Перлина курортів України

16.02.2012

Нинішній рік для найвідомішого вітчизняного курорту «Миргород» особливий. Він святкує одразу три солідні дати — 100–річчя вiд дня відкриття свердловини мінеральної води, 95–річчя заснування самого курорту та 90–річчя застосування торфогрязелікування на ньому. За цей час тут оздоровилося кілька мільйонів людей із майже 30 країн світу, і курорт здобув дійсно світове визнання.

 

Цілюще джерело здоров’я

Мало хто знає, що курорт виник абсолютно випадково. На початку минулого століття у провінційному Миргороді гостро постало питання нестачі питної води. За ініціативою генерал–майора медицини Івана Зубковського розпочали буріння артезіанської свердловини. Вода в ній була брудною, неприємною на смак і з запахом сірководню... Тож для пиття вона не годилася, але люди, які використовували її для ванн, помітили поліпшення самопочуття, швидке загоєння ран. Цей факт зацікавив Зубковського, і він послав проби на дослідження. Результати аналізів були приголомшливі — вода мала цілющі властивості, якими не поступалася знаменитим у той час соденській і баден–баденській. Тож її першовідкривач власним коштом облаштував при міській лазні п’ять ванн, які дозволяли приймати лише за рекомендацією лікаря. Після повторного аналізу воду стали застосовувати для лікування шлунка й кишечнику, а 15 квітня 1917 року було відкрито першу водолікарню, яка стала символом міста і знаменитої води «Миргородська» (її зображено на етикетці пляшок), почався перший курортний сезон.

Свого часу тут приймали ванни Нестор Махно, Іван Козловський, Іван Паторжинський, Марія Литвиненко–Вольгемут, а пізніше на курорті «Миргород» лікувалися сотні відомих людей. Саму ж воду тривалий час продавали тільки в аптеках за рецептом лікаря, а у вільному продажу цей «дефіцит» можна було купити лише в компартійних буфетах. Вживана безпосередньо з джерела ця вода повністю зберігає свою енергетичну структуру, насичена іонами хлору, натрію, кальцію, кремнієвої кислоти, міддю, йодом, фтором, залізом, — усім, що сприяє оздоровленню. За даними багаторічних досліджень Українського науково–дослідного інституту медичної реабілітації і курортології МОЗ України, її властивості й фізико–хімічний склад не змінилися за весь цей час. І сьогодні її визнано найзахищенішою від зовнішніх впливів мінеральною водою нашої держави.

Усі болячки — на чисту воду

Оскільки, як жартують медики, немає абсолютно здорових людей, є тільки недообстежені, то на курорті «Миргород» саме діагностиці захворювань приділяють величезне значення. У комфортних кабінетах із найсучаснішою апаратурою світових виробників кваліфікований медперсонал проводить ретельну діагностику: комплекс включає сотні обстежень і процедур. Сьогодні навіть іноземні партнери визнають, що такого комплекту найсучаснішого обладнання й ефективних методик, розроблених фахівцями курорту, немає навіть у кращих клініках Європи, не кажучи вже про санаторії.

— Якщо світова тенденція розвитку курортної сфери спрямована на обмеження лікувально–діагностичних процедур і заміну їх спрощеним набором СПА–процедур та загальнооздоровчих масажів, то ми, навпаки, нарощуємо саме лікувальну матеріально–технічну базу своїх санаторіїв, — розповідає генеральний директор ПрАТ «Миргородкурорт», заслужений лікар України, кандидат медичних наук Олександр Гавловський. — Щороку на 15 млн. грн. закуповуємо найсучаснішу апаратуру та проводимо переобладнання існуючих приміщень. Так, осучаснили біохімічну, клінічну, імунологічну та бактеріологічну лабораторії і діагностичні відділення поліклініки курорту. Купили австрійський біохімічний аналізатор крові, який дає змогу визначити 66 біологічних показників. Також маємо японський автоматизований гематологічний аналізатор, який за 70 секунд видає 22 клінічнi показники крові. Впроваджуємо новітні методики, які, наприклад, дозволяють визначати ризик захворювання цукровим діабетом за кілька років до клінічних проявів цього захворювання. І зараз ми працюємо над кількома міжнародними проектами, які ще більше розширять можливості оздоровлення. Наші фахівці розробили власні методики лікування різних хвороб та оздоровчі програми, які дали змогу, крім профільних гастроентерологічних, започаткувати більше десяти реабілітаційних відділень, вони творять справжні дива зцілення. Кілька років поспіль у нас лікувалася дівчинка з Молдови, хвора на цукровий діабет, яку не змогли вилікувати в Румунії, Москві, Києві. Завдяки зусиллям наших медиків удалося нормалізувати рівень цукру в крові, і вона повернулася до повноцінного життя. Подібного успіху досягли і в лікуванні відомого українського композитора. А також наші фахівці врятували життя маленькій донечці посла однієї зарубіжної держави, яку не могли вилікувати в кращих клініках світу. Недаремно ж саме на базі курорту «Миргород» створено Всеукраїнський центр санаторно–курортної реабілітації дітей і підлітків, хворих на цукровий діабет.

Крім основного спрямування — лікування захворювань органів травлення і порушень обміну речовин, кожен із чотирьох санаторіїв «Миргородкурорту» має свою спеціалізацію. Так, санаторій «Хорол» спеціалізується на реабілітації та оздоровленні при хворобах жіночих статевих органів, вагітних жінок, лікуванні безпліддя сімейних пар. Також тут реабілітують хворих після радикальної терапії з приводу онкологічних захворювань. Оздоровниця має власну лікувальну базу, бювет мінеральної води, ванне відділення, басейн відкритого типу. У санаторії «Березовий гай» лікують хвороби, пов’язані з обміном речовин, цукровий діабет, захворювання щитовидної залози. У санаторії «Миргород» успішно лікують хронічні хвороби шлунка, печінки, жовчного міхура, підшлункової залози та нервової системи. Тут проводять реабілітацію учасників ліквідації, а також постраждалих від чорнобильської катастрофи. Лікують також хворих із цереброваскулярною патологією, хворобами серцево–судинної системи, сечостатевої системи за допомогою унікального для України обладнання. Пацієнти з неспецифічними захворюваннями органів дихання оздоровлюються у спеціальному реабілітаційному відділенні з соляною кімнатою.

Про роботу найновішого і найсучаснішого санаторію «Полтава» розповіла його головний лікар Ніна Мельник. Основним профілем цього закладу є лікування захворювань органів травлення: хронічні гастрити, холецистити, коліти, панкреатити, хвороби печінки, стани після холецистектомії та резекції шлунка. Є також відділення для лікування органів опори і руху (остеохондроз хребта, артрити, артрози). Гордість санаторію — реабілітаційні відділення для лікування хворих, які перенесли гострий інфаркт міокарда та нестабільну стенокардію. Тут можуть поліпшити здоров’я хворі на гіпертонію, а також ті, хто переніс операції на серці й судинах.

Гордістю курорту «Миргород» є бальнеогрязелікарня. У її сучасних приміщеннях можна одержати більш як 75 різних процедур. Неперевершені результати оздоровлення дають процедури у ванних комплексах, душах, у тому числі з використанням лазеротерапії. Та найбільше відпочивальникам подобається басейн, до якого входять і джакузі, і зустрічна хвиля, і підводний масаж, і «гірський водоспад». У ньому використовують унікальні методики пасивного вертикального витягнення хребта.

Курорт потребує підтримки

Відпочивальники відчувають не тільки цілющу силу місцевої води, грязі, повітря березового гаю й соснового бору, а й ніжну турботу персоналу курорту. Тут функціонує найкращий у курортній системі України Палац культури, працює велика бібліотека, демонструють фільми, проходять цікаві шоу та концертні програми відомих артистів.

— І як прикро, що вся ця краса й могутня лікувально–діагностична база через погіршення матеріального становища громадян та зміну пріоритетів у курортній сфері призвели до того, що наш санаторно–курортний комплекс європейського рівня працює не на повну силу, — з болем розповідає головний бухгалтер ПрАТ «Миргородкурорт», заслужений економіст України Микола Величко. — Не поліпшило ситуації навіть надання минулого року Миргороду статусу курорту державного значення. Якщо раніше Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вчасно проводив тендери і виділяв чимало коштів на путівки для санаторно–курортного лікування громадян, то останнім часом цю роботу ведуть украй погано. Наприклад, минулого року перші відпочивальники за цими путівками заїхали до нас лише наприкiнці липня, подібне спостерігається й зараз. Тож ми фактично лікуємо людей, які можуть придбати путівки за власні кошти, а нині це доступно далеко не всім. Це позначається, передусім, на здоров’ї українців, а також на соціально–економічному стані міста. Адже ми зменшуємо кількість працевлаштованих, відрахування до міського бюджету. І все ж, попри всі негаразди, ПрАТ «Миргородкурорт» знаходить можливості активно розвивати оздоровницю, робити її конкурентоспроможною і привабливою і для українців, і для гостей iз далекого зарубіжжя. Наш курорт називають райським куточком, і в цьому немає ніякого перебільшення — можете переконатися самі, відпочивши та підлікувавшись у Миргороді».

Микола ПАЦЕРА

 

Придбати чи забронювати путівки в санаторії курорту «Миргород» можна в Києві за адресою:
вул. Шота Руставелі, 39/41, м. Київ, 01033,
чи за телефонами: (0–44) 289–42–02, 289–54–52, 284–31–37.

Безпосередньо у Миргороді за адресою:
вул. Гоголя, 112, м. Миргород, 37600. тел.: (0–5355) 5–21–25
(цілодобовий, багатоканальний) та (0–5355) 5–52–69.

Додаткову інформацію можна одержати на сайті: www.mirgorodkurort.com.ua.