Вартовий старої фортеці

27.03.2012

П’ять років поспіль архітектурно–містобудівна рада Харкова шукала місце для пам’ятника кошовому отаману Запорозької Січі Івану Сірку, перебравши замалим не всі знакові куточки міста. І ось нарешті сталося. Шестиметрову фігуру харківського полковника разом iз гарматою встановлять біля виходу зі станції метро «Історичний музей», яка розташована на території древньої оборонної фортеці, навколо якої, власне, і виник Харків. Вихід з підземки теж буде стилізовано під захисний мур, тому, затверджуючи саме цей проект, фахівці ще раз підкреслили комплексний підхід до увічнення пам’яті одного з найулюбленіших героїв–земляків.

За задумом скульптора Олександра Рідного, який вже створив макет постаменту, Іван Сірко тримає у руках прапор з першим гербом міста. Отож складатиметься враження, що кошовий отаман, як і раніше, стоїть у дозорі, охороняючи ввірену йому територію. Такий образ, на думку майстра, повністю збiгається з історичною роллю героя, бо запорозький полковник тривалий час у Харкові був фактично всім — і військовим, і державним правителем.

Як скоро з’явиться постамент, наразі невідомо. «Уже цього року буде закладено фундамент під майбутній пам’ятник, — каже головний архітектор міста Сергій Чечельницький. — Якщо з’явиться фінансування, то наступного року роботу завершимо». Невпевненість у прогнозах чиновник пояснив вартістю матеріалів, оскільки для кошового отамана вдячні земляки вирішили закупити кілька тонн бронзи та граніту. А ці матеріали коштують недешево.