Ода матері, вічній і коханій

17.05.2012
Ода матері, вічній і коханій

Михайло Поплавський з учасниками Всеукраїнського телевізійного дитячого конкурсу «Крок до зірок» вітають усіх мам зі святом.

Берегиня роду, ненька, матуся... Вона найрідніша і найдорожча людина для кожного з нас. За доброю традицією, щороку в День Матері ректор Київського національного університету культури і мистецтв, народний артист України Михайло Поплавський вшановує всіх матерів України найкращими музичними композиціями, збираючи на одній сцені відомих співаків, випускників та студентів Університету культури та зовсім маленьких артистів — учасників Всеукраїнського телевізійного дитячого конкурсу «Крок до зірок». І цьогорічний концерт, який відбувся 13 травня і транслювався в прямому ефірі на Першому Національному телеканалі, видався напрочуд душевним і щирим. Здавалося, що виконавці звертаються до кожної української жінки, торкаючи всі струночки серця.

 

У вирі мрій про кохання

Чудовий настрій було гарантовано, щойно глядачі заходили у фойє Національного палацу «Україна». Галантно одягнені юнаки вітали жінок, не лише промовляючи теплі слова, а й даруючи їм розкішні рожеві й білі троянди. Далі винуватці свята крокували вже під гучні оплески привітних студенток і студентів, які вишикувались у ряди і щиро возвеличували кожну жінку.

У заповненiй ущерть залі жінки різних поколінь — у вечірньому вбранні, вишиванках, українських хустках на плечах. Усі привітні, усміхаються одна до одної. Концерт розпочався феєричною композицією Театру сучасної хореографії «Сузір’я Аніко» — романтичні декорації на широкому екрані, що вигравали всіма кольорами веселки, а граційні балерини, мов метелики, кружляли по сцені. Здавалося, що потрапляєш у казкову країну ельфів і квітів, де панує гармонія.

Ліричного настрою додав Віктор Шпортько, який подарував класичний хіт про любов — «Кохана». Вічну тему згодом продовжив Павло Зібров милозвучною піснею «Женщина любимая». Про те, що кохання буває несамовитим і безтямним, розповів у пісні «Знаєш» Віталій Козловський.

Наша родина — це Україна

Провідною ж темою протягом усього святкового вечора була берегиня роду, якій когорта зіркових співаків присвячувала свої виступи. Так, Алла Попова благала шанувати батька і матір, тоді й «щастям будемо багаті на всі часи, на всі літа». Дзвінкоголосий Іван Попович закликав: «Примиріться, сини!». Саме таке заповітне бажання — мир і злагода у родині й суспільстві — у кожної неньки, незалежно від того, в якому столітті вона живе. Гучно лунали голоси Українського народного хору ім. С. Павлюченка КНУКіМ, що виконав усіма знану «Мамину вишню».

Шквал оплесків зірвав натхненник свята, головний режисер–постановник концерту Михайло Поплавський. Коли пролунали перші акорди славетної пісні «Росте черешня в мами на городі», у багатьох на очах забриніли сльози. На екрані показували відеокадри про його матір Меланію Григорівну Поплавську. Погляд її випромінював добро і ласку. З останнім акордом пісні Михайло Михайлович став на коліно, вклоняючись своїй мамі та всім матерям України.

«Мати і батько — це наша родина, а Батьківщина — це Україна», — зазначив
Михайло Поплавський. І виконав пісню «Батько» про тата, який «навчив тільки правдою на світі жить» і «благословив на щасливу путь...»

«Мою рідню», яка живе у неньці–Україні, оспівували також хвацькі, завзяті чоловіки з гурту «Гетьман».

Музика рідного дому

На сцену цього святкового вечора кілька разів виходили маленькі артисти. Так, дошкільнята зворушливо танцювали з кумедними іграшками в руках. А народний дитячий ансамбль танцю «Україна», учасниками якого є і підлітки, і малеча, довiв, що в нас підростає нове талановите покоління українців.

Потішили глядачів пісні «Доню моя, донечко» у виконанні Миколи Свидюка, «Рушничок» і «Смерека» — Миколи Гнатюка, «Дівчина–весна» — Наталі Бучинської, «Я хочу бути щасливою» — Лілії Сандулеси.

На свято завітала і гостя з Росії, наша землячка Наташа Корольова, яка пожалілася, що змушена тепер їхати до себе додому, як за кордон. Та не забути їй київських каштанів і Батьківщину, де минуло дитинство. Свої переживання співачка висловила у пісні «Рейс «Київ—Москва».

Окремо відзначилися «зіркові» дуети батьків із дітьми. Так, Степан Гіга заспівав зі своїм сином Степаном та донькою Квітославою. Алла Кудлай із сином Максимом увесь час трималися за руки, запевняючи, що мати все пробачить своїй дитині. Віктор Павлік радив синові Олександру, що порятунок у житті — тільки жінка. А потім незрівнянний дует–подружжя Віталія і Світлани Білоножкiв виконав пісню «Яблука падали».

Народний артист України Михайло Поплавський вийшов на сцену вдруге з піснями «Музика рідного дому» і «Ода матері». Згадуючи у пісні неньку, він знову став на коліно: «Нехай святиться нині й повсякчас святе ім’я твоє благословенне. Матусю, мамо, що зростила нас, ясна і світла, рідна наша нене». Саме у рідному домі, на Кіровоградщині, від своїх батьків він засвоїв нехитру науку, що треба бути щедрим, як рідна земля, і жити з добром до людей.

Разом з учасниками дитячого проекту «Крок до зірок» Михайло Поплавський виконав пісню «Хай завжди буде сонце». А наостанок заспівав «Жінки України»:

«Жінки України, кохані, єдині,

Життя берегині у кожній родині,

Жінки України, одвіку й донині,

Cтою на колінах, люблю вас незмінно!».

Під своєрідний гімн жінкам нашої держави, в яких «стільки світла і добра!», на поклін вийшли всі учасники концерту. Зал підвівся. Кілька хвилин не вщухали гучні оплески, на сцену несли кошики квітів від Президента України Віктора Януковича, Прем’єр–міністра України Миколи Азарова, міністра культури України Михайла Кулиняка, голови Київської міської державної адміністрації Олександра Попова, голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, викладачів та студентів Київського національного університету культури і мистецтв, мережі еко–ресторанів «Батьківська хата»...

Михайло Поплавський побажав усім: «Добра, щастя та любові. Пам’ятайте своїх батьків. Частіше дзвоніть i приї­жджайте до них, адже кожен ваш візит продовжує їхнє життя».