Як зберегти інтелектуальні здібності до старості

17.05.2012
Як зберегти інтелектуальні здібності до старості

Розгадування кросвордів тренує мозок.

Ситуація, знайома багатьом: у відповідальний момент не можемо згадати важливу інформацію — підводить пам’ять. А тут ще й рідні та друзі вказують на нашу забудькуватість. Переживаємо, дратуємось. Як наслідок — погіршується самопочуття, з’являється депресія. Але ж покращити пам’ять і навчитися продуктивно мислити можна. Треба лише додати трохи зусиль.

За даними досліджень, розумові здібності людини досягають свого піку до 22 років, а після 27 років починають знижуватися. Пам’ять починає погіршуватися після 37 років, а показники інших інтелектуальних функцій — після 42.

Пам’ять — це наша свідомість, а значить — наш головний мозок. Тому не дозволяйте застоюватись його клітинам. Ще з давніх часів лікарі Індії, Китаю та Греції радили своїм пацієнтам щоденно робити щось нове — читати, рахувати, «ламати голову» над головоломками.

«Пам’ять може порушитися не лише після черепно–мозкової травми або інсульту, — стверджує лікар–терапевт Ольга Захарова. — Дається взнаки тривала перевтома, нестача сну, стрес, різка зміна звичних умов життя, а також необхідність одразу запам’ятати  велику кількість важливої інформації. Надмірне захоплення комп’ютерними іграми, спілкування з віртуальним світом сприяє тому, що реальних людей починаємо сприймати як електронних чоловічкiв, роботiв. А отже, втрачаємо здібність аналітично мислити. Зрозуміло, що зловживання алкоголем, прийом наркотиків — вороги інтелекту. Зазначу також, що розумова активність також страждає від надлишку хімічних препаратів та засобів, які ми застосовуємо у побуті».

Пам’ять пов’язана з повноцінним харчуванням. Адже нормальне функціонування мозку залежить від наявності в організмі достатньої кількості вітамінів А, З, Е, К і групи В, говорять лікарі. Кожний з них сприяє роботі мозку: перешкоджає швидкій стомлюваності, уповільненій реакції, допомагає зосередитись і зберегти гостру пам’ять. Важлива наявність в організмі достатньої кількості заліза, фолієвої кислоти і поліненасичених жирних кислот омега–3. Тому в раціон треба включати пісне червоне м’ясо, яловичу печінку, картоплю, зварену у мундирі, житній хліб, молоко, банани, йогурт, вівсянку, гречку, яблука, жирні сорти риб, свіжі овочі й фрукти, волоські горіхи, лляне масло. Особливо корисні настої з лікарських трав.

Існує такий тест: людині показують десять елементів, і якщо вона запам’ятовує сім з них, вважається, що її пам’ять працює добре.

«Вузлики» для пам’яті

* Вивчення іноземної мови, віршів (особливо з підключенням асоціацій) добре тренують мозок.

*Споглядання картин, художніх робіт не лише принесуть естетичну насолоду, а й сприятимуть аналітичному мисленню.

*Недосип згубний для мозку, після ж здорового сну відчувається приплив розумових сил.

*Дивлячись телевізор, зведіть до мінімуму перегляди серіалів, бойовиків, надаючи перевагу розумним програмам.

*Фізичні вправи, плавання, біг допомагають активізувати кровообіг мозку, стимулюють ріст нервових закінчень.

*У розмаїтті інформації шукайте раціональне зерно: відділяйте важливе від зайвого.