НОВИНИ ПЛЮС

05.04.2012

Дем’янюка поховали у США

Івана Дем’янюка, якого німецький суд засудив до п’яти років ув’язнення за причетність до убивства понад 27 тисяч в’язнів у нацистських концтаборах, поховали у США. Як повідомляє агенція «Українські новини» з посиланням на заступника голови Української республіканської партії Ростислава Новоженця, похорон відбувся 31 березня. На церемонії були присутні лише сім’я Дем’янюка, його адвокат iз Німеччини Ульріх Буш та адвокати зі США, які захищали покійного в період екстрадиції й позбавлення громадянства. За словами Новоженця, УРП постійно підтримує зв’язок із сином Дем’янюка, Іваном Дем’янюком­молодшим. У відповідь на висловлене електронною поштою співчуття він «розставив свої акценти» й повідомив, де саме поховали батька, але попросив не розголошувати цього місця. «Цим уже цікавляться єврейські організації. Вони не можуть заспокоїтися. Тому що, по суті, їм не вдалося домогтися того, щоб засудити Івана Дем’янюка. Очевидно, тепер хочуть поглумитися над могилою», — припустив Новоженець.

Нагадаємо, Іван (Джон) Дем’янюк помер 17 березня на 92­му році життя в будинку для літніх людей у Баварських Альпах, де, з огляду на похилий вік та стан здоров’я, суд дозволив йому очікувати на результати розгляду апеляції. Утім рішення апеляційної інстанції Дем’янюк не дочекався, тож обвинувальний вирок можна вважати таким, що не набув чинності.

Влада Сирії виводить війська з бунтівних міст

Влада Сирії почала виконувати ключову умову плану ООН щодо мирного врегулювання ситуації в країні – виводити війська і бронетехніку з «повстанських» міст. «У містах зі спокійною обстановкою війська виводять на бази, а в населених пунктах, де зберігається напружена ситуація, — у передмістя», — заявив представник сирійського уряду, який побажав залишитися неназваним. Водночас представники сирійської опозиції ствер­джують, що принаймні в околицях Дамаска (столиці) війська залишаються на своїх позиціях.

План мирного врегулювання ситуації в Сирії, запропонований спецпредставником ООН Кофі Аннаном, передбачає виведення військ за межі населених пунктів до 10 квітня.

ФРН і Франція хочуть відновити контроль на внутрішніх кордонах Шенгену

Німеччина вустами міністра внутрішніх справ Ганса­Петера Фрідріха знову порушила питання про запровадження контролю на внутрішніх кордонах Шенгенської зони. В інтерв’ю газеті Rheinische Post Фрідріх заявив, що Євросоюз має не лише запроваджувати такий прикордонний контроль на час великих подій, таких як футбольні змагання чи політичні конгреси, а зробити його постійним. Оскільки, за словами міністра, деякі країни на кордонах Шенгенської зони не виконують домовленості щодо стримування хвилі нелегальної міграції. Позицію свого колеги підтримав і глава МВС Франції Клод Геан.

Померла остання спадкоємиця турецького трону

У Стамбулі померла остання принцеса з династії Османів Фатма Назлішах Османоглу. 92­річна онука останнього султана Османської імперії Мехмеда IV носила титул принцеси Османської імперії і принцеси Єгипетської. Фатма була останньою в роду, хто встиг народитися до офіційного падіння Османської імперії в 1923 році. Її син Аббас Хільмі зберіг титул принца Єгипетського, але не принца імперії.

Імператорську сім’ю Османів відправили у вигнання 1924 року. У 1950­х жінкам із родини дозволили повернутися в Туреччину, а чоловіків не пускали в країну до 1974 року. Османська імперія, яка існувала з 1299 по 1923 рік, була однією з наймогутніших в історії й контролювала великі території в Азії та Північній Африці, а також на півдні Європи.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>