ять хвилин повідомили адвокатові сенсаційні новини».

За словами Абрамовського, Касьянов письмово відмовився від послуг адвоката і підписав щиросердне зізнання про спробу замаху на «губернатора». Адвокат каже, що Касьянов заявив на відеокамеру: мов­ляв, так, охорона попередила напад, який він планував.

При цьому голова Донецької ОДА заявив, що люди в цивільних костюмах і темних окулярах не є його охороною. Андрій Шишацький вважає, що подія може носити провокаційний характер. «Я не вірю у версію про замах. Донецькі ЗМІ прекрасно знають, що охорони в мене ніколи не було і немає. Я вважаю, що цей інцидент хтось штучно намагається прив’язати до мене і співробітників адміністрації», — каже «губернатор». Він обіцяє «наполягати на об’єктивному розслідуванні події», адже для Шишацького «дуже важливе дотримання демократичних свобод, особливо свободи слова в регіоні».

В інтернет–виданні «Кордон», працівником якого представився міліції Максим Касьянов, повідомили, що він їхній позаштатний кореспондент і не отримував завдання висвітлювати захід за участю обласного голови.

А відомий адвокат Сергій Салов, помічником якого колись був Касьянов, охарактеризував Максима як «майстра провокацій».