Дах дорожчає

17.05.2012

В Україні вводять новий податок у рамках ухвалення Закону про вдосконалення Податкового кодексу (№8217), який поки по простих громадянах не вдарить. Проте, якщо Кабінет Міністрів прийме кілька невеличких поправок, більшість небагатих людей будуть змушені виплачувати державі раз на рік «кругленьку суму».

Ставка податку на сьогодні визначається міською або сільською радою та не повинна перевищувати 1% від мінімальної заробітної плати, а саме 10,04 грн. для квартир, житлова площа яких не бiльша ніж 240 метрів квадратних та для будинків, площею до 500 «квадратів». Для тих, у кого площа більша за зазначену, ставка податку складає вже 2,7% «мінімалки», тобто 27,108 грн. Сплачують податок власники об’єктів житлової нерухомості: фізичні та юридичні особи та іноземці, які не є громадянами країни.

Як пояснили «УМ» на «гарячій лінії» Державної податкової служби України, податок поки стосується лише житлової площі квартир та приватних будинків. Крім того, згідно iз законом, поки що «зменшується база оподаткування квартири на 120 та будинку на 250 квадратних метрів». Неканцелярською мовою це означає, що власники невеликих та середніх квартир до 120 та будинків до 250 «квадратів» не повинні платити податок, а ті, в кого площа квартири більша за зазначену, наприклад 140 квадратних метрів, віднімають від своїх 140 «квадратів» 120 «мінімальних» та платить 200 грн. на рік за «зайву» площу. Якщо ж площа розкішного котеджу більша 500 квадратних метрів, скажімо на 100 «квадратів», власник має заплатити за 350 (600—250) «зайвих» квадратних метрів за ставкою 2,7 відсотка, що становить 9487 грн. на рік.

У Податковій обіцяють, що нова «платіжка» з порахованою сумою приходитиме до місця проживання власника поштою до 1 липня. Юридичні особи повинні самостійно порахувати розмір плати за свої об’єкти нерухомості. Сплатити податок необхідно для фізичних осіб у 60–денний термін раз на рік, для юридичних — щоквартально до 30 числа, що настає за звітним кварталом, тобто до 30 березня, 30 червня, 30 вересня та 30 грудня.

«Житловою» площею, згідно з законом, вважаються будинки, призначені для постійного проживання та будинки садового типу, добудови до житлових приміщень, квартири, котеджі, кімнати в багатосімейних (комунальних) квартирах, дачні та садові будиночки.

Не оподатковується жит­лова нерухомість, яка є власністю держави чи територіальних общин; нерухомість, яку відчужують та з якої відселяють людей, наприклад у Чорнобильській зоні; нерухомість дитячих будинків сімейного типу; житлова нерухомість, що належить багатодітним сім’ям та садові або дачні будиночки (але не більше одного такого будинку на одного платника).

На думку директора агенції нерухомості «Терен» Сергія Шевчука, в такому вигляді, який є на сьогодні, ухилятися від сплати цього податку для багатих людей немає сенсу. «Поки що нове оподаткування стосуватиметься не більше 5 відсотків багатих людей в Україні. Проте зрозуміло, що це — тестовий варіант. Із часом податок буде більш жорсткий та стосуватиметься всіх власників нерухомості. Весь світ сплачує подібні податки, тож і ми будемо його платити, тим більше що ухилятися від нього важко», — прокоментував «УМ» нововведення пан Сергій.

Цікаво, що Кабінет Міністрів уже пропонує базою оподаткування визначити не житлову, а загальну площу квартир. Про це йдеться в законопроекті №10451 «Про внесення змін до статті 265 Податкового кодексу України щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», повідомляє агентство УНІАН. Якщо поправку приймуть, до всієї нерухомості, за яку треба буде платити, слід додати ще й гаражі та майстерні. Таким чином кількість людей, які будуть сплачувати податок, збільшиться в рази.

 

З ПЕРШИХ ВУСТ

Сергій Тігіпко, віце–прем’єр–міністр—міністр соціальної політики: «Ми будемо пропонувати, щоб оподатковувалася вся квадратура, але ці виплати будуть помірними… При цьому ми отримаємо 800 млн. грн., які можуть надійти в Пенсійний фонд України».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>