НОВИНИ ПЛЮС

01.06.2012

Рішення КС — бомба під Харківські угоди?

Народні депутати мають право вносити законопроекти щодо денонсації міжнародних угод. Рішення з цього приводу у справі за поданням 47 парламентаріїв учора оприлюднив Конституційний Суд. Отже, КС перекреслив як неконституційне внесення змін до Регламенту ВР 11 січня ц.р., за якими нардепи були позбавлені права вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародних договорів. Передбачалося, що це право повинні мати лише Президент і Кабмін. КС вказав, що, відповідно до статті 93 Конституції, право законодавчої ініціативи мають Президент, народні депутати, Кабмін і Нацбанк.

Таким чином, ухвала КС дає змогу депутатам внести законопроект, яким можна денонсувати Харківські угоди України з Росією.

Коли етапують Луценка

Екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка можуть відправити з Лук’янівського СІЗО у виправну колонію вже 1 червня. Про це заявили в прес–службі Луценкової партії «Народна самооборона», прогнозуючи дії влади після п’ятничного засідання Печерського суду з розгляду кримінальної справи за звинуваченням Луценка в незаконній організації стеження в рамках розслідування отруєння Віктора Ющенка.

«Швидше за все, після цього судового засідання Юрій Луценко буде етапований до Менської виправної колонії №91 в Чернігівській області», — зазначили в партії.

Натомість у Державній пенітенціарній службі повідомили: в четвер «у Київське СІЗО офіційно прийшов лист від судді Печерського райсуду Києва з проханням тимчасово залишити засудженого Луценка в Київському СІЗО для участі останнього в судових засіданнях. Керівництво СІЗО залишить Луценка в установі до набуття чинності рішенням суду по зазначеній кримінальній справі».

Два місяці для Кучми

Вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ переніс розгляд касації на визнання незаконним порушення справи проти екс–Президента Леоніда Кучми на 26 липня. Головуючий суддя Михайло Вільгушинський пояснив це тим, що окремі учасники процесу не належно оформили свої скарги на рішення суду першої інстанції, яким порушення справи проти Кучми було визнане незаконним і скасоване.

Нагадаємо, що екс–Президента звинувачували у перевищенні влади, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Представник Мирослави Гонгадзе в суді Валентина Теличенко вважає, що суд переніс розгляд справи на два місяці, коли до процесу буде найменша увага — завершиться Євро–2012, а більшість людей перебуватимуть у відпустках.

Генпрокуратура може закрити справу Ющенка

У Генеральної прокуратури є підстави для закриття справи про отруєння Віктора Ющенка. Про це в інтерв’ю журналу «Фокус» заявив Генпрокурор Віктор Пшонка. «Я сам прихильник того, щоб воно колись закінчилося. Є всі підстави для припинення слідства, оскільки він не здає кров. Але прийде час і скажуть: ось не здали кров, а справу вже закрили, і знову почнеться тяганина. «Тому ми проявимо терпимість до кінця року, після чого, швидше за все, буде закрито».